Is het verstandig om koffie te drinken op een lege maag?

Het eerste wat ik iedere dag doe is koffie drinken, al voordat ik gegeten heb. Aangezien ik doe aan periodiek vasten eet ik pas na een kop op drie, maar is dit verstandig? Koffie drink je niet alleen omdat het lekker is, maar ook voor een betere gezondheid. De gezondheidsvoordelen van koffie lees je hier. Zo bevat koffie veel antioxidanten, welke je ook kan vinden in voedingssupplementen in bijvoorbeeld de vorm van vitamine C. Deze kun je op deze website bestellen. Koffie is een zeer populaire drank onder volwassenen en wordt in sommige landen na water het meest gedronken. Geniet jij meer van water en weet jij niet hoeveel je er dagelijks van moet drinken, check dan deze blog. Cafeïne in koffie is een ware koning die jou behoef voor moeheid en die jou meer alert doet voelen. Daarnaast geeft dit een boost aan je humeur, hersenfunctie en verbetert dit de trainingsprestaties. Het bevordert tevens vetverbranding en gewichtsverlies. Als dat al niet genoeg is kan cafeïne ook beschermen tegen ziekten zoals diabetes type 2, de ziekte van Alzheimer en hartaandoeningen. De overgrote meerderheid van de mensen genieten 's ochtends van een heerlijke bak koffie. Toch zijn er bepaalde mensen die beweren dat het drinken van koffie op een lege maag de gezondheid kan schaden. Na het lezen van deze blog weet jij of dit juist is.


Koffie op een lege maag en spijsverteringsproblemen

Er wordt al snel een link gelegd tussen de inname van koffie en een toename van de productie van maagzuur. Onderzoeken onderstrepen deze bewering. Veel mensen denken dat koffie de maag irriteert. Andere denken weer het niet verstandig is om koffie te drinken op een lege maag, omdat er geen voedsel aanwezig is om te voorkomen dat het zuur je maagwand beschadigt. Toch slaagt onderzoek er niet in om een ​​sterk verband te vinden tussen koffie en problemen met de spijsvertering, ongeacht of je het op een lege maag drinkt of niet. Hier ben ik zelf heel erg blij mee want ik geniet juist van koffie op een lege maag. Heb jij last van brandend maagzuur, braken of indigestie en dit komt door het drinken van koffie dan is de kans zeer klein dat dit te maken heeft met of je wat gegeten hebt van te voren.

Koffie op een lege maag en de stresshormoonspiegels

Zelf weet ik dat het cortisolniveau van het lichaam rond 10:30 uur het laagst is. Dit is dus het meest gunstige moment om koffie te drinken. Sommige denken dat de niveaus van dat stresshormoon na het drinken van koffie op een lege maag verhoogt worden. Cortisol wordt geproduceerd door de bijnieren en helpt bij het reguleren van de stofwisseling, de bloeddruk en de bloedsuikerspiegel. Toch kunnen chronisch te hoge niveaus gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder botverlies, een hoge bloeddruk, diabetes type 2 en hartaandoeningen. Net nadat je wakker wordt is het cortisolniveau het hoogst. Het moge duidelijk zijn dat koffie de cortisolspiegel stimuleert. Is het dan gevaarlijk om koffie te drinken net nadat je wakker wordt? Drink jij regelmatig koffie dan gaat de cortisolspiegel nauwelijks tot niet omhoog dus dat is geen probleem. Uit bepaalde onderzoeken blijkt totaal geen stijging van het cortisolniveau te zijn, ongeacht of er wordt gegeten bij de koffie of niet. Koffie drinken op een volle maag heeft hier dus geen effect op. Uit een studie bleek ook dat mensen die bijna nooit koffie drinken ook geen schommelingen hoeven zien in het cortisolniveau. Gezondheidsproblemen bij het drinken van koffie op een lege maag hoef je niet te verwachten.


Mogelijke bijwerkingen van koffie

Wist je dat koffie ook negatieve effecten op jouw gezondheid kan hebben, ongeacht of je dit op een lege maag drinkt? Zo kan cafeïne verslavend zijn, dit kennen sommige van ons wel die hoofdpijn krijgen wanneer ze een dag geen koffie drinken. Bepaalde mensen zijn hier erg gevoelig voor. De chemie in de hersenen kan namelijk veranderen bij een regelmatige inname van koffie. Dit betekent dat je steeds meer koffie nodig hebt om dezelfde effecten te bereiken. Overmatige hoeveelheden kunnen leiden tot angst, hartkloppingen, rusteloosheid en paniekaanvallen (wanneer je hier al eerder last van had). Ook hoofdpijn, migraine en een hoge bloeddruk ervaren sommige mensen. Experts adviseren om dagelijks maximaal vier tot vijf kopjes koffie te drinken. Daarnaast is het niet verstandig koffie te drinken in een periode van 7 uur voordat je naar bed gaat. Nogmaals: het drinken van koffie op een lege maag heeft geen invloed op de sterkte of frequentie van deze effecten. Voordelig online koffie bestellen kan hier.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square