Immunotherapie | Een krachtvolle kankerbehandeling?

De relatie die voeding heeft met ziektes zoals kanker wordt steeds beschreven op deze website. Het is een verschrikkelijke ziekte waaraan mijn moeder uiteindelijk overleden is. We probeerden mijn moeder met maagkanker nog te redden met wietolie, detoxthee, smoothies en zelfs een vitamine C injectie. Maar zij wilde sommige dingen helaas niet meer proberen. Ze was teveel afgevallen en zag het zelf niet meer zitten. Met euthanasie was zij naar de hemel gegaan. En dan nu terug naar mogelijke behandelingen tegen kanker, in de schijnwerpers staat: immunotherapie. Vandaag de dag worden chemotherapie, bestraling en chirurgie algemeen aanvaard als de standaardbehandelingen voor kanker. Extra medicijnen worden gebruikt om de groei van kankercellen te stoppen, bijwerkingen van de chemo en straling te behandelen en pijn te beheersen. Supplementen zijn een aanvulling op een gezond dieet en ondersteunen het immuunsysteem. Dit is handig want bij alle kankerpatiënten ligt het immuunsysteem onder vuur en is deze verslechterd. Supplementen en andere fantastische producten koop je op deze website. Tijdens de 'traditionele' behandeling van kanker wordt het lichaam van de patiënt aangevallen door de ziekte en door medische pogingen om de ziekte te doden. Het is vermoeiend, gevaarlijk en de bijwerkingen zijn aanzienlijk. Immunotherapie is relatief ongevaarlijk, bijwerkingen zijn: hoge koorts en een lage bloeddruk. Hopen dat immuuntherapie terrein zal gaan winnen in de komende jaren.

De wetenschap achter immunotherapie

Een redelijk nieuwe behandeling heeft de aandacht getrokken van wetenschappers en artsen. De eerste resultaten voor de patiënt zijn ongelooflijk. Het heet immunotherapie en het doel is om je eigen immuunsysteem in staat te stellen kanker te verslaan. Hierbij een citaat van directeur van het Cancer Immunology Program, Johns Hopkins University School of Medicine, Dr. Drew Pardoll: "Na jarenlang onderzoek op dit gebied begonnen we te leren dat tumoren zich verzetten tegen de eliminatie door het immuunsysteem van de patiënt door co-opting remmende paden, waardoor de immuunrespons wordt afgeremd. In feite zouden de tumoren de moleculen die de T-cel zouden stoppen en de kanker zouden beschermen, sterk opwaarts reguleren en moleculen verhogen.'' Zelf zegt dit mij niet zoveel, maar de resultaten zijn veelbelovend! Immunotherapie omvat het versterken van de immuuncellen van de kankerpatiënt om kankercellen te vernietigen. Deze therapie wordt ook wel adoptieve celoverdracht genoemd. De resultaten van de eerste klinische onderzoeken waren opmerkelijk. Significante verbetering van de algehele gezondheid van de patiënt, eliminatie van de kankercellen en kankervrij blijven. Hoewel experts het erover eens zijn dat er nog veel meer onderzoeken moeten worden gedaan, lijdt het geen twijfel dat het menselijke immuunsysteem de uitdaging aankan als het de juiste hulpmiddelen krijgt.

Hoe gaat immunotherapie in zijn werk?

Immunotherapie wordt beschouwd als het 'levende medicijn'. De bouwstenen zijn T-cellen, die worden verzameld uit het bloed van de patiënt. Deze cellen worden vervolgens gewijzigd om "speciale receptoren" te creëren die chimerische antigeenreceptoren (CAR's) worden genoemd. Deze CAR's zijn een type eiwit waarmee de T-cellen het antigeen kunnen aanvallen; het eiwit dat in kankercellen wordt aangetroffen. Deze geconstrueerde T-cellen worden in het laboratorium gekweekt en mogen groeien tot miljarden in aantal. Vervolgens worden de CAR T-cellen in de patiënt geïnjecteerd, waar, als alles goed gaat, de T-cellen zich zullen vermenigvuldigen, kankercellen zullen opzoeken en vernietigen. Experimenteren met T-cellen begon in de jaren negentig toen onderzoekers het overwogen voor nieuwe kankerbehandeling. Wetenschappers gebruikten virale vectoren die hun vermogen om ziekten te veroorzaken hebben ontnomen, maar die zich nog steeds kunnen aansluiten bij menselijk DNA om het genetische materiaal te leveren dat nodig is voor de vorming van T-celreceptoren. Tegenwoordig vinden onderzoekers en specialisten manieren om krachtigere T-cellen te genereren die kankercellen volledig uit het lichaam van de patiënt zullen verwijderen.

De resultaten van twee onderzoeken van immunotherapie

Hierbij een tweetal onderzoeken die uitgevoerd zijn voor immunotherapie. Elke patiënt werd geïnjecteerd met gemanipuleerde T-cellen om het CD19-antigeen aan te vallen, dat zich op het oppervlak van de B-cellen bevindt. De eerste proef, de CHOP-proef genoemd, werd uitgevoerd aan de Universiteit van Pennsylvania. De meerderheid van de patiënten reageerde positief op de behandeling. Hoewel bij 3 van de 17 deelnemers opnieuw kanker werd vastgesteld, bleven er 14 kankervrij. Op de tweede proef uitgevoerd door Daniel W. Lee bij het National Cancer Institute (NCI), reageerden negen van de vijftien patiënten positief op de behandeling. Tijdens de proef kregen twee patiënten slechts een kleine dosis CAR T-cellen in vergelijking met de andere patiënten, maar die patiënten reageerden ook positief op de behandeling. Hopelijk wordt er steeds meer duidelijk over de kracht van immunotherapie en kunnen we dit straks grootschalig gaan inzetten!

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square