De stofwisseling, vrije radicalen in het lichaam en kanker | Het verband

Bij de stofwisseling komen tijdens de verbranding, vrije radicalen, vrij. Een grote hoeveelheid vrije radicalen in het lichaam, wordt in verband gebracht met ziektes, waaronder kanker. De gezondheid van het metabolisme bepaalt de hoeveelheid radicalen in het lichaam. Dit is een essentieel gegeven voor de optimalisatie van jouw gezondheid. Vrije radicalen kunnen worden tegengegaan met antioxidanten uit voeding. Ook in supplementen vind je ze, deze kun je hier voordelig en gemakkelijk bestellen mocht je hier interesse in hebben. Je moet hierbij denken aan antioxidanten uit groente en fruit, maar ook uit bijvoorbeeld koffie. De lichaamscellen blijven zo gezond en beschermd. Zodra het lichaam niet meer de beschikking heeft over glucose en glycogeen, zal het overschakelen op vetverbranding. Je zult overtollige kilo's verliezen, maar belangrijker nog, je zult gezonder oud worden. Meer over deze omzetting die de stofwisseling kan maken, wordt door mij verteld in de toekomst. Alle achtergrond informatie over dit onderwerp vind je op deze pagina.

Oxidatie en vrije radicalen

Veroudering van het lichaam wordt veroorzaakt doordat er in een korte tijd veel vrije radicalen aanwezig zijn. Oxidatie ga je simpelweg tegen, door de inname van antioxidanten. Veel voedingsmiddelen met een hoog aandeel aan antioxidanten helpen jou langer jong te blijven. Het klinkt gek, maar oxidatie is eigenlijk een soort van roest in het lichaam, je kunt je dus wel voorstellen dat dit niet bepaald gewenst is. Echter zijn er twee soorten oxidatie: gewenste- en ongewenste oxidatie. Meer hierover vind je in dit artikel. Enkele voorbeelden van factoren die oxidatie veroorzaken, zijn bepaalde langdurige stessors. Hierbij moet je denken aan een stressreactie van het lichaam op overbelasting. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij overmatig sporten. Het lichaam wordt dan dusdanig belast dat er stress ontstaat. Korte stressmomenten zijn niet ongezond voor het lichaam. Deze vorm van stress kun je bereiken door bijvoorbeeld hoge intensiteit training te doen. Je kunt dan een oefening uitvoeren waarbij je één minuut hard rent en vervolgens één minuut wandelt. Evolutionair gezien is dit een logische oefening.

Vrije radicalen, ketose en kanker

Ketose is een ander woord voor de manier van de verbranding in onze brandstoftank (oftewel de stofwisseling). Ketonen die vrijkomen bij de verbranding van o.a. vet, hebben een beschermend effect op het menselijk lichaam. Bij verschillende onderzoeken is duidelijk naar voren gebracht dat deze ketonen veel minder vrije radicalen in het lichaam losmaken, dan wanneer men niet in de staat van ketose is. Dit is een veelbelovend gegeven wanneer je jouw gezondheid wilt verbeteren en niet ziek wilt worden. Aangezien een overmaat aan vrije radicalen in verband gebracht wordt met bijvoorbeeld kanker, is er een dieet die kankercellen in het lichaam kan verminderen. Je hebt natuurlijk altijd voor- en tegenstanders, maar ik ben ervan overtuigd dat dit dieet gebruikt kan worden in het gevecht tegen deze verschrikkelijke ziekte. Hierover heb ik een artikel geschreven op deze website. Zelf heb ik ervaren hoe het is om in ketose te verkeren, bovendien is het een fantastische werking van het metabolisme. De termen oxidatie, vrije radicalen en de stofwisseling kunnen wat mij betreft goed met elkaar in verband worden gebracht.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square