Vitamine E | De definitie en de essentie

De definitie van vitamine E

Alle vitamines zijn voor het lichaam belangrijk. De ene vitamine is essentieel en de andere vitamine kan het lichaam ook zelf aanmaken. Vitamine E moet je binnenkrijgen door voeding en/of supplementen. Wil je jouw gezondheid een boost geven en naast de voeding supplementen innemen, bestel ze dan goedkoop op deze website. Vitamine E is een vetoplosbare vitamine en tevens antioxidant. Wil je meer informatie over antioxidanten, lees dan deze blog. Vitamine E speelt een rol bij de verbetering van het immuunsysteem, de gezondheid van de bloedvaten en is betrokken bij de genexpressie en celsignalering. Wanneer je praat over genexpressie dan betekent dit dat we boven onze genen staan en we hierop kunnen acteren. Wat we eten en hoe we ons gedragen heeft invloed op onze genen dus ziektes hoeven niet altijd in de genen te zitten. Vitamine E kent gezondheidsvoordelen voor de mens die je in deze blog kunt lezen. Daarnaast kom je erachter waar vitamine E in zit.


De essentie van vitamine E

Aangezien vitamine E een antioxidant is strijdt het tegen giftige moleculen, genaamd vrije radicalen, in het lichaam. Het biedt dus bescherming voor schade die aanvallers aanrichten. Deze vrije radicalen ontstaan door de werking van het metabolisme. Ziektes en veroudering worden door het antioxidant vitamine E tegengehouden. De vitamine is tevens belangrijk voor de immuunfunctie, het verwijdt bloedvaten en voorkomt overmatige bloedstolling. Vitamine E heeft bepaalde voordelen voor de gezondheid welke je hieronder kunt lezen.


De gezondheidsvoordelen van vitamine E

Vitamine E strijdt tegen coronaire hartziekte

Vitamine E kan preventie bieden tegen ziektes en/of kan deze vertragen. Zo zou uit verschillende studies gebleken zijn dat vitamine E strijdt tegen coronaire hartziekten. Vitamine E remt het slechte cholesterol en voorkomt zo dat er bloedstolsels ontstaan. Een hogere inname van vitamine E is in verband gebracht met een verlaagde kans op hartaandoeningen. Alleen al daaruit blijkt wat deze vitamine wel niet in zijn macht heeft!


Vitamine E strijdt tegen oogaandoeningen

Leeftijdsgebonden maculageneratie kan worden voorkomen mede door vitamine E. Vitamine E kan samen met andere essentiële voedingsstoffen zoals zink, koper en andere antioxidanten de progressie van de ziekte vertragen bij mensen met een hoog risico op een vergevorderde vorm. Hier wordt nog meer onderzoek naar gedaan omdat ze vinden dat het nog niet helemaal compleet is.


Vitamine E strijdt tegen kanker

De kans op kanker kan worden verkleind door de inname van veel vitamines, mineralen en antioxidanten. Een onderzoek uit 2012 met vitamine E supplementen leverde positieve resultaten op. Deze supplementen zouden namelijk kankercellen van blaaskanker doden. De onderzoekers zeggen wel dat er te weinig bewijs is om dit als therapie voor blaadkanker te gebruiken. Aangezien vitamine E een antioxidant is mag worden gezegd dat dit een steentje bijdraagt in de strijd tegen kanker.

Waar zit vitamine E in?

Een gezond dieet met voldoende vetten levert voldoende vitamine E. Je vindt namelijk veel vitamine E in noten, zaden en plantaardige oliën. Een reden voor een vitamine E-tekort is wanneer je gezondheidsproblemen hebt die de opname van voedingsstoffen beïnvloeden. In de volgende voedingsmiddelen kun je vitamine E vinden: zonnebloempitten, pompoenpitten, zonnebloemolie, amandelen, hazelnoten, walnoten, notenpasta, spinazie, boerenkool, broccoli, avocado's, rode paprika en mango's. Fabrikanten verrijken ook weleens voedingsmiddelen met vitamine E zoals granen, vruchtensappen en margarine.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square