Is mosterd gezond?

Heerlijk bij een blokje kaas hoort een lekkere klodder mosterd, wat een delicatesse! Er is natuurlijk een discussie of kaas wel zo gezond is, maar hoe zit het met mosterd? Mosterd is zeer populair en is afkomstig van de zaden van de mosterdplant. In het Middellandse Zeegebied vind je de mosterdplant en deze wordt in één adem genoemd met voedselrijke groenten als kool, broccoli en spruitjes. Wat veel mensen niet weten is dat de bladeren van de plant ook eetbaar zijn. Dit maakt het een veelzijdige toevoeging aan jouw maaltijd. In de traditionele geneeskunde van de oude Griekse en Romeinse werd mosterd gebruikt als remedie voor verschillende ongemakken en ziektes, dit moet een goed teken zijn voor dit lekkernij. Het is prachtig om te weten dat de moderne wetenschap verschillende gezondheidsvoordelen van mosterd uitspreekt. Hierbij moet je denken aan een verlaging in de bloedsuikerspiegel en een betere bescherming tegen infecties en ziektes. In mosterd zijn veel gezonde voedingsstoffen aangetroffen. Elke mosterdplant biedt een variëteit aan voedingsstoffen en er zijn tientallen verschillende mosterdplanten. Je kunt zoals gezegd de mosterdplant onderverdelen in twee delen: de bladeren en de zaden. Op ons lekkere stukje kaas doen wij de zaden, maar de bladeren hebben ook wat te bieden. De mosterdbladeren beschikken over relatief veel calcium, koper en vitamine C, A en K. De zaden beschikken over een grote hoeveelheid vezels, selenium, magnesium en mangaan. Je kunt zelf mosterdblaadjes toevoegen aan salades, soepen en stoofschotels want je kunt ze gekookt of rauw eten. Wat je veel ziet is mosterdpasta, dit is de meest populaire bereiding van mosterdbladeren. Dit is caloriearm en op die manier verzeker je jezelf van wat extra ijzer, calcium, selenium en fosfor.


De gezondheidsvoordelen van mosterd

Het is fijn om te weten dat mosterd een uitstekende bron van antioxidanten is. Daarnaast beschikt het over andere heilzame plantaardige stoffen die strijden tegen ziektes en schade aan het lichaam. Hierboven heb ik al beschreven dat mosterd in één adem kan worden genoemd met bepaalde groenten soorten. Dit komt door het gehalte aan glucosinolaat, een groep zwavelhoudende verbindingen die voorkomt in alle kruisbloemige groenten, waaronder broccoli, kool, spruitjes en dus ook mosterd. Door het snijden of kauwen van mosterd bladeren of zaden komt de stof vrij. Zo komen de antioxidanten vrij en stimuleert het de bescherming tegen ziektes in het lichaam. Tegen de groei en verspreiding van kankercellen strijdt mosterd, dit door het stofje Isothiocyanaat. Verder zal ik niet alle stoffen uit mosterd opnoemen want ze zeggen je waarschijnlijk toch niet veel. Wat ik wel kan zeggen is dat mosterd ontstekingsremmend, antibacterieel, schimmelwerend, kankerbestrijdend en wondgenezend werkt. Daarnaast zou mosterd ook het risico op diabetes type 2 en hartaandoeningen kunnen verkleinen. De mosterdplant wordt alle lange tijd ingezet tegen verschillende ziektes, en niet voor niks! Zo strijdt het tegen de hierboven benoemde ziektes, maar ook tegen psoriasis (het vermindert ontstekingen), jeukende uitslag, infecties en bacteriën en schimmels. Heeft mosterd dan ook bijwerkingen? Het wordt als veilig beschouwt voor menselijke consumptie. Een overmaat van mosterd kan echter wel leiden tot buikpijn, diarree en darmontsteking. Daarnaast zou het in enkele gevallen het metabolisme negatief beïnvloeden. Dit gebeurt dan bij mensen met een verslechterde schildklier. Geniet dus gerust van een klodder mosterd bij de kaas, de gezondheid vaart er wel bij!

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square