Top 5 meest gezonde kruiden en specerijen

Tegenwoordig worden gezonde kruiden en specerijen zeer gewaardeerd vanwege het feit dat ze veel smaak aan het voedsel toevoegen. Iedereen heeft ze wel in de kast staan, maar zijn dat ook de meest gezonde kruiden en specerijen? In de top 5 van dit artikel staan ook wat minder bekende varianten die niet iedereen elke dag gebruikt bij het eten. Heb je er wel eens over nagedacht wat kruiden en specerijen naast smaak nog meer te bieden hebben voor jou gezondheid? Heel veel, zo blijkt. Het scala aan gezonde kruiden en specerijen dat onze plantenwereld ons te bieden heeft, is zeer divers te noemen. Maar belangrijker nog, ze kunnen ook herstellende functies in ons hele lichaam uitvoeren om ons gezond, levendig en ziektevrij te houden. Online kun je veel kruiden bestellen en dit is een goede website waar jij daarvoor terecht kunt. Tegenwoordig zijn er honderden (zo niet duizenden) uitzonderlijke gezonde kruiden- en specerijenopties, maar hierbij de 5 belangrijkste.

1. Kurkuma

Kurkuma is bekend van de Indiase keuken en geen maaltijd zou compleet zijn zonder. Velen noemen dit het 'gouden specerij'. Het specerij blijkt over diepgaande ontstekingsremmende eigenschappen te beschikken. De pijnstillende, immuunsysteem-verbeterende, ontgiftende en kanker-preventieve voordelen van kurkuma zijn zo uitgesproken dat dit smaakvolle familielid van de gember tot de meest therapeutische natuurlijke stoffen ter wereld behoort. Tot slot werkt het tegen ziekteveroorzakende ontstekingen en voor de gezondheid van de hersenen.

2. Chili peper

Chili peper is bekend van Mexicaans, Chinees en Indiaas eten en geeft eten een pittig karakter. Deze kruid voorkomt dat het lichaam schadelijke ontstekingen veroorzaakt. Het helpt ook pijn te verlichten en de gezondheid van zenuwen te bevorderen, waardoor het een uitstekende keuze is voor mensen met artritis die op zoek zijn naar natuurlijke verlichting. De stof 'capsaïcine', die te vinden is in het kruid, zou antikanker effecten hebben. Zo blijkt het krachtig chemobeschermend te zijn.

3. Rhodiola Rosea

Deze kruid wordt ook wel de 'gouden wortel' genoemd. Het werkt tegen stress in het lichaam en kan de schadelijke effecten van milieuvervuiling in ons lichaam rechtstreeks bestrijden, terwijl het anderzijds kan helpen om onze geest helder te houden en onze bloeddruk onder controle te houden. Dit krachtige genezende kruid helpt het lichaam ook om vet te verbranden en verbetert het de hersenfunctie.

4. Ginseng

Er zijn verschillende soort en maten van dit, op wortels gebaseerde, kruid. Ginseng wordt veel gebruikt om hoofdpijn te behandelen, de vruchtbaarheid te bevorderen, de spijsvertering te verbeteren en het energieniveau te verhogen. Het wordt ook gebruikt om het immuunsysteem te versterken, zodat het infecties beter kan bestrijden. Tot slot zou het ziekteverwekkende ontstekingen op afstand houden.

5. Rozemarijn

Rozemarijn heeft een heerlijk aroma en is een van mijn favorite kruiden. Dit komt deels vanwege het feit dat deze zo bekend is. het is een houtachtig kruid met citrustonen dat populair is in veel culinaire en culturele tradities. Van de verschillende bestanddelen is aangetoond dat ze de cognitieve prestaties en stemming verbeteren, en veel mensen zeggen dat rozemarijn hen helpt beter te denken en dagelijkse taken efficiënter en effectiever uit te voeren. Twee belangrijke bestanddelen van rozemarijn, cafeïnezuur en rozemarijnzuur, zijn krachtige antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen waarvan studies hebben aangetoond dat ze het lichaam helpen beschermen tegen schade door vrije radicalen. Rozemarijn bevat ook een stof die bekend staat als carnosol en die helpt het lichaam te ontdoen van giftige stoffen die kunnen leiden tot de vorming van borstkanker.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square