Het geheim achter gember

Velen van ons kennen wel de sterke intrinsieke smaak van gember. In Zuidoost-Azië groeit de gemberplant waaruit gember groeit. Dit deel van de plant moet als specerij worden gekenmerkt. Gember staat bekend als een van de meest gezonde lekkernijen die er bestaan. Het is lid van de Zingiberaceae-familie en groeit uit een eenzaadlobbige plant. Wanneer je aan gember denkt, denk je ook aan kurkuma, zij zijn beide een wortel. Het ondergrondse gedeelte van de stengel wordt als specerij gebruikt. Men eet dus de gemberwortel, net zoals bij kurkuma. Wat gember en kurkuma beide ook gemeen hebben is dat ze de breingezondheid verbeteren. Een betere breingezondheid door kurkuma lees je hier. Je kunt gember vers, gedroogd, in poedervorm of als olie of sap nuttigen. Daarnaast wordt het regelmatig gebruikt als ingrediënt in recepten. Tevens bevatten voedingsmiddelen die bewerkt zijn soms ook gember en wordt het in cosmetica toegevoegd. Gemberproducten zijn gemakkelijk online te koop, bestel ze hier op deze website waarop ik zelf ook weleens bestel Hieronder lees je de bewezen, wetenschappelijk onderbouwde, gezondheidsvoordelen van gember.


De gezondheidsvoordelen van gember

Gember heeft geneeskrachtige eigenschappen

In de traditionele en alternatieve geneeskunde wordt gember al lang toegepast als remedie. Zo gebruikt men het voor het spijsverteringsklachten, misselijkheid, griep en verkoudheid. Maar daarnaast voor nog tal van ongemakken. Gingerol is een belangrijke stof in gember dat verantwoordelijk is voor de geneeskrachtige eigenschappen ervan. Wanneer men het over ginerol heeft dan praat men over krachtige ontstekingsremmende en antioxiderende effecten. Als voorbeeld kan oxidatieve stress worden verminderd, wat een resultaat is van een overmaat aan vrije radicalen in het lichaam. Oxidatie in het lichaam is iets wat we niet graag willen en gember strijdt daartegen.


gember vecht tegen misselijkheid

Gember blijkt absoluut een goed wapen te zijn tegen (ochtend)misselijkheid. Ook bij operaties, waarbij men moet braken, kan het worden gebruikt en kan het braken worden verlicht. Zelfs bij chemotherapie kan gember de misselijkheid verhelpen. Ochtendmisselijkheid en zwangerschapsgerelateerde misselijkheid kunnen baat hebben bij de krachtige gele wortel.


Gember helpt bij gewichtsverlies

Uit onderzoek bij dier en mens blijkt dat gember een rol kan spelen bij afvallen. Uit een literatuuronderzoek van 2019 bleek dat mensen met overgewicht of obesitas direct kilo's verloren bij een frequente inname van gember. Daarnaast zou gember ook het BMI en de bloedinsulinespiegels kunnen verlagen, wat fantastisch is want hoge bloedsuikerspiegels worden in verband gebracht met obesitas.

Gember ondersteunt atrose

Mijn moeder had, toen ze nog leefde, ook last van atrose en dit was zeker niet fijn voor haar. Gelukkig kan gember ondersteuning bieden bij deze ziekte. Bij atrose moet je denken aan stijfheid van de handen en andere lichaamsdelen en gewrichtspijn. Uit bepaalde onderzoeken is naar voren gekomen dat een verlichting van de pijn teweeg wordt gebracht door de inname van gember. Een combinatie van gember, mastiek, kaneel en sesamolie kan pijn en stijfheid helpen verminderen. Het genezen van de ziekte kan gember volgens deze onderzoeken helaas niet.


Gember verlaagt de bloedsuikerspiegels en vermindert het risico op hartziekten

Uit een onderzoek uit 2015 bleek dat wanneer gemberpoeder in combinatie met vasten werd gebruikt, dit de bloedsuikerspiegel bij 12% van de mensen liet verlagen. Ook oxidatieve stress kon worden vermeden met de inname van gemberpoeder, wat een verlaging van het risico op hartaandoeningen betekent. Tevens kunnen mensen met diabetes type 2 baat hebben bij gember.


Gember is goed voor de maag

Pijn en ongemak in het bovenste deel van de maag kunnen worden behandeld met gember. Gember zorgt ervoor dat de maag eerder wordt leeggemaakt. Dit is goed nieuws voor mensen met een opgeblazen gevoel, pijn, zure oprispingen en een ongemakkelijk gevoel in de bovenbuik.


Gember verlicht menstruatiepijn

Wanneer een vrouw in de menstruatiecyclus verkeert dan is het drinken van gemberthee of het innemen van gemberpoeder een goed idee. Pijn van de zwangerschap kan zo effectief bestreden worden. Omdat gember zo goed is voor de maag (of buik) is dit vrij logisch.


Gember verlaagt het cholesterolgehalte

Hartaandoeningen staan in verban met hoge niveaus van het ''slechte'' cholesterol. De brandstof van je lichaam heeft hier effect op, let dus goed op met wat je eet. Gelukkig biedt gember altijd uitkomst op het cholesterolgehalte. Let op: dit is wel met een zeer hoge dosis van gemberpoeder. Wil jij jouw slechte cholesterol behandelen met gember, neem het dan in capsulevorm.


Gember kan kanker helpen voorkomen

Kanker en voeding hebben een verband, daarover schrijf ik veel op deze website. Je kunt gember zien als een alternatief middel tegen deze verschrikkelijke ziekte. In rauwe gember vind je gingerol, de krachtigste stof uit de gele wortel. Wat betreft colorectale kanker, kan gemberextract de pro-inflammatoire signaalmoleculen in de dikke darm significant verminderen. Dit hebben twee onderzoeken uitgewezen. Ook tegen alvleesklierkanker en leverkanker is gember bewezen effectief.


Gember is goed voor het brein

Zoals ik bovenaan deze blog al beschreven heb, is gember goed voor de breingezondheid. Ook kan het beschermen tegen de ziekte van Alzheimer. Het verouderingsproces van het brein wordt versnelt door chronische ontstekingen en oxidatieve stress. Deze oorzaken worden gezien als hoofdoorzaken voor de ziekte van Alzheimer. Het is bekend dat de antioxidanten en bioactieve stoffen in gember de ontstekingsreacties in de hersenen kunnen remmen. Tevens wordt de hersenfunctie verbetert door de inname van gember, de darmen zitten ten slotte gekoppeld aan het brein. Uit een onderzoek van 2012 blijkt dat de reactietijd, de achteruitgang van de hersenfunctie en het werkgeheugen van mensen verbeterde door de inname van gember.


Gember bestrijdt infecties

De belangrijkste stof uit gember, gingerol, heeft het vermogen om het risico op infecties te verlagen. Zo zou het verschillende soorten bacteriën kunnen remmen. Inflammatoire tandvleesaandoening zouden ook baat kunnen hebben bij de inname van gember. Tot slot is bewezen dat het luchtweginfecties verminderd.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square