Is tomatensoep gezond?

De kop van deze blog klinkt misschien gek, iedereen weet toch dat tomaten gezond zijn dus waarom de soep dan niet? Tomaten zijn inderdaad een traktatie voor het lichaam en de soep daarvan zeker ook. Tomatensoep kun je dan ook kenmerken als gezond. Het heeft zelfs verschillende gezondheidsvoordelen. Wat maakt tomaten zo gezond? Dit lees je hier. In het kort heeft de tomaat veel te bieden zoals veel antioxidanten, vitamines, mineralen en andere gezonde plantaardige stoffen. Dit samen zorgt voor een scala aan gezondheidsvoordelen. Tomatenproducten zijn tegenwoordig ook simpel online te bestellen, bestel jouw voorraad hier. Wist je trouwens dat water (uit tomatensoep) ook als antioxidant in je lichaam kan werken? Hierover heb ik hier een artikel geschreven. Drink dus meer soep (uiteraard met water), dit is absoluut een aanrader. De voedingsstoffen uit tomaten(soep) bieden een bescherming tegen tal van ziektes, waaronder kanker en hartaandoeningen. Geniet daarom van een heerlijke kop tomatensoep om de gezondheidsbenefits van de tomaat te benutten. Hieronder staan acht gezondheidsvoordelen van tomatensoep.


De gezondheidsvoordelen van tomatensoep

1. Tomatensoep scoort hoog in voedingswaarde

De tomaat heeft relatief weinig calorieën, veel voedingsstoffen en andere belangrijke plantenstoffen. Één tomaat heeft 31 calorieën, 7 gram koolhydraten, 2 gram vezels, 1,6 gram eiwit, 0,4 gram vet, 28% van de ADH van vitamine C, 12% van de ADH van vitamine K, 8% van de ADH van vitamine A, 9% van de ADH van kalium en carotenoïden (80% van de ADH voor lycopeen). De mooie rode kleur van de tomaat is toe te schrijven aan het lycopeen-gehalte. Op het voorkomen van chronische ziektes acteert lycopeen. Tomatensoep is extra gezond omdat het lichaam lycopeen beter opneemt als het warm is en wordt gekookt. Warmte zorgt ervoor dat het beter geabsorbeerd wordt in het lichaam.


2. Tomatensoep is rijk aan antioxidanten

Oxidatieve stress moet worden voorkomen en worden bestrijdt met antioxidanten. Wanneer celbeschadigdende moleculen, ofwel vrije radicalen, zich ophopen in het lichaam dan kunnen deze worden geneutraliseerd door tomaten uit tomatensoep. Je praat dan over de volgende antioxidanten: lycopeen, flavonoïden, vitamine C en vitamine E. Door veel antioxidanten te nuttigen kun je je risico op kanker en andere ontstekingsgerelateerd ziektes verlagen. Het consumeren van antioxidanten wordt ook in verband gebracht met een lager risico op obesitas en hartaandoeningen. Vitamine C en flavonoïden hebben de kracht om type 2 diabetes en hersenziekten tegen te gaan.


3. Tomatensoep vecht tegen kanker

Het klinkt misschien gek maar tomatensoep vecht tegen kanker. Eigenlijk zijn alle groenten en fruit anti-kanker. Daar komt bij dat groenten en fruit het immuunsysteem verbeteren en bij een kankerpatiënt is altijd het immuunsysteem ''defect''. Blijkbaar wordt de tomaat veel onderzocht in de strijd tegen kanker. Het lycopeengehalte uit de tomaat zorgt ervoor dat dit zoal werkt tegen prostaat- en borstkanker. Ook borstkanker kan er baat hebben bij tomatensoep. Dit komt omdat je dan hoge carotenoïdengehaltes binnenkrijgt. Chemotherapie en bestraling kunnen worden gecombineerd met een hogere dosis lycopeen.


4. Tomatensoep bevordert een gezonde huid en gezichtsvermogen

De ogen en de huid hebben baat bij de inname van tomatensoep. Ben je verbrand door de zon of wil je je beter beschermen tegen ultraviolet (UV) zonlicht, eet dan tomatensoep. Bètacaroteen en lycopeen zullen voor deze bescherming zorgen. Dit betekent uiteraard niet dat je je niet meer hoeft in te smeren, maar dat de antioxidanten een ondersteunende functie hebben. Het is algemeen bekend dat vitamine A (en ook carotenoïden) de gezondheid van het oog doet verbeteren. Dit is bij de wortel ook het geval. Tomaten soep draagt bij aan een vermindering van leeftijdsgebonden maculaire degeneratie of het verlies van gezichtsvermogen als gevolg van de leeftijd. Het lichaam zet bètacaroteen om in retinol, een essentiële verbinding voor het gezichtsvermogen.

5. Tomatensoep is goed voor de botten

lycopeen uit tomatensoep speelt een essentiële rol bij het reguleren van het botmetabolisme door de botmineraaldichtheid te verhogen, waardoor het risico op fracturen afneemt. Door lycopeen is jouw lichaam in staat botten weer op te bouwen en afbraakactiviteit van het lichaam te verminderen.


6. Tomatensoep vermindert het risico op hartaandoeningen

Wanneer je veel tomaten of tomatensoep consumeert dan zorg je er daarbij voor dat de niveaus van totaal en LDL (slecht) cholesterol worden verlaagd. Dit zijn twee risicofactoren voor hartaandoeningen. Vitamine C en lycopeen zijn daarvoor verantwoordelijk. De oxidatie van LDL-cholesterol wordt hierdoor tegengegaan. Tevens kan de hoge bloeddruk worden gebalanceerd, een hoge bloeddruk is tenslotte een risicofactor voor hartaandoeningen.


7. Tomatensoep kan de mannelijke vruchtbaarheid verbeteren

Wist je dat oxidatieve stress een belangrijke oorzaak is van onvruchtbaarheid? Het sperma wordt zo beschadigd, waardoor de levensvatbaarheid en beweeglijkheid van het sperma afneemt. Onderzoek suggereert dat het nemen van lycopeen-supplementen (of veel soep, heel veel) een mogelijke vruchtbaarheidsbehandeling kan zijn. Dit komt omdat de antioxiderende eigenschappen van lycopeen de kans op het produceren van meer gezond sperma kunnen vergroten. Tevens kan lycopeen uit tomatensoep schade door bestralingstherapie neutraliseren.


8. Tomatensoep is goed voor het immuunsysteem

Zelf vind ik dit heel logisch gezien de voedingswaarde van tomatensoep. Zoals ik zei: alle groenten en fruit stimuleren het immuunsysteem. Er zijn culturen in deze wereld die tomatensoep gebruiken als remedie tegen verkoudheid. In feite kan het gehalte aan vitamine C en carotenoïden het immuunsysteem stimuleren. Vitamine C uit tomatensoep heeft de kracht om verkoudheid te helpen voorkomen en kan verkoudheidsverschijnselen helpen voorkomen en verminderen.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square