Is verzadigd vet ongezond?

Verzadigd vet Lange tijd hebben wij te horen gekregen dat verzadigd vet ongezond is, maar is dit ook zo? Als je het simpel bekijkt dan is verzadigd vet enkel een onderdeel van een voedingsmiddel. Zolang het een onderdeel van een gezond voedingsmiddel is dan zou je zeggen dat het eigenlijk helemaal niks uit maakt. Het is maar net hoe je het ''beestje'' noemt. Mijn filosofie luidt: gezond vet is gezond en maakt niet dik, simpelweg omdat het zit in een product dat niet dik maakt. Veel mensen denken hier anders over, maar waarom? Het ligt voor de hand om te denken dat vet ons ''vet'' maakt, maar niks is minder waar, vet kan juist heel gezond zijn. Als je kijkt naar noten, dan bevatten deze veel vet, maar zijn deze noten dan slecht voor je? Als dit werkelijk zo zou zijn dan zou de natuur ons dik en ziek maken, is dat logisch? De natuur maakt geen fouten en gezond vet maakt niet dik. Een voorbeeld van een product met veel verzadigd vet is kokosolie, laat dit nou net een gezond product zijn. Wil jij deze bestellen, klik dan op deze link.

Voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan verzadigd vet

Wanneer je kijkt naar de producten waarin veel verzadigd vet zit dan zul je anders aankijken tegen de bewering dat verzadigd vet slecht voor je is. Hieronder een aantal voedingsmiddelen waarin een relatief hoog percentage verzadigd vet aanwezig is:

  • Kokos

  • Cacao

  • Noten

  • Eieren

  • Zuivel

  • Olijfolie

Allen zijn (gefermenteerde) voedingsmiddelen, direct uit de natuur of gewonnen uit een natuurproces. Dat deze voedingsmiddelen een hoog percentage aan verzadigd vet bevat zegt niet zo veel. Het gaat erom of het een gezond product is. Zolang de natuur dit voor ons beschikbaar stelt, zullen we dit tot ons kunnen nemen voor een gezond lichaam. Als iemand beweert dat kokosolie, noten of cacao slecht is voor de gezondheid dan is dit niet alleen heel onlogisch maar ook eens heel erg onwaar. Zo zijn noten bijvoorbeeld zeer rijk aan essentiële micronutriënten. Of deze nou wel of geen verzadigde vetten bevat, doet er niet toe, het gaat om een volwaardig voedingsmiddel.

Gefermenteerde voedingsmiddelen die verzadigd vet bevatten

Het fermentatieproces is een natuurlijk proces. Fermentatie vindt onder andere plaats bij het maken van brood, kaas, wijn en bier. Dat wij dit tot ons nemen is niet enkel omdat we dit lekker vinden, maar bovenal omdat dit ons voedt. Kaas en volle melkproducten zijn rijk aan verzadigd vet. Zijn deze voedingsmiddelen dan slecht voor je? Gezien het feit dat de meest gezonde volkeren die op deze aardbol leven dit met grote maten innemen kan er met zekerheid worden gezegd dat deze voedingsmiddelen eigenlijk zeer gezond zijn. Wederom gaat het niet om de hoeveelheid verzadigd vet, maar om de gezondheid van een bepaald volwaardig voedingsmiddel.

Verzadig vet en het voedingscentrum

Hier geeft het voedingscentrum aan dat verzadigd vet juist ongezond is, hieronder de bewering:

''Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol van het bloed. LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten. Om de kans op hart- en vaatziekten te verlagen, is het van belang producten met veel verzadigd vet te vervangen door producten met veel onverzadigd vet.''

Volgens het voedingscentrum verhoogt verzadigd vet de kans op hart- en vaatziekten, maar waarop is dit gebaseerd? Ze zeggen zelf dat verzadigd vet ook voorkomt in zoutjes, koek, gebak en snacks, hier gaan ze dus de mist in. Als zij geen verschil maken tussen gezond verzadigd vet en transvet dan is deze bewering geheel teniet te stellen. Ik citeer een bewering waarbij ze verzadigd vet en transvet in 1 zin benoemen:

''In veel producten zit verzadigd vet verborgen, zoals in koek, gebak en snacks, maar ook in vette vlees- en zuivelsoorten. Het advies is om deze producten niet te veel te nemen. Op het etiket van een product staat hoeveel verzadigd vet erin zit.''

Het etiket van het product zegt dus helemaal niks, want je ziet niet of het verzadigd TRANSVET of verzadigd GEZOND vet is. Waarom zouden cacao, noten en kokos in de natuur voorkomen als deze slecht voor ons zijn, dat is toch niet logisch? Om het feest helemaal compleet te maken heeft het voedingscentrum ook nog eens een lachwekkend ezelsbruggetje verzonnen. Ik citeer:

'''Er is een ezelsbrug bedacht om te onthouden welk vet je moet vervangen. ’Verzadigd vet is Verkeerd, Onverzadigd vet is Oké’.'

Hier, als ook in tig andere bronnen, zijn vijf onderzoeken gepubliceerd waarbij bewezen is dat verzadigd vet NIET slecht is. Als verzadigd vet werkelijk slecht was, dan zou de natuur niet erg logisch in elkaar zitten.

Video

In onderstaande video wordt de conclusie van de bewering of verzadigd vet ongezond is uitgelegd:

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square