Is extra vierge olijfolie het gezondste vet ter wereld?

Velen van ons weten dat olijfolie tot de gezondere oliën behoort, zeker gezonder dan zonnebloemolie. Maar wat heeft extra vierge olijfolie allemaal in zijn mars? Over voedingsvetten wordt veel gediscussieerd tegenwoordig, maar weet jij ook dat gezond vet niet vet (dik) maakt? Lees hierover deze blog. Wanneer je praat over vet dan blijkt extra vierge olijfolie ongelooflijk gezond te zijn. Deze olie behoort tot het mediterrane dieet en is een hoofdbestanddeel van de voeding van enkele van 's werelds gezondste bevolkingsgroepen. Zelf voeg ik het zo nu en dan toe aan een smoothie voor een extra boost voor de gezondheid. Hierbij bestel ik dit online, wil jij het ook online bestellen? Klik dan op deze link. De vetzuren en antioxidanten in olijfolie hebben enkele krachtige gezondheidsvoordelen, waaronder een verminderd risico op hartaandoeningen. Dat willen we allemaal toch? Olijven zijn een verrassing voor de smaakpapillen en worden gebruikt voor olijfolie. Dit zijn de vruchten van de olijfboom. Het productieproces is eigenlijk heel gemakkelijk, maar wordt nog wel eens wat aangepast. Olijven worden dan geperst of geplet en daarna tot olie geëxtraheerd. Het kopen van de juiste soort olijfolie is cruciaal voor een goede gezondheid. Er zijn drie hoofdkwaliteiten olijfolie: geraffineerd, vierge en extra vierge. Extra vierge olijfolie is de minst bewerkte of geraffineerde soort en deze willen we juist consumeren. Extra vierge olijfolie wordt beschouwd als de gezondste soort olijfolie. Dit vind je terug in een zeer uitgesproken smaak en een rijkelijke hoeveelheid antioxidanten. Door de hoeveelheid antioxidanten is deze olie zo gunstig. Extra vierge olijfolie is redelijk voedzaam. Zo bevat het matige hoeveelheden vitamine E en K en veel nuttige vetzuren. Een eetlepel olijfolie bevat: 14% verzadigd vet, 73% enkelvoudig onverzadigd vet, 13% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van vitamine E en 7% van de ADH van vitamine K. Vitamine K is een zeer belangrijke vitamine die je hier bijvoorbeeld kan bestellen. De belangrijkste antioxidanten uit extra vierge olijfolie zijn de ontstekingsremmende oleocanthal en oleuropeïne, stoffen die het LDL (slechte) cholesterol beschermen tegen oxidatie. Ben je benieuwd of je kan bakken in extra vierge olijfolie? De olie is redelijk goed bestand tegen hoge temperaturen, tot wel 180 graden en beschadigd dan niet. Over het algemeen lijkt olijfolie erg veilig, zelfs om op vrij hoog vuur te koken.


De gezondheidsvoordelen van extra vierge olijfolie

Omdat extra vierge olijfolie wordt gekenmerkt tot een zeer gezonde olie bevat het veel gezondheidsvoordelen en een remedie tegen bepaalde ziektes. Allereerst werkt het ontstekingsremmend. Een van de meest belangrijke oorzaken van ziektes zoals artritis, hartaandoeningen, kanker, diabetes en het metabool syndroom is een chronische ontsteking in het lichaam. Er zijn dan ook mensen die beweren dat olijfolie het vermogen heeft om deze ontsteking(en) te bestrijden. Stoffen uit olijfolie zouden in staat zijn om de expressie van genen en eiwitten die ontstekingen veroorzaken verminderen. Extra vierge olijfolie zorgt voor een verminderd risico op verschillende ontstekingsziekten en dan met name hartaandoeningen. Het tweede gezondheidsvoordeel van extra vierge olijfolie is dat het strijdt tegen hart- en vaatziekten. In landen rond de Middellandse Zee is de sterfte aan hartaandoeningen en beroertes het laagst. Dit is waarschijnlijk te wijten aan hun (mediterrane) dieet. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat hartaandoeningen deels kunnen worden vermeden door het mediterrane dieet. In één groot onderzoek verminderde het hartaanvallen, beroertes en overlijden met 30%. Het is een mooi feit dat extra vierge olijfolie beschermt tegen hartziekten. Ook zou het de bloedvaten verbeteren en de bloeddruk verlagen. Als derde gezondheidsvoordeel heeft extra vierge olijfolie ook voordelen tegen de verschrikkelijke ziekte die mijn moeder ook trof, kanker. Studies hebben aangetoond dat mensen die in de mediterrane landen wonen een vrij laag risico op kanker hebben. Er zijn groepen mensen die beweren dat olijfolie hier iets mee te maken heeft. Extra vierge olijfolie bevat echter veel antioxidanten die oxidatieve schade verminderen, wat een link heeft met kanker. Veel reageerbuisstudies hebben aangetoond dat verbindingen in olijfolie kanker kunnen helpen bestrijden op moleculair niveau. Als vierde gezondheidsvoordeel van de olie is dat het een effect heeft op de ziekte van Alzheimer. Een onderzoek bij muizen wees uit dat een stof in olijfolie de plaques in de hersenen die verantwoordelijk zijn voor de ziekte kan helpen verwijderen. Bovendien toonde een gecontroleerde studie bij mensen aan dat een mediterraan dieet verrijkt met olijfolie de hersenfunctie verbeterde en het risico op cognitieve stoornissen verminderde.


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square