Top 10 kruiden die je meer energie en focus geven

Over de top 10 gezondste culinaire kruiden heb ik al eens geschreven op deze website. In deze blog staat energie en focus centraal. Voeding kan je energie geven, dat lijkt me logisch, maar welke kruiden kunnen hierop acteren? Velen van ons zoeken manieren waarop we ons alerter en energieker gaan voelen. Helemaal gezien deze tijden van stress en hectische schema's. We raken als het ware uitgeput en ons energielevel gaat omlaag. En dan kennen we ook nog eens het fenomeen chronische vermoeidheid. Gelukkig kunnen kruiden uitkomst bieden. Je kunt kruiden op de normale manier binnenkrijgen, of door een supplement. Kruiden en supplementen kun je hier bestellen. Dit zal je energie en cognitieve gezondheid stimuleren. Daarnaast is het belangrijk om voldoende slaap te krijgen, veel essentiële voedingsstoffen tot je te nemen, op gezond gewicht te blijven en eventueel aan mindfulness, yoga of meditatie te doen. Hieronder lees je de top 10 kruiden die het energieniveau en de alertheid kunnen verhogen.


Ginseng

Ginseng staat bekend om zijn energiebevorderende eigenschappen. Het stimuleert de hersenfunctie, waardoor het een gewild kruid is voor het behalen van mentale doelstellingen en het verbeteren van sportprestaties. De prestatie- en energiebevorderende effecten zijn toe te wijden aan bepaalde verbindingen in ginseng. Wanneer je een tijdje supplementen van ginseng slikt, zou dit de fysieke prestaties van zittende en actieve mensen verbeteren. Daarnaast is volgens onderzoek vermoeidheid verleden tijd door ginseng. Tevens is ginseng ook in staat de mentale alertheid te verhogen. Ginseng biedt ook voordelen in de zin van een hoger energieniveau, een betere concentratie en een beter humeur.


Salie

Uit onderzoek blijk dat salie weerzinwekkende cognitieve effecten bij volwassenen kan hebben. De geneeskrachtige eigenschappen van salie vinden zijn oorsprong in de krachtige plantaardige stoffen, zoals rozemarijnzuur, luteoline, quercetine en apigenine. Zo zou dit krachtige kruid de stemming verbeteren en de alertheid vergoten. Daarnaast is het goed voor het vasthouden van de aandacht en is het een goed idee voor het geheugen en woordherinnering. Bovendien is salie in staat om de mentale vermoeidheid te verlagen en een verhoogde alertheid te bewerkstelligen.


Guarana

Dit is een zeer aparte plant waar een soort van oog uitgroeit. Zelf had ik er voor het schrijven van de blog nog nooit van gehoord, maar hij past zeker in deze top 10. Blijkbaar is deze plant uiterst geschikt voor in energiedrankjes en supplementen vanwege de stimulerende effecten. Voor een verhoging van het energielevel en de hersenfunctie bevat guarana cafeïne, saponinen en tannines. Het zou daarnaast een positief effect hebben op de aandacht, alertheid en geheugenprestaties.


Bacopa monnieri

Wederom een onbekend kruid, in het Nederlands wordt de plant ook wel het alzheimerplantje genoemd. Het is een plant die groeit in natte, drassige gebieden in heel Zuid-Azië. In de Ayurvedische geneeskunde zijn ze er blij mee want ze gebruiken het tegen slapeloosheid, angst en geheugenproblemen. Uit onderzoek blijkt dat bacopa monnieri de alertheid en hersenfunctie kan verbeteren. Qua hersenverbetering moet je denken aan een verhoging van de snelheid van informatieverwerking en een stijging van de reactietijd.

Pepermunt

Velen van ons kennen het aangename aroma van etherische pepermuntolie olie wel. De olie die ze persen uit de plant stoppen ze tenslotte in de pepermuntsnoepjes. Pepermunt is te onderscheiden in twee vormen: watermunt (Mentha aquatica) en groene munt (Mentha spicata). Niet alleen tegen verkoudheid werkt het, maar ook tegen een energietekort en een verminderde gemoedstoestand. Daarnaast zou het ook de atletische prestaties kunnen verbeteren en de alertheid kunnen stimuleren. Het inademen van pepermuntolie zou de vermoeidheid kunnen verminderen en de alertheid, geheugen en energielevel kunnen verhogen.


Rozemarijn

Rozemarijn is altijd fijn, al helemaal als je weet wat dit kruid te bieden heeft. Allereerst kan het de cognitieve prestaties verbeteren. Rozemarijn kan bij het inademen ervan ook direct de hersenen stimuleren. Zo zie je bij de inname van rozemarijn ook verbeterde prestaties bij cognitieve taken, inclusief taken waarbij snelheid en nauwkeurigheid betrokken zijn.


Rozewortel

Rozewortel, ook wel Rhodiola rosea genoemd, is een plant die al eeuwenlang in traditionele geneeskundige systemen wereldwijd wordt gebruikt om het geheugen, alertheid en het uithoudingsvermogen te verbeteren. Uit onderzoeken bij mensen en dieren is bewezen dat rozewortel mentale vermoeidheid vermindert en de hersenfunctie, stemming en trainingsprestaties verbetert. Wanneer je last hebt van fysieke uitputting als gevolg van chronische werkdruk (burn-out) dan biedt rozewortel uitkomst. Mensen met een gevoelens van uitputting, een verminderde concentratie en een gebrek aan vreugde zagen in een onderzoek significante verbeteringen.


Ashwagandha

Wanneer je je afvraagt wat ashwagandha is, dan verwijs ik je graag door naar dit artikel. Het blijkt als sinds de oudheid van ayurvedische als remedie te worden gebruikt en heeft daarbij krachtige, gunstige effecten op de hersenfunctie. Zo zou ashwagandha het geheugen, de aandacht en de informatieverwerking aanzienlijk kunnen verbeteren. Ook blijkt uit onderzoek dat dit kruid de cognitieve taken, aandacht en reactietijd bij volwassenen verbetert. Bovendien is ashwagandha ook in staat om de slaapkwaliteit, mentale alertheid en algehele kwaliteit van het leven te verbeteren.


Aziatische Waternavel

De Aziatische waternavel, oftewel Centella asiatica, wordt in traditionele geneeskundestelsels gebruikt om de hersenfunctie te helpen verbeteren, en is ook bestudeerd vanwege de gunstige effecten op alertheid en de gemoedstoestand. Uit onderzoek onder volwassenen bleek dat de Aziatische waternavel het werkgeheugen, alertheid en zelfbeoordeelde stemming verhoogde. Ook de kracht en het fysieke functioneren heeft baat bij de Aziatische waternavel. Heb jij last van angst of mentale moeheid, dan is het aan te raden supplementen van dit kruid aan te schaffen.


Maca

Maca is voor mij heel bekend in poedervorm. Zelf doe ik het dan ook vaak in de smoothie. Maca vind zijn oorsprong in Peru die wordt gewaardeerd om zijn energieverhogende potentieel. Op het gebied van het energielevel, angstgevoelens en atletische prestaties is maca een koning. Maca heeft positieve effecten op de stemming en het energieniveau.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square