Is verzadigd vet gevaarlijk?

Al lange tijd wordt in de media gesuggereerd dat verzadigd vet niet goed voor je is, maar is dit niet wat verouderd? De discussie over de gezondheid van verzadigd vet behoort tot een van de meest controversiële onderwerpen in de wereld van de voeding. Er zijn als het ware twee kampen, namelijk de deskundigen die waarschuwen dat matige tot veel consumptie van verzadigd vet de gezondheid negatief beïnvloed, terwijl andere experts aangeven dat verzadigd vet niet schadelijk voor de mens is en zelfs kan worden toegevoegd aan een gezond en gebalanceerd dieet. Vet speelt een belangrijke rol op het gebied van veel aspecten binnen de menselijke gezondheid. Je kunt vet onderverdelen onder: verzadigde vetten, onverzadigde vetten en transvetten. Sommige zijn vaste vetten (verzadigde vetten zoals in kokosvet) en andere weer vloeibaar (zoals uit olijfolie) Deze hebben allemaal verschillende effecten hebben op de gezondheid. Verzadigde vetten vind je in dierlijke producten zoals melk, kaas en vlees, maar ook in tropische oliën, zoals kokos- en palmolie. Wil jij je gezondheid een boost geven en kokosolie gaan gebruiken? Bestel dit dan hier of klik op onderstaande banner.

Bij verzadigde vetten denkt men vaak aan transvetten en bestempelen dit als ''slecht''. Transvetten staan bekend om het feit dat ze zeker slecht voor je zijn, maar geldt dit ook voor verzadigd vet? Hierover is genoeg bewijs te vinden dat het gezondheidsvoordelen met zich meebrengt, in plaats van dat het slecht voor je is. Al een lange tijd wordt, bijvoorbeeld door het Voedingscentrum, de consumptie van verzadigd vet afgeraden. Deze zouden dan vervangen moeten worden door plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie. Zo zou je het risico op hart- en vaatziekten kunnen verminderen en de algehele gezondheid bevorderen. Ondanks deze aanbevelingen zijn de percentages hartziekten die in verband zijn gebracht met de inname van verzadigd

vet gestaag gestegen, evenals obesitas en aanverwante ziekten, zoals diabetes type 2, waarvan sommige deskundigen de schuld geven aan een te grote afhankelijkheid van koolhydraatrijke, bewerkte voedingsmiddelen.


Is verzadigd vet ongezond?

Zoals bekend zijn er voor- en tegenstanders. Veel mensen kijken naar het onderzoek wat is gedaan waaruit blijkt dat voedsel met (veel) verzadigd de gezondheid negatief kan beïnvloeden. Er moet echter duidelijk worden gezegd dat dit niet gegeneraliseerd moet worden naar alle voedingsmiddelen die verzadigd vet bevatten. Een dieet met veel verzadigde vetten in de vorm van fastfood, gefrituurde producten, zoete gebakken producten en vleeswaren heeft bijvoorbeeld waarschijnlijk een andere invloed op de gezondheid dan een dieet met veel verzadigde vetten in de vorm van volvette zuivelproducten, met gras gevoerd vlees en kokos. Er moet worden gekeken naar de macronutriënten, oftewel hetgeen je lichaam voedt in plaats van vult. De algehele voedingskwaliteit moet goed zijn. Er moet worden gekeken naar het geheel dus zonder toegevoegde suikers en andere slechte stoffen. Het is duidelijk dat het effect van voeding als geheel moeilijk te onderzoeken is. Om deze redenen is het duidelijk dat grotere, goed opgezette onderzoeken nodig zijn om associaties van feiten te scheiden. Maar wat ik wil zeggen is dat verzadigd vet zeker niet verkeerd is, als dit maar in een voedingsmiddel zit dat gezond voor je is. Kokosolie is hier een heel goed voorbeeld van. Hier is ook veel discussie over, maar tegenwoordig zien steeds meer mensen in dat dit een gezonde olie is, ook al bevat dit veel verzadigd vet. Om mijn mening nog wat kracht bij te zetten raad ik je aan om bovenstaande video te bekijken.


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square