Hoe dragen rode bieten bij aan onze gezondheid?

De voedingswaarde en het gebruik van rode bieten

Hoe vaak eet jij rode bieten? Ze staan allereerst bekend als detox-instrument, want ze ontgiften jouw lichaam. Maar rode bieten hebben ons nog meer te bieden. Wereldwijd worden er verschillende variëteiten van dit knolgewas geteeld, waaronder de suikerbiet. Deze dient onder andere voor onze suikerconsumptie en wordt gebruikt als zoetstofbron. Bieten kunnen veelzijdig worden gebruikt in de keuken want je kunt ermee koken, stomen, pekelen, grillen of raspen in salades. Dit laatste zorgt voor een mooie kleur en heerlijke crunch van het gerecht. Een andere benaming voor de rode biet is Beta vulgaris, welke ook wel bekend staat als tafelbiet, tuinbiet of gewoon biet. Net zoals in vele gezonde voedingsmiddelen zoals in groenten vind je in rode bieten geweldige voedingsstoffen. Je praat dan over foliumzuur (verantwoordelijk voor weefselgroei en celfunctie en vooral zwangere vrouwen hebben er baat bij), kalium (dit is goed voor het hart en de bloeddruk), mangaan (dit is een essentieel sporenelement), ijzer (dit mineraal heeft belangrijke functies zoals de zuurstoftransport in rode bloedcellen) en vitamine C (deze antioxidant is goed voor de huid en het immuunsysteem).


Rode bieten en bietensap zijn erg gezond

Veel mensen kiezen er naast voeding ook voor om supplementen te nemen, zodat men genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgt. Wil jij dit ook, bestel ze dan hier voordelig. Bietensap is ook erg gezond en kent net zoals bieten veel voordelen voor de gezondheid. Enkele voorbeelden zijn een betere doorbloeding, lagere bloeddruk en betere trainingsprestaties. Dit komt hoofdzakelijk door anorganische nitraten die bieten bevatten. Kun je bieten ook rauw eten? Dat kan zeker, maar men kookt ze vaker waardoor ze volgens sommige beter eetbaar zijn. Ook de bladeren van de rode biet kunnen worden gegeten. Bieten zijn er in verschillende kleuren zoals geel, wit, roze of donkerpaars. Wanneer je rode bieten opdeelt dan bestaan deze uit drie componenten: water (87%), koolhydraten (8%) en vezels (2–3%). Hieronder leer over wat rode bieten voor ons kunnen betekenen met betrekking tot onze gezondheid.


De gezondheidsvoordelen van rode bieten

Rode bieten hebben een aantal gezondheidsvoordelen. Hierboven heb ik al beschreven wat de voedingsstoffen uit rode bieten te bieden hebben. Daarnaast zijn rode bieten goed voor het hart, bloeddruk, handig als detox en ideaal voor het verhogen van sportprestaties. Wil jij weten welke voedingsmiddelen nog meer goed voor het hart zijn, lees dan deze blog.


Rode bieten kunnen de bloeddruk verlagen

De bloedvaten en het hart zijn gekoppeld aan de bloeddruk en wanneer de bloeddruk lange tijd te hoog is kan dit deze beschadigen. Een te hoge bloeddruk is gelinkt aan hartaandoeningen, beroertes en vroegtijdig overlijden. Het eten van fruit en groenten die rijk zijn aan anorganische nitraten kan het risico op hartaandoeningen verminderen door de bloeddruk te verlagen en de vorming van stikstofmonoxide te verhogen. Bloedvaten kunnen ontspannen en verwijden door de uitstekende niveaus van stikstofmonoxide uit bieten of bietensap.

Rode bieten zorgen voor een verhoogde inspanningscapaciteit

Sporters hebben baat bij de consumptie van rode bieten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de nitraten uit deze knolgewassen de fysieke prestaties kunnen verbeteren. Mensen die intensieve duurtraining doen blijken het meeste baat te hebben bij bieten of bietensap. Van voedingsnitraten is aangetoond dat ze het zuurstofverbruik tijdens lichamelijke inspanning verminderen door de efficiëntie van mitochondriën, de celorganen die verantwoordelijk zijn voor de productie van energie, te beïnvloeden. Bieten staan bekend om hun hoge gehalte aan anorganische nitraten. Mensen die vaak hardlopen of fietsen en hun prestaties willen verhogen zouden dus wat vaker bieten kunnen eten. De consumptie van rode bieten heeft een positief effect op het uithoudingsvermogen en het zuurstofverbruik. Dit alles leidt tot een verbetering van de trainingsprestaties in het algemeen.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square