Is bier goed voor je?

In België ben ik eens naar een bierbrouwerij geweest en daar zeiden ze dat bier gezond is, maar is dat ook zo? Zelf heb ik op deze website al eens geblogd over de gezondheidsvoordelen van bier, lees er hier meer over. Al duizenden jaren wordt er over de hele wereld bier gedronken. Het is dan ook absoluut een populaire alcoholische versnapering. Er wordt tijdens het brouwproces graankorrels met gist, hop en andere smaakstoffen gefermenteerd. Qua alcoholpercentage zit bier meestal tussen de 4 en 6%, maar je hebt ook bieren die tussen de 0,5 en 4% alcohol bevatten. Uit onderzoek blijkt dat matige consumptie van bier gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Maar uiteraard vragen veel mensen zich af of bier drinken wel gezond is. Er zijn mensen die beweren dat bier lege calorieën bevatten, dit is niet helemaal waar want het bevat ook vitamines en mineralen. Standaard bier van 355 ml bevat zo'n 154 calorieën. Daarnaast bevat bier kalium, calcium, thiamine, ijzer en zink. Het gehalte aan B-vitamines en mineralen is het resultaat van bier dat wordt gemaakt van granen en gist. Uit bier haal je maar weinig micronutriënten vergeleken met groenten en fruit. Je zou enorme hoeveelheden bier moeten drinken om aan je dagelijkse voedingsbehoeften te voldoen, wat uiteraard niet zo verstandig is. Daarnaast is het aan te raden om, wanneer je denkt niet aan je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voedingsstoffen komt, voedingssupplementen te gaan gebruiken. Na klink gedronken te hebben is het tevens verstandig om de vitaminevoorraad weer aan te vullen. Supplementen zijn hier te bestellen.


De gezondheidsvoordelen van bier

Zoals ik mijn voorgaande blog ook beschreven heb, kan lichte tot matige bierinname in verband worden gebracht met enkele gezondheidsvoordelen. Hieronder lees je er een aantal.


Bier is goed voor het hart

Uit verschillende onderzoeken is naar voren gekomen dat matige consumptie van bier en alcohol in verband kan worden gebracht met een lager risico op hartaandoeningen. Aandoeningen aan het hart is tevens een grote doodsoorzaak in Nederland. De antioxiderende eigenschappen van bier verbeteren het HDL (goed) cholesterol en tegelijkertijd het vermogen van het lichaam om cholesterol te verwijderen. Daarnaast heeft bier de kracht om het risico op hart- en vaatziekten te verlagen, net zoals bij wijn. Let wel op: dit geldt alleen bij matige inname van bier. Zwaar alcoholgebruik kan juist het risico op hartaandoeningen en beroertes verhogen.


Bier kan de bloedsuikerspiegel verbeteren

Mensen met diabetes zullen met hun oren klapperen wanneer zij weten dat bier goed is voor de bloedsuikerspiegel. Zij kunnen dus gerust eens een biertje pakken. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat lichte tot matige alcoholinname de insulineresistentie, een risicofactor voor diabetes, lijkt te verminderen, evenals het algehele risico voor het ontwikkelen van diabetes type 2. Zo zou gemiddeld één drankje voor mannen en vrouwen per week een lager risico van rond de 50% op diabetes opleveren. Let wel op: dit geldt alleen voor de bieren met weinig tot geen suiker, kijk altijd even op het etiquette want daar staat de toevoeging van suiker op vermeld. Overmatig drinken en drankmisbruik kunnen deze voordelen echter tegengaan en het risico op diabetes aanzienlijk verhogen.

Andere voordelen van bier

Bier is in staat de botdichtheid te bevorderen. Een lage tot matige bierinname kan verband houden met sterkere botten bij mannen en postmenopauzale vrouwen. Daarnaast zou bier ook het risico op dementie kunnen verlagen. Nogmaals, dit geldt voor licht tot matig alcoholgebruik. Zwaar alcoholgebruik zorgt juist voor een toename van de kans op dementie.


Is bier goed voor je?

De gezondheidseffecten van bier drinken zijn gemengd omdat je al snel de limiet van één á twee drankjes overschrijdt. Zwaar drinken is gelinkt aan depressie, leverziekte, gewichtstoename, kanker en overlijden. Het is goed om te vermelden dat bier enigszins gezondheidsvoordelen biedt, maar deze kun je ook halen uit een gevarieerd, voedingsrijk dieet met hele voedingsmiddelen zoals fruit en groenten. Bier bevat vitamines en mineralen, waarin hop, een gezonde plant, een grote rol speelt. Zoals hierboven beschreven biedt bier voordelen voor het hart, betere bloedsuikerspiegel, sterkere botten en een verminderd risico op dementie. Proost!

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square