Waar is rozemarijnthee goed voor?

Bij mijn moeder met maagkanker hebben we detox-thee gebruikt in de strijd tegen deze ziekte. Achteraf geloofde ze er niet meer in en dacht ze ook niet dat het wat bijgedragen heeft in haar herstel. Thee heeft echter vaak wel anti-kanker effecten en detox thee in het bijzonder. De detox-thee was echter geen rozemarijnthee. Thee in het algemeen heeft de mens veel te bieden, zoals je in deze blog kunt lezen. In dit huidige artikel staat rozemarijn centraal. Rozemarijn wordt al een lange tijd toegepast als culinair en aromatisch middel. Ook is rozemarijn heel bekend als traditioneel kruid en wordt het gebruikt in de ayurvedische geneeskunde. In Zuid-Amerika en het Middellandse Zeegebied vind je de rozemarijnstruik, wat ook wel Rosmarinus officinalis wordt genoemd. Rozemarijn is familie van de plantensoorten: oregano, munt, citroenmelisse en basilicum. Rozemarijnthee is door zijn sublieme aroma niet alleen heerlijk om te drinken, maar biedt ook nog eens veel gezondheidsvoordelen. Om rozemarijnthee en andere producten die daarmee te maken hebben te bestellen ga je naar deze website. Hieronder lees je zes benefits van rozemarijnthee voor de gezondheid.


De gezondheidsvoordelen van rozemarijnthee

Rozemarijnthee bevat veel antioxidanten en antimicrobiële en ontstekingsremmende stoffen

Antioxidanten zijn essentieel voor een goede gezondheid. Je vind ze in voeding maar ook in supplementen. Ben jij bang dat je tekort komt, bestel dan hier jouw vitamines en antioxidanten. Ze beschermen tegen ontstekingen en oxidatieve schade in het lichaam. Deze kunnen verschillende (chronische) ziektes veroorzaken, zoals diabetes, aandoeningen aan het hart en de verschrikkelijke ziekte die mijn moeder ook trof, kanker. Dat antioxidanten aangetroffen worden in plantaardige voeding zoals fruit en groenten, weten de meeste mensen wel. Maar dat ze ook te vinden zijn in kruiden zoals rozemarijn is minder bekend. Zo beschikt dit heerlijke kruid ook over ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen. De polyfenolen: rozemarijnzuur en carnosinezuur zijn hier verantwoordelijk voor. Door de antioxidanten in deze plant (met name in rozemarijnzuur) wordt rozemarijn gebruikt als conserveermiddel. Zo blijft voedsel dat snel bederft langer goed. Rozemarijnthee zou ook het vermogen hebben om infecties te bestrijden, dit door de antimicrobiële eigenschappen uit de thee. De blaadjes van de plant hebben een antibacteriële werking en bieden een wondgenezingseffect. Dit wordt hiervoor in de traditionele geneeskunde gebruikt. Er is ook nog een verband tussen carnosinezuur en kanker. Twee zuren zouden antitumorale eigenschappen kunnen hebben en zelfs de groei van leukemie-, borst- en prostaatkankercellen kunnen vertragen. Waar deze plant wel niet allemaal goed voor is!


Rozemarijnthee kan de bloedsuikerspiegel verlagen

Een te hoge bloedsuikerspiegel kan zeer gevaarlijk zijn. Dit onder andere voor de ogen, hart, nieren en het zenuwstelsel. Vooral diabetici moeten de bloedsuikerspiegel in de gaten houden. Uit onderzoek blijkt dat rozemarijnthee de bloedsuikerspiegel kan verlagen, waar nodig. Mensen met diabetes hebben dus geluk met deze thee! Uit dierstudies blijkt dat carnosinezuur en rozemarijnzuur uit rozemarijn insuline-achtige effecten hebben op de bloedsuikerspiegel. De reden hiervan is dat de verbindingen uit de thee de opname van glucose in spiercellen kunnen verhogen.

Rozemarijnthee verbetert het humeur en het geheugen

Stress en angst komen veel voor tegenwoordig in deze hectische samenleving. Het is dan mooi om te weten dat bij het drinken en inademen van rozemarijnthee het humeur en het geheugen een boost krijgen. Het zou daarnaast ook de angstniveaus verminderen en de slaapkwaliteit verbeteren. Dus alleen al het ruiken van de thee heeft geneeskrachtige effecten. Tevens zou rozemarijnaroma een handje helpen bij het maken van een mentale test, want na het inademen ervan zou de concentratie, prestatie en stemming worden verbeterd. Rozemarijnolie kan ook veel bewerkstelligen, want het activiteitsniveau, de bloeddruk, de hartslag en de ademhalingsfrequentie zou toenemen na het inademen van de olie. Naast de olie is er ook nog rozemarijnextract. Dit zou een gezond evenwicht van de darmbacteriën bevorderen en ontstekingen in de hippocampus verminderen. Dit is goed nieuws voor gezonde emoties, een goed leerniveau en herinneringen.


Rozemarijnthee kan de hersengezondheid verbeteren

Rozemarijnthee bevat bepaalde verbindingen die de breingezondheid kunnen beschermen door de dood van hersencellen te voorkomen. Daarnaast zou rozemarijn het herstel kunnen ondersteunen van aandoeningen die fatale gevolgen hebben zoals een beroerte of beschadiging aan de hersenen. Ook zou hersenveroudering tegengegaan kunnen worden door het drinken van de thee en biedt het een beschermend effect tegen de ziekte van Alzheimer.


Rozemarijnthee verbetert het gezichtsvermogen en de ogen

Er zijn aanwijzingen dat bepaalde stoffen uit rozemarijnthee, net zoals uit de wortel, de ogen beschermen. Uit onderzoek onder dieren is gebleken dat rozemarijnextract bij orale inname ouderdomsgerelateerde oogziekten kan vertragen. Deze ziektes zouden het gezichtsvermogen beïnvloeden, waarbij de toename van verslechtering daarvan kan worden vertraagt door rozemarijnextract. Daarnaast zou rozemarijnzuur blindheid tegengaan. De meeste onderzoeken zijn echter gedaan naar rozemarijnextract, dus de thee daarvan zou nog beter moeten worden onderzocht om te kijken of dit hetzelfde effect heeft.


Andere gezondheidsvoordelen van rozemarijnthee

Rozemarijnthee kent tal van voordelen, zoals je hierboven leest. Naast deze voordelen schijnt de thee goed te zijn voor het hart. Wist je dat dat bij een matige consumptie van bier ook het geval is? Lees er hier meer over. Rozemarijnextract heeft de kracht om het risico op hartfalen na een hartaanval aanzienlijk te verminderen. Daarnaast kan rozemarijnthee de spijsvertering verbeteren. Dit is algemeen bekend want men gebruikt tegenwoordig rozemarijnextract om indigestie te behandelen. Rozemarijnthee kan een gezonde balans van darmbacteriën bewerkstelligen en ontstekingen verminderen. Tevens kan rozemarijnthee ervoor zorgen dat je afvalt, waar nodig. Een dierstudie merkte op dat rozemarijn gewichtstoename bij ratten voorkwam, zelfs degenen die een vetrijk dieet kregen. Ook kan rozemarijnthee de haargroei bevorderen. Er zijn dan ook mensen die zelf de thee maken en dit gebruiken als haar spoeling. Zij denken dat deze haarspoeling de haargroei bevordert. Er zijn zelfs bepaalde onderzoeken die beweren dat rozemarijnolie haaruitval tegengaat wanneer deze op de hoofdhuid wordt gesmeerd.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square