Hoe gezond is kokosmelk?

Er zijn voor- en tegenstanders over kokosolie, maar hoe zit dat met kokosmelk? Zelf heb ik al meerdere blogs geschreven over kokosolie. Meer over de wonderbaarlijke kracht van dit witte goedje, lees je hier. Vraag je je af of kokosolie een schurk of een held is? Lees dan deze blog. Het komt erop neer dat kokosolie een heilzame olie is die door veel mensen wordt gebruikt. Het voedingscentrum raadt kokosproducten echter af, maar hun informatie is wat mij betreft zeer gedateerd. De enige reden die ik kan bedenken waarom kokosproducten gevaarlijn zijn is als er een kokosnoot op je hoofd ploft. Ben jij ook overtuigd over kokosproducten en wil je dit online bestellen, dan raad ik je deze website aan. Zelf bestel ik daar ook kokosolie. Dan nu terug naar kokosmelk, wat moeten we hiervan vinden? Zoals bekend heeft kokosmelk een witte kleur en het wordt getypeerd als een melkachtige substantie. De melk wordt gewonnen uit het vruchtvlees van rijpe kokosnoten, niet te verwarren met kokoswater want dit is de vloeistof in een kokosnoot. Blijkbaar kan dit jouw gezondheid een ware boost geven. Zo strijdt het voor een verlaging van het cholesterol en zorgt het ervoor dat jij gewicht verliest. Kokosmelk is de afgelopen tijd zeer populair geworden, enerzijds door zijn gezondheidsvoordelen, maar zeker ook door de goede smaak. Het blijkt zelfs zo te zijn dat het in de gezondheidszorg wordt gebruikt. Je kunt het ook zien als een alternatief voor zuivelmelk. Je kunt kokosmelk vinden in een dikke of een dunne substantie. De dikke melk bevat meer vet dan de dunne variant, maar vet wil niet altijd zeggen dat het slecht voor je is. Over onze waanzinnige opvatting over vet heb ik ook een blog geschreven, welke je hier kunt lezen. Je vind in kokosmelk dan ook veel verzadigd vet, waardoor het veel calorieën bevat. Het bevat daarnaast, zoals in veel gezonde producten, vitamines en mineralen. Maar dat is nog niet alles, het bevat ook calcium, kalium, magnesium, ijzer en vitamine C. Van nature bevat kokosmelk geen vitamine A, B-12 en D2, maar deze worden door fabrikanten soms toegevoegd. Hieronder lees je waar kokosmelk allemaal goed voor is.


De gezondheidsvoordelen van kokosmelk

Naast alle vitamines en mineralen dat het bevat, heeft kokosmelk ook gezondheidsvoordelen. Je kunt stellen dat er drie belangrijke voordelen zijn. Kokosmelk heeft zoal effect op het gewicht, het hart en het immuunsysteem. Hieronder staan ze per paragraaf beschreven.


Kokosmelk strijdt voor een gezond gewicht

Door het drinken van kokosmelk kun je gewicht verliezen. Voor de kenners onder ons heeft kokosmelk namelijk de beschikking over middellange ketens triglyceriden (MKT). Uit onderzoek blijkt dat dit een verband heeft met gewichtsverlies. Dit resulteert in thermogenese of warmteproductie omdat MKT's energie stimuleren. Zo zou jouw lichaamsgewicht verminderd kunnen worden en kun je lichaamsgewicht kwijt raken. Wat heel erg belangrijk is voor een goede gezondheid is een gezonde darmflora. Kokosmelk heeft de kracht deze in balans te brengen wanneer deze in onbalans is. Wanneer deze in onbalans is dan heb je een grotere kans op obesitas. Wanneer je kokosproducten consumeert dan is de kans vaak kleiner dat je een te hoge voedselinname krijgt. Dit bleek uit een onderzoek uit 2015 onder mannen met overgewicht. In dat zelfde onderzoek bleek ook dat kokosmelk de insulinegevoeligheid verhoogde, wat zou leiden tot gewichtsverlies.

Kokosmelk is goed voor het hart

Er zijn verschillende voedingsmiddelen die goed zijn voor het hart (lees er hier meer over). Het blijkt zo te zijn dat bepaalde onderzoeken diëten met veel verzadigd vet en een hoog cholesterolgehalte linken aan een verhoogd risico op hartaandoeningen. Sommige denken dat het hoge vetgehalte een boosdoener is en slecht is voor het hart. De manier waarop je verzadigd vet metaboliseert speelt echter wel een rol. Kokosmelk kun je vergelijken met kokosolie en de effecten daarvan. Zo zou het slechte cholesterol niet verhoogd worden, maar het goede cholesterol juist stijgen. Omdat kokosproducten veel calorieën bevatten is het advies om ze met mate te consumeren. Omdat kokosproducten een positief effect hebben op het cholesterolgehalte kun je wel stellen dat ze goed zijn voor het hart.


Kokosmelk boost het immuunsysteem

Het immuunsysteem behoed je voor ziektes, dus is het wel handig om te weten welke voedingsmiddelen hierop betrekking hebben. Het goede nieuws is: kokosmelk hoort hier ook bij. Kokosnoten bevatten een lipide dat laurinezuur wordt genoemd, en veel onderzoekers geloven dat laurinezuur het immuunsysteem kan ondersteunen. Daarnaast heeft laurinezuur ook antimicrobiële en ontstekingsremmende effecten. Laurinezuur is zeer krachtig want uit onderzoek bleek zelfs dat deze stof apoptose en celdood veroorzaakt in borst- en endometriumkankercellen. Hierdoor is dus te concluderen dat kokosmelk strijdt tegen kanker(cellen).


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square