Vitamine D | Vermijden of juist zonnebrand gebruiken?

Velen van ons weten dat de inname van vitamine D gezond is. In pilvorm maar vooral door de zon. Veel artsen waarschuwen ons echter al jaren uit het 'gevaarlijke' zonlicht te blijven en adviseren ons veel zonnebrandcrème te gebruiken. Is dit een goed advies? Moeten we niet juist optimaal genieten van de zon? Wist je dat een vitamine D-tekort juist in verband wordt gebracht met kanker, diabetes, osteoporose, reumatoïde artritis, ontstekingsgerelateerde darmaandoeningen, multiple sclerose en autisme? Natuurlijk zonlicht stelt ons lichaam in staat vitamine D aan te maken waardoor het lichaam als het ware opgeladen wordt. De zonnestralen bereiken het lichaam en worden vervolgens omgezet in vitamine D3. De mechanismen waarmee vitamine D het risico op kanker vermindert, komen steeds meer aan het licht, maar is dit logisch gezien het feit dat men zegt dat je huidkanker krijgt van (teveel) zonlicht? Ze omvatten het verbeteren van de calciumabsorptie, het verhogen van celdifferentiatie, het in gang zetten van apoptose (geprogrammeerde celdood) en de vorming van nieuwe bloedvaten. We krijgen met z'n alle zowat altijd te weinig vitamine D binnen en een supplement lijkt noodzakelijk. Zelf bestel ik het altijd hier online, doe er je voordeel mee.

Onderzoeken

Belgische onderzoekers lijken de eerste te zijn die aantoonden dat vitamine D bij ernstig zieke patiënten ook ontstekingen in het lichaam verlaagt. Chronische ontstekingen zijn een risicofactor voor een aantal aandoeningen, waaronder coronaire hartziekten, diabetes en kanker. Onderzoeksstudies hebben een direct verband aangetoond tussen een vitamine D-tekort en hartaandoeningen. Door een groep onderzoekers van Leeds University is daarnaast bewezen dat hogere niveaus van vitamine D verband hielden met verbeterde overlevingskansen bij mensen met huidkanker, terwijl uit andere onderzoeken is gebleken dat vitamine D verband houdt met een sterke immuunrespons in het lichaam.

Voorkomt zonnebrand huidkanker?

Veel Nederlanders zijn gehersenspoeld door de zonnebrand-mythe. Het KWF zegt zelfs ''kleren, smeren of weren''. Dat gaat veel te ver aangezien je hierboven geleerd hebt wat een vitamine-D tekort met je kan doen. Het idee dat zonnebrandcrème kanker voorkomt, is een mythe die wordt gepromoot door de kankerindustrie en voornamelijk de zonnebrandindustrie. Zonlicht is eigenlijk heel natuurlijk en goed voor je. In bepaalde gebieden in de wereld gebruiken ze geen zonnebrand maar leven wel de hele dag in de zon, kijk maar naar de Hunza's. De belangrijkste chemische stof die in zonnebrandmiddelen wordt gebruikt om UVB uit te filteren, is octylmethoxycinnamaat (ook bekend als "OMC"), waarvan is aangetoond dat het zelfs bij lage doses muiscellen doodt. Bovendien bleek het ook bijzonder giftig te zijn bij blootstelling aan zonlicht. En guess what? OMC is aanwezig in 90% van de zonnebrandmerken! De meest populaire merken zonnebrandmiddelen bevatten ook andere giftige chemicaliën (zoals dioxybenzone en oxybenzone) die door de huid worden opgenomen waar ze in de bloedbaan terechtkomen, vrije radicalen genereren, het immuunsysteem beschadigen, de lever en het hart pijn doen en zelfs systemische kanker bevorderen.

Helemaal geen zonnebrand meer gebruiken?

Om nou helemaal geen zonnebrand meer te gebruiken dan is dat een slecht advies. Als je een natuurlijke zonnebrandcrème wilt proberen, neem dan aloë vera-gel. Maar het lichaam werkt van binnenuit, een gezond lichaam stelt je in staat huidkanker te voorkomen (zie bovenstaande video). Daarnaast heb ik al eens een artikel geschreven over Chlorophyl. Lees dat eens door! Je moet begrijpen dat antioxidanten (in groenten en fruit) en goede voeding (met name de B-vitamines) zonnebrand helpen voorkomen. Zonneschijn kan vaak de meest betaalbare kankerbestrijdende voedingsstof ter wereld zijn. Enjoy the sun!

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square