Immunotherapie en andere gerichte kankertherapieën

Er zijn drie bekende kankerbehandelingen in Nederland, radiotherapie, een operatie en chemotherapie. Maar er zijn de laatste tijd meer behandelingen beschikbaar. Zo is er immunotherapie, een behandeling dat zich richt op het immuunsysteem in plaats van op de tumor. Het omvat een reeks behandelingen die het eigen immuunsysteem gebruikt om kanker te bestrijden. Er zijn voorstanders en tegenstanders en bij de voorstanders wordt als excuus gebruikt dat het een net nieuw ''medicijn'' is en dus nog niet massaal kan worden ingezet. De resultaten zijn echter zeer indrukwekkend te noemen. Of supplementen werken tegen kanker is over te discussiëren, maar ze boosten wel jouw gezondheid. Neem hier eens een kijkje en bestel eventueel jouw voorraad. Er is een goede gedachte die luidt: door het eigen afweersysteem te gebruiken en te laten vechten tegen deze verschrikkelijke ziekte dan vergroot dit de kans om kanker te verslaan. Er zijn verschillende soorten van immunotherapie zoals biologische responsmodificatietherapie. Dit voorziet het immuunsysteem van natuurlijke (gemaakt in uw lichaam) of synthetische (gemaakt in een laboratorium) stoffen en eiwitten om het vermogen om ziekten te bestrijden te vergroten. Het lijkt een moeilijk verhaal om te begrijpen, maar het gaat om verbindingen die zijn gemaakt van levende of door het laboratorium gemaakte organismen. Deze worden gebruikt als een soort kankervaccin dat op kanker gebaseerde antigenen bevat die de immuniteit tegen alle destructieve cellen in uw lichaam versterken. Ze zijn veelbelovend gebleken tegen kankercellen, maar richten zich niet specifiek op die cellen.


Andere gerichte kankertherapieën

Er kunnen kankercellen worden geremd door gerichte kankerantistoffen te maken. Dit hebben wetenschappers kunnen maken met behulp van DNA-materiaal. Dit werkt anders dan chemotherapie. Bij chemotherapie worden, zoals bekend, niet alleen kankercellen gedood, maar ook gezonde cellen. bij de kankerantistoffen gaat het om specifieke identificatoren die op celniveau worden gebruikt en waar gekeken wordt naar de genen en de eiwitten die in de kanker aanwezig zijn. Dit biedt een nauwkeurigere behandeling die ongelooflijke resultaten heeft opgeleverd bij het stoppen van de groei en overleving van kankercellen. Dit soort therapieën maken flinke stappen in Amerika en ook in Nederland. Sommige van onderstaande therapieën worden al toegepast in de strijd tegen kanker. Anderen zijn nog in proef bij mensen, dit om te kijken of ze veilig en werkzaam zijn. De traditionele geneeskunde heeft hier baat bij. Van bepaalde van onderstaande behandelingen kan worden gezegd dat ze nog niet effectief op zichzelf zijn. Deze worden dan gebruikt in combinatie met chemotherapie. Volgens het National Cancer Institute van Amerika zijn de volgende therapie hoopvol in de strijd tegen kanker.

  • Hormoontherapie Aangezien veel kankersoort hormoongevoelig zijn zoals prostaatkanker en borstkanker is er de hormoontherapie. Deze kankersoorten gebruiken hormonen om te groeien en zich te verspreiden. Bij hormoontherapieën worden de benodigde hormonen gebruikt om in te zetten. Hiermee wordt de groei van kankercellen vertraagd. Er zijn bepaalde remmers die de onjuiste signalering van kankercellen tegengaan.

  • Signaaltransductie-remmers Deze medicijnen remmen de onjuiste signalering die optreedt tussen kankercellen. Normaal gesproken reageert een cel op signalen uit zijn omgeving. Soms worden kankercellen echter gestimuleerd om zich te vermenigvuldigen zonder te worden aangespoord door dit signaleringsproces. Signaaltransductieremmers ontmoedigen de onjuiste signalering die optreedt tussen deze kwaadaardige cellen.

  • Apoptose-inductoren Dit zijn inductoren die het de natuurlijke processen in het lichaam stimuleren. Je spreek over ''celzelfmoordcellen'' die beschadigd zijn, zij vernietigen bij deze behandeling zichtzelf. Apoptose-inductoren kunnen de dood van kankercellen afdwingen, ook al volgen normale kankercellen dit protocol niet.

  • Angiogenese-remmers Deze remmers voorkomen dat kankertumoren de bloedtoevoer krijgen die ze nodig hebben om te blijven groeien. De tumor wordt als het ware verhongerd door de toevoer van bloed, noodzakelijke voedingsstoffen en zuurstof die nodig zijn voor groei en replicatie af te snijden.

  • Monoklonale antilichamen Dit is een moeilijke term, maar ik zou even uitleggen hoe deze behandeling werkt. Deze antilichamen zijn als het ware toxines die meeliften op moleculen die zich specifiek op kankercellen richten. Dit dan wel zonder schade te veroorzaken aan gezonde cellen. Omdat gezonde cellen dit antilichaam niet zullen bezitten, is de behandeling zeer nauwkeurig en veilig.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square