Munt | Een bijzonder speciaal kruid

Wie van verkoudheidssnoepjes houdt kent munt wel. Muntblaadjes zijn een zacht kruid met zachte stengels. Deze plant wordt voor verschillende zaken gebruikt, zoals in de thee, als decoratie op deserts, in soepen, in salades, als toevoeging aan een avondmaal of in een smoothie. Zelf doe ik weleens wat blaadjes in de blender samen met groenten en fruit. Munt staat in de top 10 gezondste culinaire kruiden, meer hierover lees je hier. Munt heeft ook wel de benaming: mentha en behoort tot de Lamiaceae-familie. Onder deze familie vallen ongeveer 15 tot 20 plantensoorten, waaronder pepermunt en groene munt. Je kunt wel stellen dat munt erg populair is voor de menselijke consumptie, zowel vers als gedroogd. Muntolie wordt door fabrikanten gebruikt in kauwgom, tandpasta, snoep en schoonheidsproducten. Wil je jouw inname van natrium en suiker verlagen, kies dan voor munt en andere kruiden en specerijen bij het koken. Munt zorgt voor een extra frisse smaak. In de geneeskunde zijn door de jaren heen verschillende muntplanten gebruikt. De verscheidenheid aan muntplanten bieden een scala aan antioxiderende eigenschappen en gezondheidsvoordelen, vooral voor mensen met het prikkelbare darm syndroom. Je vind de volgende voedingsstoffen in munt: potassium, magnesium, calcium, fosfor, vitamine C, ijzer en vitamine A. Gelukkig kunnen we tegenwoordig alle munt producten online bestellen, klik hiervoor op deze link. In deze blog lees je de voordelen van munt voor de menselijke gezondheid.


Enkele gezondheidsvoordelen van munt

Munt is goed voor het maagdarmstelsel.

Voor de regulatie van spierontspanning kan munt een helpende hand bieden. Munt werkt kalmerend en wordt al een jaar of duizend gebruikt om maagklachten te verzachten. Munt zou volgens onderzoek een koning zijn in het bestrijden van gastro-intestinale aandoeningen, waaronder indigestie, maagpijn bij kinderen en misselijkheid na een operatie. Ook schadelijke microben en ontstekingen zouden de deur kunnen worden gewezen na regelmatige consumptie van munt. Pepermuntolie heeft het vermogen om pijnsymptomen bij volwassenen te bestrijden.


Munt vecht tegen allergieën

Rozemarijnzuur vind je in muntplanten, wat acteert als een antioxidant en een ontstekingsremmend middel. Bij een rattenstudie uit 2019 werd duidelijk dat rozemarijnzuur de symptomen van astma kan verlichten. In de familie van de muntplanten zijn plantaardige stoffen aanwezig, deze hebben anti-allergene effecten, aldus gebleken uit een studie uit 2019 gepubliceerd in Frontiers in Pharmacology. Muntextract in oliën is veel geconcentreerder en vele malen sterker dan wanneer je munt zo opeet. Om allergieën tegen te gaan is muntolie zeer geschikt

Munt kalmeert symptomen van verkoudheid

Dit is algemeen bekend als je het mij vraagt, er zijn niet voor niks muntsnoepjes op de markt. De stof die verantwoordelijk is voor het kalmeren van symptomen van verkoudheid is menthol. Dit breek slijm af en werkt aromatisch voor de luchtwegen en keel. Slijm wordt door munt gemakkelijker verdreven. Voor kinderen die verkouden zijn werken mentholzalven of dampwrijvingen heel goed. Heb jij verkoudheidsverschijnselen, overweeg dan eens een menthol-dampwrijving.


Voor meer gezondheidsvoordelen van de top 10 gezondste culinaire kruiden, waaronder munt, verwijs ik je graag naar dit artikel.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square