Tien bewezen gezondheidsvoordelen van groente thee

Theedrinken doen velen van ons. Meestal omdat het lekker is, maar bovenal omdat het gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. Over de kracht van groene thee heb ik al eens geschreven op deze website, zie hier het artikel. Thee heb je in veel soorten en maten. Zo bestaan er wat onbekendere theesoorten zoals kombucha thee en matcha thee. Klik op de link om hier meer over te lezen. Maar dan nu over naar groene thee. Velen van ons weten wel dat deze theesoort heel gezond is, maar wat zijn de gezondheidsvoordelen ervan? Groene thee wordt gekenmerkt als een van de meest gezonde dranken ter wereld, laten we dat vooropstellen. Online kun je hier groene thee in verschillende varianten bestellen, doe er je voordeel mee. Het hoge aandeel aan antioxidanten zorgt ervoor dat bepaalde ziektes buiten de deur worden gehouden. Hierbij praat je over kanker en hartaandoeningen. Daarnaast zouden de antioxidanten in groene thee zorgen voor een verbeterde hersenfunctie en vetverlies. Maar er zijn nog meer gezondheidsvoordelen te benoemen over deze thee, in deze blog lees je er tien. Drink je geen groene thee en kun je niet profiteren van de vitaminen uit deze thee? Overweeg dan een supplement welke je hier kan bestellen.


De gezondheidsvoordelen van groene thee

Groene thee bevat gezonde bioactieve stoffen

Groene thee drink je niet alleen om te hydrateren. De groene theeplant heeft een aantal gezonde verbindingen in zich. De krachtige polyfenolen hebben fantastische voordelen voor de mens, zoals het verminderen van ontstekingen en het helpen bestrijden van kanker. Daarnaast bevat groene thee catechines, welke natuurlijke antioxidanten zijn die celbeschadiging helpen voorkomen en andere voordelen bieden. Zij gaan vrije radicalen in het lichaam tegen en beschermen cellen. Zo verouder je minder snel en krijg je minder snel een ziekte. Tevens bevat groene thee mineralen waar het lichaam van houdt.


Groene thee verbetert de hersenfunctie

Om de hersenfunctie te versterken en alert te blijven, zou je meer groene thee moeten drinken, aldus verschillende onderzoeken. We kennen het stimulerende middel uit groene thee allemaal wel, cafeïne. Zoals je weet bevat koffie het ook, maar groene thee bevat het in mindere mate. Cafeïne beïnvloedt de hersenen door een remmende neurotransmitter genaamd adenosine te blokkeren. Op deze manier verhoogt dit het vuren van neuronen en de concentratie van neurotransmitters zoals dopamine en norepinefrine. Uit verschillende studies blijkt dat cafeïne het brein kan beïnvloeden, wat zich uit in een verbeterde stemming, reactietijd, waakzaamheid en geheugen. Daarnaast bevat groene thee ook aminozuur L-theanine. Dit kan dwars door de bloed-hersenbarrière gaan om daar prachtige dingen te doen. Zo gaat het angst tegen en verhoogt het het geluksgevoel door het aanmaken van dopamine en de productie van alfagolven in de hersenen.


Groene thee verhoogt vetverbranding

Je zult op veel etiketten van vetverbrandingssupplementen groene thee zien staan als ingrediënt. Dit is niet voor niks. Zo kan groene thee het metabolisme (de stofwisseling) een boost geven en vetverbranding stimuleren. Cafeïne speelt hierbij ook deels een rol. Het zou de fysieke prestaties kunnen verbeteren door vetzuren uit vetweefsel te mobiliseren en beschikbaar te maken voor gebruik als energie. Zo zou cafeïne de fysieke prestaties met 12% kunnen verhogen.


