Is taurine een wondermolecuul?

Wat is taurine?

Taurine kennen velen van ons wel als een toevoeging aan energy drankjes. De kenners zeggen dat taurine een soort aminozuur, ofwel aminosulfonzuur, is dat je in veel voedingsmiddelen vindt. Bepaalde wetenschappers noemen het een wondermolecuul en veel mensen nemen hiervan dan ook een supplement. Zelf heb ik dan wat onderzoek gedaan en op deze website kun je goedkoop taurineproducten bestellen. De dosis mag erg hoog zijn omdat je niet zomaar een taurinevergiftiging kan oplopen. Men spreekt van een aanbevolen dosis van 500 tot 2.000 milligram taurine per dag, maar 3000 milligram is volgens wetenschappers ook nog acceptabel. Taurine blijkt een verscheidenheid aan voordelen voor de gezondheid te hebben en strijdt dan ook tegen bepaalde ziektes en verbetert de sportprestaties. Wanneer je taurine met mate tot je neemt blijkt dit aminozuur geen bijwerkingen te hebben en is het volkomen veilig.


Taurine is een voorwaardelijk essentieel aminozuur

Taurine komt ook van nature in het lichaam voor en je vindt het vooral in de ogen, hersenen, hart en spieren. Aminozuren staan erom bekend dat ze eiwitten opbouwen, dat is bij taurine niet het geval. Ze noemen het een ''voorwaardelijk essentieel aminozuur''. Het innemen van supplementen van taurine blijkt een effectieve strategie te zijn voor mensen met bepaalde ziektes, zoals ziektes aan het hart en diabetes. De naam taurine komt uit het Latijn, wat een ander woord is voor taurus (dit betekent stier of os). Van deze dieren is het aminozuur echter niet afkomstig. Taurine dient voor verschillende functies in het lijf.

Waarin vind je taurine?

Zoals gezegd vind je taurine in nogal wat voedingsmiddelen. De grootste bronnen zijn zuivelproducten, vis en vlees (dierlijke voeding). In vegetarische voedingsmiddelen wordt het tegenwoordig ook toegevoegd, maar de hoeveelheden zijn echter te weinig voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van die aminozuur. Daarnaast voegen fabrikanten ook taurine toe aan energydrankjes en frisdrank. Veel jongeren onder ons zullen dat dan ook wel weten want het wordt vaak vooraan op het drankje vermeld. Taurine is een gezonde voedingsstof, maar om nou veel frisdrank en energydrank te drinken vanwege deze stof is zeker niet het advies. Frisdrank en energydrank bevatten vaak stoffen die niet wenselijk zijn voor een optimale gezondheid. Het voordeel van deze drankjes en supplementen is dat taurine synthetisch wordt gemaakt en niet afkomstig is van dieren. Dit maakt deze opties geschikt voor veganisten.


Welke functies heeft taurine in het lichaam?

Taurine acteert op verschillende organen van het lichaam en heeft verschillende functies. Allereerst speelt taurine een rol bij de hydratatie en elektrolytenbalans in de lichaamscellen. Daarnaast zorgt het mede voor een gezonde spijsvertering en de regulatie van mineralen (zoals calcium). Tevens is taurine betrokken bij het centrale zenuwstelsel, de ogen, het immuunsysteem en heeft het een antioxiderende functie. Voor de essentiële dagelijkse functies kan een gezond mens voldoende taurine aanmaken. Sommige mensen hebben echter meer dan de aanbevolen dagelijkste hoeveelheid taurine nodig, zoals mensen met hart- of nierfalen. Een tekort van taurine bij de foetus kan als gevolg hebben dat de hersenfunctie minder ontwikkeld is en er kan een slechte bloedsuikerspiegel ontstaan.

Welke voordelen biedt taurine voor de gezondheid?

