Val je van pure chocolade af?

Iedereen weet dat chocolade veel calorieën (en ook vet) bevat, maar moeten we wel altijd op de calorieën letten wanneer we willen vallen? Val je van pure chocolade af? Dat is de vraag, die in deze blog beantwoord wordt. Pure chocolade met een cacaogehalte hoger dan 70% wordt wel beschouwd als gezonde voeding omdat het heilzame verbindingen bevat, zoals polyfenolen, flavanolen en catechines. Zo zou chocolade gezond zijn voor het hart, zou het ontstekingen helpen verminderen en kan het de hersenfunctie versterken. Maar betekent dit dat je ervan afvalt, wanneer je dit consumeert? Chocolade producten kun je trouwens hier online bestellen. Pure chocolade kan gewichtsverlies bevorderen via verschillende mechanismen, zoals door het verbeteren van de insulinegevoeligheid, het verminderen van honger en eetlust en het verbeteren van de stemming. Hieronder worden deze gezondheidsvoordelen van chocolade nader toegelicht.


Gezondheidsvoordelen van chocolade op het gebied van gewichtsverlies

Pure chocolade verbetert de insulinegevoeligheid

Uit onderzoek blijkt dat pure chocolade kan helpen om de gevoeligheid van je lichaam voor insuline te verbeteren, het hormoon dat verantwoordelijk is voor het afvoeren van suiker uit je bloedbaan en naar je cellen, waar het kan worden gebruikt voor energie. Dit kan helpen om het insulinegehalte in het bloed te verlagen, wat kan worden geassocieerd met meer gewichtsverlies en verminderde vetopslag. Ook blijkt dat chocolade kan helpen de bloedsuikerspiegel te verbeteren. Dit kan pieken en dalen in de bloedsuikerspiegels helpen voorkomen, wat kan leiden tot symptomen zoals meer honger.

Pure chocolade vermindert honger en eetlust

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat pure chocolade de onbedwingbare trek kan verminderen en gevoelens van volheid kan bevorderen, wat kan helpen bij het afvallen. Alleen al bij het ruiken (en natuurlijk bij het eten) van pure chocolade zou de eetlust al verminderd worden. Dit komt omdat het ghreline-gehalte, het hormoon dat honger stimuleert, wordt gestimuleerd en verminderd. Uit een andere studie bleek dat men na het eten van pure chocolade meer verzadigd en tevreden waren dan nadat ze melk chocolade hadden gegeten. Daar komt bij dat wanneer je pure chocolade voor een maaltijd eet, je dan minder eet tijdens de hoofdmaaltijd.

Pure chocolade verbetert de stemming

De geestelijke gezondheid en stemming zouden baat hebben bij de consumptie van chocolade, aldus verschillende onderzoeken. Je praat dan over een positieve invloed op de hormonen in het lichaam. Uit een groot onderzoek bleek dat depressieve symptomen veel minder vaak voorkwamen bij mensen die grotere hoeveelheden pure chocolade aten. Eigenlijk weten velen van ons het wel, chocolade brengt je in een goeie 'mood'. Stressklachten zouden ook vermindert kunnen worden na het eten van pure chocolade. Tot slot zouden zelfbeoordeelde kalmte en tevredenheid ook in het plaatje passen bij het consumeren van pure chocolade.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square