Groenten | Jouw beste vrienden?

Herinner jij die tijd nog dat je als kind groenten moest eten? Vroeger werd jou verteld dat groenten goed voor je zijn en je beste vrienden zijn. Het is allemaal voor een goede reden. Ze zijn laag in calorieën en hoog in essentiële vitamines en mineralen. Krijg jij voldoende van deze stoffen binnen? Zo niet, overweeg dan eens supplementen welke je hier kunt bestellen. Een bord eten is niet compleet met wat groenten erop. Let op: niet alle groenten zijn even gezond. Er zijn goede groenten zoals groene groenten en kruisbloemige groenten en er zijn groenten die minder goed voor je zijn en eventueel schade aanrichten aan de gezondheid. Broccoli is dan ook zeer gezond, maar hoe zit dat met andere groenten?


Wat zijn ongezonde groenten?

In Amerikaanse video's heb ik geleerd dat aardappelen niet zo goed voor je zijn omdat ze veel zetmeel bevatten en je dik maken. Zelf heb ik geschreven over de aardappel en dat deze gezond is dus hier valt over te discussiëren. Aardappelen zijn niet voor niks de vier naar meest gegeten groenten die er bestaan. Aardappelen schieten wel de bloedsuikerspiegel omhoog. Ze worden in verband gebracht met diabetes, obesitas en hartproblemen. Dit is zeer spijtig te noemen en zelf eet ik ze dan ook bijna nooit. Koolhydraatarme groenten zijn dan ook veel gezonder. Aardappelen zijn niet alleen slecht want ze bevatten vitamine C, vitamine B6 en kalium. Erwten zijn ook niet zo gezond helaas, omdat ze een hoge glycemische waarde hebben. Mensen met diabetes zouden ze dan ook moeten vermijden. Dit is wel de mening van de Amerikanen, zelf denk ik er niet zo over en heb ik hier de gezondheidsvoordelen besproken.

Wat zou je nog meer moeten vermijden?

De aubergine zou ook ter discussie liggen. Hij is gezond, maar mensen blijken problemen te hebben aan de maag na het eten ervan. De alkaliën uit dit stuk groente zou problemen veroorzaken met de stofwisseling. Sommige stoffen uit aubergines zouden ontstekingen kunnen veroorzaken. Wanneer je aubergines niet vaak eet dan zou er niet veel aan de hand zijn. Mais is een goed voorbeeld die je liever niet moet eten, dit omdat deze groente zwaar geraffineerd is tegenwoordig en al helemaal in Amerika. Het bevat wel wat vitamines en mineralen zoals ijzer, zink en magnesium. Echter bevat mais veel koolhydraten en is het een echt dikmakertje. Paprika's blijken ook niet de meest gezonde groente te zijn, maar wanneer je dit veel eet dan is er niks aan hand. Enkel mensen die gevoelig zijn voor bepaalde stoffen uit paprika's hebben last van maagzuur, verzuring in het lichaam en een opgeblazen gevoel. Tot slot, wat velen wel weten, is ingeblikte groenten (en fruit) een absolute no-go. Ook groenten achter glas zijn geen goed idee. Kies altijd voor vers of ingevroren groenten.


Wat zijn de meest gezonde groenten?

Alle koolsoorten zijn heel gezond, zoals bloemkool en boerenkool. Daarnaast is knoflook echt heel erg gezond en wordt al lange tijd gegeten. Dit bevat veel antioxidanten en verbetert het immuunsysteem en de stofwisseling. Wortelen zijn ook heel gezond en wortelsap is dan ook heel goed voor je. Wortels strijden tegen oogproblemen. Het is dan ook een koolhydraatarm voedingsmiddel. Broccoli heb ik hierboven al genoemd en niet voor niks want het strijdt onder andere tegen kanker. Spinazie is een echte knaller en Popeye weet er alles van. Zo is het bijvoorbeeld goed voor de huid en het haar. Asperges horen ook in deze lijst en zijn erg lekker. Rode kool ook en bevat zeer veel voedingsstoffen zoals vitamine C, vitamine K en antioxidanten welke goed zijn voor veel onderdelen van het lichaam. Het bevat dan ook de zeer nuttige stof: ''Anthocyaan''. Wat je zeker niet over het hoofd moet zien is de zoete aardappel, welke een pakketje van voordelen is. Doe je voordeel met deze informatie en eet wat vaker de groenten die het meest gezond zijn en de groenten die het minst gezond zijn wat minder. Eet smakelijk!

Gehandhaafde bron.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square