Strijden uien en knoflook tegen borstkanker?

Eerder heb al eens geschreven over het feit dat uien en knoflook natuurwapens zijn tegen bepaalde ziektes, zoals kanker. Meer informatie over dit artikel vind je hier. Graag wil ik in deze blog verder ingaan op de vraag of uien en knoflook de kans op borstkanker verkleinen. Onderzoekers hebben dit onderzocht en de resultaten lees je in deze blog. De onderzoekers volgenden hierbij vrouwen in Puerto Rico en suggereren dat groenten de kans op borstkanker flink verkleinen. Knoflook en ui behoren tot de alliumfamilie, waar ook bieslook, prei en honderden andere soorten groenten toe behoren. Kenmerken van deze groenten zijn scherp, pittig, met ziektebestrijdende eigenschappen. De alliumfamilie heeft strijdkracht tegen hartaandoeningen, diabetes en kanker. Tal van onderzoeken hebben gezocht naar het verband tussen de uien- en knoflookconsumptie en de kans op darm-, maag- en prostaatkanker. Het komt erop neer dat hoe meer groenten je eet, des te kleiner de kans is om deze verschrikkelijke ziekte te ontwikkelen. Ze onderzochten vrouwen in Puerto Rico omdat daar de borstkankercijfers vrij laag liggen en ze daar veel knoflook en ui eten. Zij wilde dus weten of er een verband bestaat tussen deze hoge inname van de groenten en het ontwikkelen van borstkanker. Groenten bevatten veel vitamines en mineralen en sommige mensen kiezen voor een supplement als aanvulling. Wil jij dit ook, bestel ze dan voordelig hier. Hieronder lees je meer over het onderzoek en de resultaten.


Het onderzoek naar het verband tussen borstkanker en de consumptie van uien en knoflook

Zoals gezegd hebben onderzoekers de inname van knoflook en ui in verband gebracht met de kans op borstkanker. Zij hanteerde daarvoor ziekenhuis- en kliniekgegevens. Zij keken daarbij naar 314 vrouwen tussen 30 en 79 jaar die getroffen waren door borstkanker tussen 2008 en 2014. Daarnaast waren er nog 346 controledeelnemers die dezelfde leeftijd hadden en in hetzelfde gebied woonde. De tweede groep was niet getroffen door de ziekte. Zij keken daarbij naar de voedingspatronen en de totale uien- en knoflookinname. Ze hebben daarbij, om tot een representatief onderzoek te komen, gekeken naar allerlei factoren, zoals: leeftijd, opleiding, familiegeschiedenis, body mass index, rookstatus en andere.


Het resultaat van het onderzoek

Om maar met de deur in huis te vallen vonden ze een doorbraak. Het bleek namelijk dat een matige tot hoge inname van uien en knoflook resulteert in een verminderd risico op het krijgen van borstkanker met maar liefst 67%. Ze keken hierbij naar het verschil tussen matige tot hoge inname en een lage inname van deze groenten. Conclusie van het onderzoek was dat een hoge consumptie van uien en knoflook beschermend werkt tegen borstkanker. De resultaten hebben betrekking op de mensen die elke dag sofrito aten. Sofrito is een populaire saus de zij gebruiken waarin uien en knoflook verwerkt zijn. Deze groep zag dus een afname van het risico op borstkanker met 67% in vergelijking met de groep die dat nooit aten.

Waarom kunnen uien en knoflook het risico op borstkanker verlagen?

De onderzoekers gaven aan dat er nog maar weinig onderzoek was gedaan onder vrouwen met borstkanker in Puerto Rico. Ze zeggen dat de mechanismen achter de bevindingen moeilijk te verklaren zijn, maar denken dat borstkanker kan worden vermeden door bepaalde stoffen uit ui en knoflook. Je praat hierbij over de zogeheten flavonolen en organozwavelverbindingen die in grote getalen aanwezig zijn in uien en knoflook. Deze blijken antikankereigenschappen te hebben. In mijn voorgaande blog over ui en knoflook komt dit ook naar voren, maar dan in het algemeen met betrekking tot kanker en niet zozeer op borstkanker. De stoffen die tegen kanker strijden zijn: S-allylcysteïne, diallyldisulfide en diallylsulfide uit knoflook en de alkylcysteïnesulfoxiden uit uien. Dit zal je waarschijnlijk niet veel zeggen, maar de onderzoekers vonden dit belangrijk om te melden. Er moet erbij echter worden vermeld dat sofrito, de saus die zij aten, ook andere groenten bevat zoals: paprika, tomaten, koriander en zwarte peper. Deze zouden de antikankereigenschappen wat kunnen versterken.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square