Koper | Een essentieel mineraal

Er zijn bepaalde mineralen die essentieel zijn, deze moet je binnenkrijgen door voeding of voedingssupplementen (welke je hier kan bestellen). Koper is eigenlijk een sporenmineraal die benodigd is om te overleven. Het wordt in alle lichaamsweefsels aangetroffen en speelt een rol bij het maken van rode bloedcellen en het in stand houden van zenuwcellen en het immuunsysteem. Voor de absorptie van ijzer en de vorming van collageen helpt koper. Daarnaast is het betrokken bij de energieproductie. Je vind het meeste koper in het lichaam in de volgende delen van het lichaam: de lever, hersenen, hart, nieren en de skeletspieren. Het brein wil een perfecte balans tussen mineralen en een tekort van koper is niet goed, maar een overmaat ook niet. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is ongeveer 900 microgram per dag voor een volwassene. Een onbalans resulteert in sommige gevallen in de ziekte van Menkes, Wilson en Alzheimer. Gelukkig krijgen we zowat allemaal voldoende koper binnen, maar wanneer je dit niet binnenkrijgt dan heb je meer kans op hart-en vaatziekten en andere aandoeningen. Bepaalde voedingsgroepen bevatten koper. Wil jij zeker weten dat je voldoende koper binnenkrijgt, eet dan (een aantal van) de volgende voedingsmiddelen: oesters en andere schaaldieren, volkoren producten, bonen, aardappelen, gist, donkere bladgroenten, cacao, gedroogd fruit, zwarte peper, orgaanvlees, zoals nieren en lever en noten, zoals cashewnoten en amandelen. Wist je dat de meeste fruit- en groentesoorten maar weinig koper bevatten? Je kunt het beste volkoren granen, bepaalde ontbijtgranen en bovenstaande voedingsmiddelen eten om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid koper te komen. Hieronder lees je de gezondheidsvoordelen van koper.

De gezondheidsvoordelen van koper

Nogmaals, koper is een essentiële stof in het lichaam. Het lichaam kan dit dus niet zelf aanmaken. Voor de vorming van rode bloedcellen zorgt koper hiervoor, samen met ijzer. Ook de opname van ijzer wordt verbeterd door de inname van koper. Koper zorgt voor gezonde botten, bloedvaten, zenuwen en een verbetering van het immuunsysteem. Door middel van supplementen en voeding krijg je voldoende koper binnen en zorg je ervoor dat hart- en vaatziekten en osteoporose buiten de deur worden gehouden. Hieronder lees je per paragraaf de voordelen van koper voor jouw gezondheid.


Koper is goed voor de cardiovasculaire gezondheid

Hoge cholesterolniveaus en een te hoge bloeddruk kunnen veroorzaakt worden door lage niveaus van koper in het lichaam. Kopersupplementen zijn gunstig voor mensen met hartfalen, aldus een groep onderzoekers. Uit dierstudies is gebleken dat lage koperniveaus een verband heeft met hart- en vaatziekten.


Koper is goed voor de immuunfunctie

Te weinig koper kan tot neutropenie leiden. Dit is een tekort aan witte bloedcellen of neutrofielen, die infecties bestrijden. Een persoon met een laag aantal neutrofielen heeft meer kans op een infectieziekte.


Koper strijdt tegen osteoporose

Zoals je al in deze blog hebt gelezen is koper goed voor de botten. Ernstige kopertekort wordt in verband gebracht met een lagere botmineraaldichtheid en een hoger risico op osteoporose. Het is echter nog onduidelijk voor de onderzoekers waardoor dit komt.

Koper is goed voor de collageenproductie

Voor het behoud van collageen en de elasticiteit speelt koper een belangrijke rol. Beide ''elementen'' zijn de belangrijkste componenten van ons lijf. Huidveroudering kan worden voorkomen door een gezonde inname van koper, samen met andere antioxidanten uit voeding. Zonder voldoende koper kan het lichaam het beschadigde bindweefsel of het collageen dat de steiger voor botten vormt niet vervangen. Dit kan tot een reeks problemen leiden, waaronder gewrichtsstoornissen, omdat lichaamsweefsels beginnen af ​​te breken.


Koper strijdt tegen artritis

Voor de vertraging of de preventie van artritis kan koper een handje helpen, dit bleek uit dierstudies. Een koperen armband werkt echter niet, ook al denken sommige mensen dit.


Koper werkt als een antioxidant in het lichaam

We weten allemaal onderhand wel dat het voldoende binnenkrijgen van antioxidanten belangrijk is. Wil je hier meer over lezen, lees dan deze blog. Het mooie is dat koper als een antioxidant in het lichaam kan acteren. Wanneer dit het geval is zou koper dus ook vrije radicalen in het lichaam kunnen opruimen en de schade daarvan helpen verminderen. Kanker en andere ziektes worden mede veroorzaakt door vrije radicalen die het DNA beschadigen. Koper vecht dus tegen ziektes en ongemakken.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square