Tijgernoten | Wat zijn het en waar zijn ze goed voor?

Bij tijgernoten moet ik direct denken aan die borrelnoten van Duyvis. Tijgernoten zijn echter andere noten dan deze in vet gedoopte pinda's met een jasje eromheen. Deze noten worden ook wel chufan, notenkruid of aardamandelen genoemd. Velen van jullie zullen deze noot niet kennen, maar het is wel een opmerkelijke nootsoort. Eigenlijk behoren deze ''noten'' niet tot de soort waar walnoten of paranoten toe behoren. Sommige mensen schalen deze noten onder eetbare knollen. Ze zijn even groot als kikkererwten en hebben een rimpelige structuur. Je kunt ze kenmerken als taai en zoet en de smaak lijkt op die van de kokosnoot. In Egypte werden ze vroeger als een van de eerste van alle planten verbouwd. Het werd zelfs als medicijn gebruikt bij bepaalde aandoeningen. Tijgernoten hebben een goede voedingswaarde die zorgt voor velen voordelen voor de gezondheid. Zo zijn deze noten goed voor de spijsvertering en vechten ze tegen diabetes, infecties en hartaandoeningen. Je kunt tijgernoten gerust toevoegen aan een gezond dieet. Je kunt tijgernoten hier voordelig bestellen. Je vindt in tijgernoten ook veel vezels en ze kunnen een onaangenaam opgeblazen gevoel of gasvorming veroorzaken, dit doet echter niks af van de gezondheid van deze noten. Hieronder lees je waar tijgernoten goed voor zijn.


Waar zijn tijgernoten goed voor?

Tijgernoten zijn rijk aan voedingsstoffen

Tijgernoten hebben een goede voedingswaarde en ze bevatten gunstige plantaardige stoffen. Elke soort kent weer andere voordelen voor de gezondheid, je kunt ze opdelen in drie kleuren, namelijk: zwart, bruin en geel. Naast eiwitten, vet en koolhydraten leveren tijgernoten ook vitamine E (een zeer hoge hoeveelheid), ijzer, fosfor, vitamine C, magnesium, zink, kalium en calcium. Daarnaast bevatten ze ook veel antioxidanten, welke beschermen tegen veroudering en vechten tegen bepaalde ziektes zoals hartaandoeningen en kanker.


Tijgernoten zijn goed voor de spijsvertering

De spijsvertering kan op verschillende manieren een boost krijgen door tijgernoten. Ten eerste bevatten ze onoplosbare vezels die niet worden verteerd in de darmen. Hierdoor zorgen ze ervoor dat voedsel gemakkelijker door de darmen beweegt. Als resultaat hiervan gaan tijgernoten constipatie tegen. Ook blijken tijgernoten vezels in zich te hebben die vriendelijke bacteriën voeden. Dit is een bepaald zetmeel, te vinden in de noten. Dit heeft een positief effect op de spijsvertering. Tevens zou gas, indigestie en diarree worden verlicht door de inname van tijgernoten. Dit omdat deze noten bepaalde enzymen bevatten die het voedsel helpen afbreken in de darmen.

Tijgernoten zijn goed voor een gezonde bloedsuikerspiegel

De bloedsuikerspiegel is belangrijk voor een goede gezondheid, helemaal voor mensen met diabetes. Het blijkt namelijk dat de vezels uit de noten de opname van suiker in de darm kunnen vertragen. Ook het aminozuur arginine speelt een rol in deze kwestie. Deze kan namelijk de insulinegevoeligheid verhogen. De bloedsuikerspiegel kan dus worden verlaagd door tijgernoten.


Tijgernoten kunnen goed zijn voor het hart

De gezondheid van het hart heeft een verband met gezonde voeding. En tijgernoten kunnen hier een steentje aan bijdragen. Het hart floreert op gezonde vetten en dan vooral op enkelvoudig onverzadigde vetten uit o.a. tijgernoten. Dit kun je vergelijken met de vetten uit olijfolie. Deze vetten zijn in staat op het slechte cholesterol naar beneden te halen en het goede cholesterol te verhogen. De kans op een hartaanval, beroerte en overlijden door hartaandoeningen worden verkleind door de consumptie van deze vetsoort.


Tijgernoten kunnen het immuunsysteem een boost geven en infecties tegengaan

Het immuunsysteem kan worden versterkt door de inname van velen noten zoals tijgernoten. Tegen bepaalde bacteriën lijkt tijgernootextract effectief, namelijk tegen Staphylococcus en Salmonella-bacteriën. Daarnaast blijken extracten van tijgernoten ook effectief te kunnen zijn in het bestrijden van antibioticaresistente bacteriële infecties.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square