Hoe gezond is honing?

Er is tegenwoordig veel ophef over de gezondheid van honing. Het advies is om altijd voor rauwe honing te gaan. In de traditionele geneeskunde wordt rauwe honing al honderden jaren toegepast. Rauwe honing kun je herkennen aan de extra zoetheid die het in zich heeft. Deze is zeer natuurlijk en bevat gezonde verbindingen. Deze verbindingen vind je niet in de meeste honing tegenwoordig. In de supermarkt tref je dan ook vaak geraffineerde honing aan. Wil jij gezonde honing kopen dan adviseer ik je deze hier te bestellen. Op deze website heb je veel verschillende soorten (biologische) honing. Doe er je voordeel mee en bestel ze wanneer je je gezondheid een boost willen geven of gewoon lekker willen genieten van de heerlijke zoete smaak van honing. Direct vanuit de bijenkorf komt rauwe honing, welke beschikt over gezonde bijenpollen en veel antioxidanten. Het is dan ook bekend dan rauwe honing meer gezondheidsvoordelen biedt dan gewone honing. Het overgrote deel van de heilzame stoffen uit rauwe honing gaan verloren door pasteurisatie. Honing biedt ook antibacteriële eigenschappen. Je ziet steeds vaker dat honing wordt verwerkt in medische toepassingen. Het is altijd verstandig om rauwe honing te verkiezen boven suiker want waarom zou suiker geen gif zijn? Hieronder lees je de voedingswaarde en de gezondheidsvoordelen van honing.


De voedingswaarde van honing

Honing is een gezonde aanvulling op ieder dieet. Mensen met diabetes zullen hier over twijfelen, maar omdat rauwe honing zo natuurlijk is past dit wel bij een gezond dieet. Volgens bepaalde studies zou honing zelfs een beschermend effect op diabetes hebben. Daarnaast kan dit het cholesterolgehalte verbeteren. Even voor de goede orde; honing heeft een gemiddeld effect op de bloedsuikerspiegel dus dat is goed nieuws voor mensen met diabetes. Honing varieert echter wel van voedingswaarde per land en omgeving. Ook moet je kijken naar de soorten bloemen waaruit de bijen hun nectar halen. Wanneer je praat over de gezonde verbindingen in honing dan heb je het over antioxidanten, aminozuren en vitamines. Meer dan de helft van honing bestaat uit suiker (fructose), maar nogmaals dit is een andere soort suiker dan geraffineerde suiker. De volgende voedingsstoffen vind je in honing: niacine, riboflavine, pantotheenzuur, calcium, magnesium, mangaan, kalium, fosfor en zink.

De gezondheidsvoordelen van honing

Zoals bekend heeft honing veel voordelen voor de gezondheid. Dit omdat het een natuurproduct is en de natuur dit ons gegeven heeft ter consumptie. Welke dat zijn lees je hieronder.


Honing biedt veel antioxidanten

Je kunt wel stellen dat de antioxidanten voor het overgrote deel verantwoordelijk zijn voor de gezondheidsvoordelen van honing. Je spreekt dan over een reeks verbindingen, zoals fytochemicaliën, flavonoïden en ascorbinezuur. Vrije radicalen worden zo tegengegaan en oxidatie stress geëlimineerd. Oxidatieve stress willen we liever niet in ons lijf omdat dit in verband wordt gebracht met bepaalde chronische ziektes. Door voldoende natuurlijke producten te eten zoals groenten, fruit en in dit geval honing krijg je voldoende antioxidanten binnen en verklein je je kans op (chronische) ziektes. Het verhitten van voeding verkleint het antioxidantgehalte dus rauwe honing kun je beter eten dan gewone honing.


Honing werkt antibacterieel

Er zijn bepaalde voedingsmiddelen zoals aloë vera en honing die de kracht hebben om wonden te reinigen en infecties te voorkomen. Honing is namelijk een natuurlijk antibacterieel en antimicrobieel middel. Het heeft allereerst een lage PH-waarde waardoor schimmels en bacteriën worden gedood. Daarnaast bevat het waterstofperoxide en glucose-oxidase. Deze stoffen strijden tegen bacteriën. Honing heeft een chemische samenstelling waardoor het gist en bacteriën in het lichaam bestrijdt. Je kunt zelfs met honing reinigen.


Honing helpt wonden genezen

Er is een verband tussen wondgenezing en honing, aldus verschillende onderzoeken. Dit is toe te schrijven aan de antibacteriële, ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen. Daarnaast gaat het, zoals je hierboven hebt gelezen, schimmels tegen. Dit alles draagt bij aan wondgenezing. Honing is ook zuur, wat helpt om zuurstof uit de wond te halen en genezing te bevorderen. Voor snijwonden of brandwonden is honing effectief door het lokaal op de wond aan te brengen. Voor het verzorgen van wonden zijn manuka-honingproducten uiterst geschikt. Deze kun je op deze fantastische website bestellen.


Honing verlicht hoest

Dit zal je vast niet verassen want er zijn tal van bepaalde middeltjes op de markt om hoest te verlichten. Honing blijkt zelfs vaak beter te zijn dan de meeste hoestdrankjes zonder honing. Voor kinderen is honing ideaal want zij mogen vaak geen hoestmedicijnen. Om ​​hoest te verlichten, neem je een ​​theelepel rauwe honing en vermijd je daarna andere vloeistoffen of voedsel, zodat de honing goed kan inwerken in de keel.


Honing werkt tegen diarree

Voor de spijsvertering is honing ideaal wat ervoor zorgt dat de symptomen van diarree worden verlicht. Honing werkt rustgevend in het lichaam waardoor de darmen dit goed kunnen verdragen. Men zou beter herstellen van diarree door orale inname van honing, aldus een onderzoek onder 150 kinderen. Het herstellen van diarree zou sneller verlopen en de stoelgang wordt verbeterd. Een overmaat aan suiker verslechtert juist diarree dus houdt daar rekening mee. Wil jij diarree aanpakken, neem dan een theelepel rauwe honing of meng honing in een drankje.


Honing beschermt het brein

Er zijn verschillende voedingsmiddelen die goed zijn voor het brein en de hersenen beschermen. Zie hier een lijst met de beste voeding voor het brein. Het brein floreert op antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen en deze zijn dus te vinden in honing. Ze hebben in een rattenstudie deze beestjes honing gegeven en het bleek dat dit bescherming bood aan hersenschade veroorzaakt door blootstelling aan lood. Rauwe honing heeft nog meer voordelen want het bestrijdt ontstekingen in de hippocampus. Dit is goed nieuws voor het geheugen.


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square