Kunnen rode hete chilipepers ons helpen langer te leven?

Een lang gezond leven

Een lang en gezond leven willen velen van ons, maar zijn er garanties? Velen zeggen van niet, maar we hebben wel invloed over hoe we gezond oud worden. Al eens eerder heb ik geschreven dat omega-3-vetzuren ons helpen gezonder oud te worden, maar geldt dit ook voor de rode hete chilipeper? Nou, er is goed nieuws voor de mensen die van pittig eten houden want wetenschappers hebben ontdekt dat de consumptie van rode chilipepers ervoor kan zorgen dat je langer leeft. Het zou zelfs het sterfterisico verminderen. Er is namelijk een groot onderzoek geweest onder 16.000 mensen die gemiddeld 18 jaar lang chilipepers aten. Zij hadden een lager risico op overlijden door alle oorzaken dan diegene die dat niet aten.


Wat zijn chilipepers eigenlijk?

Dit zijn de vruchtjes van de Capsicum-plant, die tot de nachtschadefamilie behoort. Er bestaat veel verschillende soorten chilipepers op deze wereld. Jalapeños is een vorm van hete pepers en de hete smaak komt van het stofje capsaïcine. De stof blijkt zeer krachtig te zijn en veel voordelen voor de gezondheid te hebben. Het zou volgens onderzoek zelfs de verspreiding van borstkankercellen stoppen en dat geldt ook voor darmkankercellen. Steeds meer studies tonen dan ook aan dat pittig eten de levensduur verlengt. Wanneer jij regelmatig rode pepers eet dan heb je een lager sterfterisico van 13%, aldus wetenschappers. Bepaalde ziektes hebben een verband tussen de gezonde stoffen in chilipepers en ziektes. Je moet dan denken aan hart- en vaatziekten, hartaandoeningen en beroertes. De precieze mechanismen waarmee chilipepers dit bewerkstelligen is bij wetenschappers nog onbekend. De chilipeper is zeer krachtig voedsel want het beschermt ook tegen zwaarlijvigheid en verkleint de kans op cardiovasculaire, bepaalde stofwisselings- en longziekten. Er komt nog meer onderzoek naar de krachtige effecten van chilipeper, die binnenkort op deze website gepubliceerd wordt. Hieronder lees je meer over chilipepers.


De voedingswaarde van de rode hete chilipeper

Net zoals in de meeste voedingsmiddelen vind je in chilipepers ook belangrijke voedingsstoffen. Daarnaast bevatten chilipepers ook water, eiwit, koolhydraten, suiker, vezels en vet. Ook vind je uiteraard vitamines en mineralen in deze rode rakkers, maar onthoudt dat de inname hiervan laag is omdat je nooit veel chilipepers in een keer eet. Chilipepers bevatten de volgende vitamines en mineralen: vitamine C (aan krachtige antioxidant dat wonden sneller heelt en een boost geeft aan het immuunsysteem), vitamine B6 (deze vitamine is betrokken bij het energiemetabolisme), vitamine k1 (Deze vitamine draagt bij aan de bloedstolling en gezonde botten en nieren), kalium (bij voldoende inname gaat het aandoeningen aan het hart tegen), koper (deze vitamine zorgt voor sterke botten en gezonde neuronen), bètacaroteen (ook wel bekend als omzetting naar vitamine A).


Andere stoffen uit de rode hete chilipeper

De vitamines uit chilipepers kun je ook binnenkrijgen door middel van supplementen. Bestel deze eventueel hier goedkoop online. Chilipepers bevatten ook andere plantaardige stoffen, zoals antioxiderende carotenoïden. Een daarvan is Capsanthine dat strijdt tegen kanker. De volgende is violaxanthin dat zorgt voor de gele kleur van de gele chilipeper. Dan heb je nog luteïne, die wat meer bekend is onder sommige van jullie. Deze plantaardige stof zorgt voor een verbetering van de ooggezondheid. Daarnaast bevatten chilipepers nog sinapinezuur (een antioxidant met gezondheidseffecten) en ferulinezuur (een antioxidant die vecht tegen chronische ziektes). Tot slot bevatten rode chilipepers ook de stof capsaïcine, waarover ik bovenaan deze blog al wat heb geschreven. Smakelijk eten!


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square