Groene thee verkleint het risico op sommige soorten kanker

Kanker is een verschrikkelijk ziekte die mijn moeder ook trof. Dit is ook de reden dat ik deze website heb opgezet. Toen zij ziek was, wist ik niet dat groene thee ook een middel is dat ingezet kan worden tegen kanker. Oxidatieve schade kan leiden tot chronische ontstekingen en chronische ziektes, waaronder kanker, zijn zowat altijd een gevolg van een (chronische) ontsteking. Juist de antioxidanten zorgen ervoor dat oxidatieve schade wordt tegengegaan. Groene thee bevat veel van deze stoffen. Bepaalde verbindingen uit groene thee zouden volgens onderzoek een verminderde kans op bepaalde soorten kanker bewerkstelligen. Hierbij praat je over de kankersoorten: borst-, prostaat- en darmkanker. Het is niet verstandig om melk bij de thee te doen omdat de hoeveelheid antioxidanten dan daalt.


Groene thee helpt de hersenen beschermen tegen veroudering

Naarmate je ouder wordt, is het verstandig eens groene thee te drinken, dit kan de hersenfunctie verbeteren. Groene thee vecht tegen Alzheimer, dementie en de ziekte van Parkinson. Omdat dit de dood van dopamine-producerende neuronen in de hersenen tegengaat. Volgens onderzoek blijkt dat het catechine-gehalte verantwoordelijk is voor de beschermende effecten hiervan. Dit onderzoek is gedaan in reageerbuizen en diermodellen. Conclusie is dat hierdoor het risico op dementie mogelijk wordt verlaagd.

Groene thee helpt tegen een slechte adem

Voor de mondgezondheid biedt groene thee voordelen. Zo zou de groei van bacteriën worden onderdrukt bij het drinken van de thee. Daarbij wordt de kans op infecties verlaagd. De groei van orale bacteriën kunnen worden geremd door de catechinen in groene thee.


Groene thee strijdt tegen diabetes type 2

Diabetes wordt een steeds groter probleem in de wereld. Daarbij moet je denken aan een verhoogde bloedsuikerspiegel. Zelf weet ik dat periodiek vasten een wapen kan zijn tegen deze ziekte, maar groene thee kan het ook. Zo zou de thee de insulinegevoeligheid kunnen verbeteren en de bloedsuikerspiegel kunnen verlagen. Een onderzoek onder Japanse individuen wees uit dat degenen die de meeste groene thee dronken een ongeveer 42% lager risico hadden op diabetes type 2. Het risico op diabetes type 2 wordt drastisch verlaagd door het regelmatig drinken van groene thee.


Groene thee kan hart- en vaatziekten helpen voorkomen

Hart- en vaatziekten zijn welvaartziektes die de Hunza's niet kennen. Je moet dan denken aan beroertes en hartaandoeningen: belangrijke doodoorzaken momenteel. De risicofactoren op deze ziektes kunnen worden verkleind bij het drinken van groene thee. Zo zou het totale cholesterol en het LDL-cholesterol (slecht) cholesterol worden verbeterd. Groene thee verhoogt ook de antioxiderende capaciteit van het bloed, dat de LDL-deeltjes beschermt tegen oxidatie, wat een deel is van de weg naar hartaandoeningen. Het verraste mij om te lezen dat in een onderzoek naar voren is gekomen dat groene thee drinkers tot 31% minder kans hebben om te overlijden aan een hart- en vaatziekte.


Groene thee helpt jou om af te vallen

De stofwisseling wordt op korte termijn gestimuleerd door groene thee waardoor je sneller zult afvallen. Zo zou je sneller vet verliezen, met name in de buikstreek. In een onderzoek onder mensen met obesitas bleek een significante afname in lichaamsvetpercentage, lichaamsgewicht, tailleomtrek en buikvet te zijn vergeleken met de controlegroep.


Groene thee kan jou helpen langer te leven

Gezien het feit groene thee dat helpt beschermen tegen kanker en hartaandoeningen is het vanzelfsprekend om te zeggen dat je door het drinken van groene thee langer leeft. In een onderzoek bestudeerden onderzoekers 40.530 Japanse volwassenen ouder dan 11 jaar. Degenen die de meeste groene thee dronken, vijf of meer kopjes per dag, hadden significant minder kans om te overlijden tijdens de onderzoeksperiode. Het klinkt gek dat groene thee je langer laat leven, maar verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat je daardoor gezonder wordt en dus minder snel overlijdt.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square