Jalapeños | De hete gezondheidsknallers

Jalapenos

Eerder heb ik al eens geschreven over het feit dat je bij regelmatige consumptie van rode hete chilipepers langer leeft. Wil je hier meer over lezen, zie dan deze blog. Dat is goed nieuws voor de liefhebbers van jalapenos want deze pepers horen thuis in de familie van de rode hete peper. Pittig voedsel blijkt zeer gezond te zijn en biedt veel voordelen tegen ziektes. Jalapenos zijn echter niet extreem pittig waardoor het voor meer mensen toegankelijk voedsel is. Je vindt jalapenos in verschillende kleuren, namelijk in het groen of rood. Het is typisch Mexicaanse voeding, maar je vindt het in veel landen op deze aardkloot. Net zoals in veel gezonde voeding bevatten ook jalapenos veel voedingsstoffen en voordelen voor de gezondheid.


De voedingswaarde van jalapenos

Naast de kleine hoeveelheid calorieën bevatten deze kleine gezondheidsknallers vezels, vitamines, mineralen en antioxidanten. Jalapenos bevatten de volgende vitamines en mineralen: vitamine C, vitamine B6, vitamine A, vitamine K, foliumzuur en mangaan. Steeds meer mensen kiezen ervoor om naast de voeding een aanvulling te doen in de vorm van supplementen. Doe jij dit ook, bestel ze dan hier online. Door het eten van jalapenos ga je schade van vrije radicalen tegen en houd je de huid gezond en stevig. Net zoals in rode pepers vind je in jalapenos de stof capsaïcine, welke een alkaloïde is die paprika's hun karakteristieke pittige kwaliteit geeft en verantwoordelijk is voor veel van hun gezondheidsvoordelen. Hieronder lees je meer over de voordelen van het eten van jalapenos voor onze gezondheid.


De gezondheidsvoordelen van jalapenos

Jalapenos zorgen voor gewichtsverlies

Jalapenos stimuleren de stofwisseling en verhogen de vetverbranding. Daarnaast verminderen ze de eetlust. Bepaalde verbindingen uit jalapenos, genaamd capsaïcinoïden, kunnen het metabolisme stimuleren waardoor je eerder gewicht verliest als dat nodig is. Dit kun je realiseren met voeding, maar ook met supplementen. Het blijkt namelijk zo te zijn dat capsaïcinoïdesupplementen het vetpercentage verlagen en de eetlust verminderen. Het gevolg is dan ook dat de calorie inname wordt verlaagd omdat men minder honger heeft. Dat je gewicht verliest van jalapenos betekent ook dat je gewicht verliest van rode hete pepers want hier zit die stof ook in.


Jalapenos strijden tegen kanker

Waar ik langzamerhand ben achter gekomen is dat heel veel voeding strijdt tegen kanker en jalapenos horen ook in dit rijtje thuis. Dit komt voornamelijk door de stof capsaïcine, deze blijkt sterke antikankereigenschappen in zich te hebben. Hierbij kan deze stof tot wel veertig soorten kankercellen doden, zonder de normale cellen aan te tasten. Bij het uitroeien van kanker moet je denken aan het stoppen van de groei en deling van kankercellen, het vertragen van de vorming van nieuwe bloedvaten rond kankertumoren en een preventie tegen het verder delen van kankercellen. Het is altijd aan te raden jalapenos met mate te eten omdat capsaïne een heftige stof is die het lichaam ook kwaad kan doen bij overmaat.

Jalapenos zijn goed tegen pijn

Wanneer we het hebben over jalapenos dan is capsaïcine het toverwoord want wederom biedt deze stof een ideaal gezondheidsvoordeel. Dit is namelijk een effectieve pijnstiller. Deze stof acteert op de pijnreceptoren en blokkeert deze tijdelijk. Wel moet hierbij gezegd worden dat deze stof dan lokaal op de huid moet worden aangebracht. Dit kan een branderig en gevoelloos gevoel geven en daarna de pijn verzachten. Om pijn te verzachten worden vaak capsaïcinelotions en -pleisters gebruikt. Heb jij gewrichtspijn? Dan is dit misschien wel de uitkomst voor jou. In een onderzoek bleek dan ook dat mensen met reumatoïde artritis die de crème opsmeerde naderhand 50% minder pijn hadden. Ook voor mensen met migraine is het een uitkomst want de neusspray werkt effectief op de kwaal.

Jalapenos vechten tegen maagzweren

Het ligt voor de hand en veel mensen denken dat jalapenos maagzweren veroorzaken omdat ze zo'n heet karakter hebben. Onderzoek heeft echter het tegenovergestelde bewezen. Capsaïcine biedt namelijk preventie tegen maagzweren door bescherming te bieden van de maag. Jalapenos strijden ook tegen maagontstekingen en infecties dus het is een veelzijdige voedingsstof.


Jalapenos bestrijden infecties

Infecties zijn zeer onwenselijk en bij een langdurige infectie kan dit een chronische ziekte veroorzaken. Om voedselvergiftiging en bederf te voorkomen gebruikt men al lange tijd specerijen en kruiden. Bepaalde verbindingen in pittige chilipepers zijn vooral krachtig in het vertragen van de groei van veelvoorkomende door voedsel overgedragen bacteriën en gisten. Cholerabacteriën produceren gifstoffen en chili-extracten gaan dit tegen. Als je praat over infecties dan kun je er een boel opnoemen. Waar capsaïne ook tegen strijdt zijn keelontsteking, bacterieel tandbederf en chlamydia.


Jalapenos zijn goed voor het hart

Jalapenos zijn, net zoals deze voedingsmiddelen, goed voor het hart. Aandoeningen aan het hart worden vaak veroorzaakt door diabetes, een te hoge cholesterol en een te hoge bloeddruk. Capsaïcine kan de impact van deze factoren helpen verminderen en kan helpen om het hart gezond te houden. Zo zouden jalapenos bij een maaltijd de bloedsuikers stabiliseren en grote pieken helpen voorkomen. Bij dieren is gebleken dat jalapenos het cholesterol- en lipidengehalte verlagen. Dit is echter niet bij mensen getest. Dierstudies suggereren ook dat capsaïcine de bloeddruk kan helpen verlagen door de bloedvaten te ontspannen, maar er is geen onderzoek om aan te tonen of dit waar is bij mensen.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square