Noten zijn gezond en in het bijzonder de paranoot

Eerder heb ik al eens geschreven over seleen in paranoten, dit mineraal blijkt zeer gezond voor je te zijn. Seleen in paranoten maakt deze noten juist zo gezond. Paranoten hebben indrukwekkende gezondheidsvoordelen voor de mens. Er moet wel bij gezegd worden dat ze met mate moeten worden gegeten want een overmaat van deze noten kan leiden tot een seleniumtoxiciteit. Paranoten hebben geneeskrachtige eigenschappen zoals het verlagen van het risico op hartaandoeningen, het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het stimuleren van het antioxidantensysteem van het lichaam. Je vind paranoten in Zuid-Amerika en ze groeien aan de Bertholletia excelsa, ofwel de paranotenboom. Ze zijn een goede bron van gezonde vetten, eiwitten, vezels en zoals gezegd selenium. Online kun je paranoten hier bestellen. Ondanks zijn naam is de paranoot technisch gezien eerder een zaadje dan een noot. Noten zijn per definitie vruchten met een harde dop die een enkel groot zaadje bevatten. Walnoten en pistachenoten zijn goede voorbeelden. Aan de geneeskrachtige eigenschappen van de paranoot is af te lezen dat hij goed is voor het hart. Ben jij benieuwd welke voedingsmiddelen er nog meer goed zijn het hart, check dan deze blog. Naast de gezondheid voor het hart strijdt de paranoot ook voor gezonde hersenen, dit is tevens bij meerdere noten het geval. Wat te denken van de walnoot, dit is een exacte kopie van het brein wat erop duidt dat deze ook strijdt voor een gezond brein. Paranoten bieden ook veel antioxidanten, welke essentieel zijn in het tegengaan van vrije radicalen, die op zijn beurt schade aanrichten aan de lichaamscellen. In deze blog leer je meer over de gezondheidsvoordelen en de voedingswaarde van de paranoot.

De voedingswaarde van paranoten

Paranoten behoren tot de rijkste voedingsbronnen van selenium, een essentieel mineraal met antioxiderende eigenschappen. Selenium speelt een belangrijke rol bij de voortplanting, het metabolisme en de gezondheid van het immuunsysteem. Één noot is al genoeg voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid selenium voor de mens! Kun je nagaan hoeveel selenium er in de paranoot zit. Naast selenium bevatten paranoten veel eiwitten, essentiële mineralen en gezonde vetten. Paranoten bevatten daarnaast fosfor, kalium, magnesium, calcium, zink en ijzer. Ze bevatten geen natrium. Paranoten zijn de afgelopen tijd zeer populair geworden, dat komt mede door deze fantastische voedingswaarde.


De gezondheidsvoordelen van paranoten

Paranoten zijn goed voor het hart

De gezonde vetten (meervoudig onverzadigde en enkelvoudig onverzadigde vetzuren) uit de paranoot helpen het cholesterolgehalte te verbeteren, aldus The American Heart Association. Dit zorgt ervoor dat je minder snel te maken krijgt met hartaandoeningen en je de kans op beroertes verkleint. Dit in tegenstelling tot ongezonde vetten zoals transvetten. Voedingsvezels zijn altijd goed en paranoten bevatten deze ook. Deze voedingsvezels houden het cholesterolgehalte in het bloed gezond en verminderen het risico op hartaandoeningen, beroertes, obesitas en diabetes type 2. Uit onderzoek blijkt dat wanneer mensen met diabetes veel paranoten eten, zij minder kans hebben op hart- en vaatziekten en hartaanvallen.


Paranoten zijn goed voor de schildklier

Mensen die struggelen met hormonale onevenwichtigheden en daardoor last hebben van slaapgebrek, een verminderde stemming, tekort aan concentratie en een verstoort metabolisme hebben grote kans op een seleniumtekort. Selenium speelt een essentiële rol bij de productie van hormonen. Het verkrijgen van voldoende selenium uit voedingsbronnen kan schildklierproblemen, zoals hypothyreoïdie, helpen voorkomen of helpen reguleren.

Paranoten beschikken over veel antioxidanten

Het selenium in paranoten kan het antioxidantensysteem van het lichaam versterken en oxidatieve stress voorkomen. Selenium kan als een antioxidant worden gezien die vrije radicalen effectief bestrijdt. Vrije radicalen veroorzaken oxidatieve stress en onderzoek heeft ze in verband gebracht met veel chronische gezondheidsproblemen, waaronder kanker. Het slechte cholesterol kan ook worden tegengegaan door de antioxidanten uit paranoten.


Paranoten werken ontstekingsremmend

Ontstekingen in het lichaam kunnen worden tegengegaan door de inname van voldoende antioxidanten uit voeding. Paranoten werken daarom ontstekingsremmend. Chronische gezondheidsproblemen worden vaak in verband gebracht met een ontsteking en uit ervaring weet ik dat een ontsteking meestal de oorzaak is van zo'n ongemak. Uit een onderzoek onder mensen met een chronische nierziekte bleek dat drie maanden nadat ze begonnen waren met het eten van paranoten ze een afname van ontstekingen en markers van oxidatieve stress zagen. Wat voeding wel niet kan doen!


Paranoten zijn goed voor de bloedsuikerspiegel

Selenium heeft heel veel kracht want uit onderzoek is gebleken dat dit ook de bloedsuikerspiegel kan verbeteren. Door het eten van enkel en alleen één paranoot per dag voor een periode van acht weken kan het totale cholesterol en nuchtere glucosespiegels bij gezonde volwassenen worden verlaagd, aldus een uitgebreide studie. De onderzoekers rapporteerden ook een verhoogde antioxidantcapaciteit in het lichaam.


Paranoten zijn goed voor het brein

Zoals ik bovenaan in deze blog al aangaf is de consumptie van paranoten goed voor het brein en de functie van de hersenen. Antioxidanten zijn er niet alleen om ontstekingen in het lichaam tegen te gaan, ze helpen ook de hersenen gezond te houden. Paranoten hebben krachtige antioxiderende effecten, die het functioneren van de hersenen kunnen stimuleren. Menen die gevoelig zijn voor breinziektes zoals de ziekte van Alzheimer hebben veel baat bij de consumptie van paranoten, wat bleek uit een onderzoek uit 2014. Mensen met de ziekte van Alzheimer zouden een lagere seleniumspiegel hebben.


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square