Geef je gezondheid een boost met grapefruit

Menig gewichtsconsulent raadt het eten van de grapefruit aan voor gewichtsverlies, maar het heeft zoveel meer te bieden dan dat. Oorspronkelijk betekent grapefruit "de verboden vrucht van Barbados" toen het voor het eerst werd beschreven in de 18e eeuw. Grapefruit is een ware gezondheidsknaller omdat het beschikt over een bom aan voedingsstoffen en het werkt tegen kanker. Wanneer je de essentiële olie van grapefruit gebruikt dan heeft dit meer geneeskrachtige toepassingen dan de licht bittere vrucht. Grapefruit bevat een schat aan vitamines en deze vind je dan ook terug in grapefruitproducten. Deze kun je hier voordelig online bestellen. In deze blog leer je hoe genezend de grapefruit kan zijn. Enkele synoniemen voor dit prachtige stuk fruit zijn: citrus paradisi en fruit van het paradijs. Het behoort tot de de Rutaceae (citrus) plantenfamilie. Grapefruit bevat olieklieren die veel dieper in de schil zitten dan bij andere citrusvruchten waardoor het sap ervan mega gezond is. Grapefruitsap smaakt fris en pittig, maar ook licht bitter. De grapefruit is al heel oud en wordt al honderden jaren gebruikt vanwege de vele genezende voordelen. Onze voorouders gebruikten het als een antiseptisch middel voor keelpijn en huidvlekken. Het staat bekend als de beste vriend van een dieter vanwege zijn vermogen om vet en cellulitis op te lossen. Het helpt het lichaam om overtollig water kwijt te raken. In de Ayurvedische geneeskunde is grapefruit een remedie tegen spijsverteringsproblemen, omdat het de galblaas stimuleert en helpt bij de afscheiding van gal. Grapefruit helpt zelfs om depressies te verminderen met zijn lichte citrusaroma. Het verhoogt de immuniteit, is een krachtige antioxidant, kalmeert ontstekingen, verhoogt het metabolisme, is een natuurlijke nier-, lever- en lymfatische reiniger en helpt urineweginfecties en overgroei van gist te genezen.


Zeven manieren waarop de grapefruit jouw gezondheid een boost kan geven

Doordat er veel onderzoek is gedaan naar de genezende krachten van grapefruit weten we nu wat deze vrucht te bieden heeft. Hieronder staan de belangrijkste gezondheids- en genezende effecten van grapefruit.


1. De grapefruit werkt ontstekingsremmend.

Uit onderzoek is gebleken dat de grapefruit goed werkt tegen ontstekingen in het lichaam. Een van de laatste onderzoeksstudies uit 2016 die werd gerapporteerd in het Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences, stelde dat de ontstekingsremmende eigenschappen van grapefruitsap nuttig waren voor de behandeling van inflammatoire darmaandoeningen bij toediening aan dieren. Limoneen, de belangrijkste stof in grapefruit, heeft bewezen in een Chinees onderzoek van 2010 dat het een aantal remmende effecten had op verschillende pro-inflammatoire stoffen in het lichaam.


2. De grapefruit werkt tegen kanker

Een Egyptisch onderzoek uit 2016 stelde dat grapefruit een hoog polyfenolgehalte heeft. Polyfenolen zijn actieve anti-kankers, antioxiderende fytochemicaliën. Deze onderzoekers ontdekten ook dat grapefruit beschermend was voor genen en het DNA- en immuunstimulerende eigenschappen heeft. Limoneen blijkt een positief effect te hebben op borsttumoren van borstkankerpatiënten in een vroeg stadium. Apigenine, een andere sterke stof uit de grapefruit, heeft het potentieel om de progressie van borstkankercellen te vertragen of te voorkomen. Een oudere studie uit 1996 wees uit dat het flavonoïde gehalte van grapefruit de snelle groei en de ontwikkeling van borsttumoren bij ratten met drievoudige negatieve borstkanker remde.


3. De grapefruit werkt ontsmettend, antibacterieel en schimmelwerend

Het sap van de grapefruit blijk goed te werken tegen insecten die infecties veroorzaken. Het biedt een spectrum van antimicrobiële activiteit. Daarnaast wordt het sap van de grapefruit in ziekenhuizen gebruikt voor ontsmetten. Ook zijn er zal van ongedierte die schimmel veroorzaken, deze kunnen worden tegengegaan door de kracht van de grapefruit.


4. De grapefruit strijdt tegen gewichtsverlies

Zoals hierboven al benoemd, werkt de grapefruit tegen overgewicht. Het wordt zelfs al decennialang gebruikt om af te vallen. Het 'Grapefruit Dieet' of Hollywood-dieet bestaat minstens sinds de jaren dertig van de vorige eeuw en houdt in dat je bij elke maaltijd twaalf dagen een grapefruit of grapefruitsap krijgt. Het sap van de grapefruit blijkt een stimulerend effect te hebben op het sympathische zenuwstelsel. Vet kan worden afgebroken, er treedt een afname van de voedselopname in en de lichaamstemperatuur gaat stijgen bij de inname ervan. Dit alles leidt tot gewichtsverlies. In een onderzoek van Journal of Medicinal Food in 2006 door Amerikaanse onderzoekers werd duidelijk dat van de inname van verse grapefruit bij echte mensen ook daadwerkelijk het lichaamsgewicht verminderden. Ook de insulineresistentie werd verbeterd.

5. De grapefruit verlaagt de bloeddruk

In 2009 ontdekten Mexicaanse onderzoekers dat grapefruitextract en grapefruitsap de bloeddruk verlaagden bij mensen met hypertensie en ook bij normale, gezonde patiënten.


6. De grapefruit verlaagt het cholesterolgehalte

Pakistaanse onderzoekers rapporteerden in 2016 de resultaten van een dierstudie. De proefpersonen kregen zowel sinaasappel als grapefruit te eten en vertoonden vervolgens een "zeer significante" afname van cholesterol, LDL-waarden en triglyceriden, evenals een stijging van HDL (het "goede" cholesterol). Blijkbaar heeft flavonoïde uit grapefruit een beschermend effect op het vaatstelsel van muizen die een vetrijk dieet kregen.


7. De grapefruit strijdt tegen stress, vermoeidheid en depressie

Grapefruit is nuttig bevonden om stress tegen te gaan en zorgt het voor een verbetering van de bijnieren. Het verlaagt de cortisolniveau in het lichaam waardoor verlichting van stress plaatsvindt. Japanse onderzoekers rapporteerden in 2001 in en onderzoek dat de grapefruit een verbetering geeft in stemming, minder vermoeidheid, verminderde hersenmist, minder stress en minder depressie.Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square