Hoe gezond is rooibosthee?

Thee is heel erg gezond en biedt veel gezondheidsvoordelen. Zelf heb ik een lijst samengesteld met een aantal tips voor een betere gezondheid. Hier staat het drinken van thee ook tussen. Rooibosthee staat niet in de top 3 meest gezonde thee ter wereld, maar deze rode kruidenthee moet zeker niet onderschat worden. Wil jij de algemene gezondheidsvoordelen van thee weten, lees dan deze blog. Een leuk weetje over rooibosthee is dat deze afkomstig is van gefermenteerde bladeren van de Aspalathus linearis-struik. Deze plant vind je in Zuid-Afrika. Rooibosthee is populair onder de mensheid, maar groene en zwarte thee nog meer. Heb jij nog nooit roosbosthee op en wil je weten hoe dit smaakt? Je kunt wel stellen dat deze thee redelijk zoet is en een aardse smaak heeft. Thee staat bekend om zijn antioxidanten, die uiteraard ook voorkomen in rooibosthee. Deze ''elementen'' zorgen voor de gezondheidsbenefits van het drankje. Op het werk drinken mijn collega's veel rooibosthee, maar zij staan er denk ik niet bij stil hoe gezond het is. Heb jij niet genoeg koffie of thee in huis? Bestel het dan hier online. Hieronder lees je waar rooibosthee allemaal goed voor is, gebaseerd op wetenschappelijke studies.


De gezondheidsvoordelen van rooibosthee

Rooibosthee is cafeïnevrij

Veel theesoorten bevatten cafeïne, maar rooibosthee niet. Dit kan een groot voordeel zijn voor bepaalde mensen die geen cafeïne willen drinken, kind zijn, zwanger zijn of er simpelweg niet goed tegen kunnen. Cafeïne kan echter wel voordelen bieden voor de gezondheid, maar omdat niet iedereen dat veilig kan drinken is rooibosthee een ideaal gezond drankje. Cafeïne, meestal bij overmaat daarvan, wordt geassocieerd met een verslechterde slaap, verergering van angst en lichamelijke effecten, zoals zenuwachtigheid en hartkloppingen. Zelf denk ik dat sommige mensen dit wel kunnen herkennen wanneer ze te veel koffie hebt gedronken. Ook koffie kan voordelen bieden voor de gezondheid, deze lees je hier.


Rooibosthee is laag in tannines

Veel mensen zullen niet weten wat tannines zijn. Dit zijn van nature voorkomende verbindingen die in veel plantaardig voedsel voorkomen, waaronder in zwarte thee, groene thee en rode wijn. De ijzeropname in het lichaam wordt verstoort door tannines. Wanneer je zo'n zes kopjes rooibosthee per dag drinkt in tenminste zes weken tijd heeft dit niet als gevolg dat het ijzergehalte in het lijf wordt verstoord.


Rooibosthee is rijk aan antioxidanten

Zoals ik bovenaan deze blog heb beschreven bevat rooibosthee antioxidanten. Groene thee biedt echter hogere antioxidantniveau's dan rode thee. De twee meest krachtige antioxidanten zijn quercetine en aspalathine. Die eerste ken ik want daar heb ik al eens eerder over geschreven, lees er hier alles over.

De beschadiging aan cellen door vrije radicalen wordt tegengegaan door antioxidanten, daarom zijn ze zo belangrijk. De antioxidanten uit rooibosthee zijn goed voor de lever, het detox-orgaan, aldus een dierstudie. De effecten van de antioxidanten uit rooibosthee zijn echter wel weer snel weg uit het lichaam.

Rooibosthee is goed voor het hart

Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die beter zijn voor het hart dan andere. In deze blog lees je welke voedingsmiddelen het beste zijn voor de hartgezondheid. Een gezond hart draait op antioxidanten, rooibosthee biedt daarom cardiovasculaire voordelen. Ook is rooibosthee goed voor het cholesterol. Ze hebben in 2011 een onderzoek gedaan onder mensen die dagelijks rooibosthee dronken. Wat bleek is dat het goede cholesterol was gestegen en het slechte cholesterol was gedaald.


Rooibosthee is goed tegen diabetes

De bloedsuikerspiegel kan onder controle worden gehouden door het drinken van thee en uiteraard hoort rooibosthee daar ook bij. Complicaties kunnen hierdoor worden tegen gegaan. Diabetespatiënten hebben veel aan het antioxidant aspalathin uit rooibosthee, aldus een dierstudie. Aspalathin kan ook mensen met diabetes helpen hun risico op vasculaire ontsteking en atherosclerose te verminderen. Dit zijn beide factoren die een rol spelen bij het ontstaan ​​van hartproblemen. Het blijk dat mensen met diabetes twee tot vier keer meer kans hebben om te overlijden aan een hartaandoening. Hoge bloedsuikerspiegels kunnen worden veroorzaakt door een vasculaire ontsteking en aspalathin vecht juist tegen deze ontsteking. Groene thee bevat echter meer van dit antioxidant, in rooibosthee vind je maar een kleine hoeveelheid van deze stof.


Rooibosthee vecht voor een gezond gewicht

Wanneer je een gezond gewicht wilt behouden of krijgen dan kies je al snel voor de inname van minder calorieën. Het mooie van rooibosthee is dat het geen calorieën bevat. In een onderzoek uit 2014 blijkt dan ook dat het gewicht kan worden beheerst door het drinken van de thee. Dit komt omdat leptineniveau wordt verhoogt. Leptine is een hormoon dat helpt bij het reguleren van de voedselopname en dat het lichaam signalen geeft dat het genoeg voedsel heeft gehad. Door het drinken van rooibosthee zou de vorming van nieuwe vetcellen worden tegengehouden. Verder is het goed voor de stofwisseling.


Rooibosthee is goed tegen rimpels

Veel vrouwen willen er het liefst tot hun tachtigste jong uitzien, zonder rimpels. Rooibosthee heeft voor diegene wat te bieden. Je zou het dan op de huid moeten aanbrengen om zo het uiterlijk van de huid te verbeteren en daarmee rimpels te verminderen. Wist je dat er zelfs cosmetische mengsels met rooibosthee-extract worden gemaakt? Dit zegt genoeg. Het mengel met rooibos blijkt zeer effectief te zijn om rimpels te verminderen. Het drinken van de thee zal deze effecten zeer waarschijnlijk niet hebben.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square