Taurine vecht tegen diabetes

De bloedsuikerspiegel kan worden verbetert door taurine, dit zorgt ervoor dat het een wapen kan zijn tegen diabetes. Bij ratten hebben ze het getest waarbij ze de met diabetes getroffen dieren een lange tijd supplementen gaven. Hierbij zagen na verloop van tijd verbetering in de nuchtere bloedsuikerspiegel. Veranderingen in dieet en beweging waren daarbij uitgesloten. Veel chronische ziektes en diabetes type 2 hebben een verband met te hoge bloedsuikerspiegels. Uit bepaalde dieronderzoeken is gebleken dat diabetes kan worden bestreden en voorkomen met taurine door de bloedsuikerspiegel en insulineresistentie te verlagen. Een opmerkelijke feit is dat het veel voorkomt dat diabetespatiënten een laag taurinegehalte hebben.


Taurine is goed voor de hartgezondheid

Net zoals veel voedingsmiddelen (waar je hier meer over leest) zijn bepaalde stoffen zoals aminozuren ook goed voor het hart. Het blijkt zelfs zo te zijn dat taurine de kans op hart- en vaatziekten verkleint. Wetenschappers zijn erachter gekomen dat hogere taurinespiegels als resultaat hebben dat men lagere sterftecijfers ziet, welke veroorzaakt zijn door hartaandoeningen, een te hoge cholesterolspiegel en een te hoge bloeddruk. De hoge bloeddruk kan taurine verlagen door de weerstand tegen de bloedstroom in de bloedvatwanden te verminderen. Ook gezonde zenuwimpulsen in het brein hebben baat bij taurine. Taurine beïnvloed het hart doordat het deze een handje helpt bij het rondpompen van bloed door het lichaam. Onderzoekers vonden ook dat suppletie van taurine een positief effect had op ontstekingen en slagaderverdikking. Wat je hierboven allemaal leest zorgt voor een verminderde kans op hartaandoeningen.


Taurine kan sportprestaties verbeteren

Atleten kunnen baat hebben bij een verhoogde inname van taurine. Ze hebben onderzoek gedaan onder dieren waarbij ze merkten dat de spieren langer en harder werkten en het krachtsniveau beter werd. Het zou ook een reducering in vermoeidheid en spierschade bewerkstelligen, aldus een muizenstudie. Taurine is ook bij mensen getest en het blijkt dat dit aminzouur afvalproducten verwijdert. Deze zouden tot vermoeidheid en spierverbranding leiden. Taurine biedt ook een bescherming voor de spieren tegen oxidatieve stress en beschadiging van de cellen. Voor extra vetverbranding tijdens het sporten is taurine ook effectief gebleken. Uit onderzoek onder getrainde atleten, hardlopers, gewichtheffers en fietsers bleek dat zij positieve resultaten boekte, zoals het afleggen van langere afstanden, minder spierpijn en spierschade en daarbij minder vermoeidheid tijdens de sport. Supplementen van taurine kunnen ervoor zorgen dat je extra vet verbrand tijdens de sport en zo dus gewicht verliest.


Overige voordelen van taurine

Er mag wel worden gezegd dat taurine veel gezondheidsvoordelen kent. Naast de bovengenoemde voordelen heeft taurine ook een positief effect op het gezichtsvermogen (de gezondheid van de ogen) en gehoor bij bepaalde groepen mensen. Taurine werkt voor bepaalde mensen tegen oorsuizen en dus tegen gehoorverlies. Er is een verband tussen epilepsie en spiercontracties en taurine acteert op dat tweede. Je zou dus kunnen stellen dat mensen met epilepsie baat hebben bij een verhoogde inname van taurine. Taurine heeft ook een verband met de gezondheid van de hersenen want deze molecuul bindt zich aan de GABA-receptoren. Dit zorgt voor het kalmeren van het centrale zenuwstelsel. Omdat taurine zich ook kan voordoen als een antioxidant vecht het ook tegen vrije radicalen en giftige en gevaarlijke stoffen.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square