Wat is betacaroteen en hoe verbetert dit onze gezondheid?

Een voedingsstof waarover je veel leest in mijn blogs is bètacaroteen. Dit is een roodoranje pigment dat voorkomt in planten en fruit. Dit vind je vooral in kleurrijke groenten zoals wortelen. Het komt uit het Griekse woord ‘bèta’ en het Latijnse woord ‘carota’ (wortel). Dit geeft bepaalde groenten en fruit hun rijke kleur. De naam ''caroteen'' werd ooit bedacht door H. Wachenroder die de stof kristalliseerde uit wortel. Dit deed hij in 1831. In deze blog leer je alles over bètacaroteen, welke functies dit heeft in het lichaam en in welke voeding je deze voedingsstof aantreft. Allereerst vind je een rijkelijke hoeveelheid bètacaroteen in: chinese kool, bieslook, paardebloem bladeren, grapefruit, kruiden en specerijen zoals chilipoeder, oregano, paprika, peterselie, boerenkool, ketchup, margarine, uien, erwten, paprika's, pruimen, pompoen, spinazie en zoete aardappelen.

Wist je dat bètacaroteen in het lichaam wordt omgezet in vitamine A? Deze vitamine is giftig wanneer deze in grote getalen ons lichaam binnenkomt. Verschillende vitamines en mineralen zijn tegenwoordig ook online te koop, kijk hiervoor even bij www.deonlinedrogist.nl, of bestel hier jouw betacaroteen supplement.

Vitamine A vind je zoal in uien, wortelen, erwten, spinazie en pompoen. Vitamine A strijdt voor een gezonde huid en slijmvliezen, een gezond immuunsysteem en een goede gezondheid van de ogen. Bètacaroteen acteert als een antioxidant omdat het een carotenoïde is. Zoals je ziet is deze term afgeleid van carot (wortel in het Engels). Het is echter geen essentiële voedingsstof, maar vitamine A wel. Dit betekent dat je deze via de brandstof van je lichaam (de voeding) binnen moet krijgen. Bètacaroteen is voor rokers gunstig omdat dit de kans op longkanker verkleint wanneer je veel van deze voedingsstof binnenkrijgt. Ook zou het cognitieve achteruitgang tegengaan. Bètacaroteensupplementen werken samen met bepaalde medicijnen, waaronder statines en minerale olie en kan oudere mensen helpen hun longkracht te behouden naarmate ze ouder worden. Deze supplementen kun je bestellen door op onderstaande banner te klikken.


De gezondheidsvoordelen van bètacaroteen

Bètacaroteen acteert als een antioxidant

Alle carotenoïden zijn antioxidanten en bètacaroteen is er daar een van. Zo'n stof gaat zoals de naam al aangeeft oxidatie in het lichaam tegen en gaat schade van bepaalde moleculen tegen. Deze moleculen worden ook wel vrije radicalen genoemd. Vrije radicalen zorgen voor beschadiging van menselijke cellen waardoor het lichaam soort van ''roest''. Als dit maar lang genoeg aanblijft kan dit chronische ziektes, zoals kanker, tot gevolg hebben. Antioxidanten uit voeding hebben de kracht vrije radicalen tegen te gaan en de kans op kanker en hartaandoeningen tegen te gaan. Uit onderzoek blijkt dat wanneer je tenminste vier porties bètacaroteenrijk fruit en/of groenten consumeert, je dan een lager risico loopt op deze ziektes.


Bètacaroteen gaat cognitieve achteruitgang tegen

De Harvard Medical School in Archives of Internal Medicine heeft supplementen van bètacaroteen bij mannen getest. De mannen die dit tenminste vijftien jaar gebruikten zouden minder kans hebben op cognitieve achteruitgang dan mannen die geen supplementen hadden genomen. Er bestaat een verband tussen cognitieve achteruitgang en oxidatieve stress. Antioxidanten gaan oxidatieve stress tegen en antioxidantensupplementen zouden cognitieve achteruitgang helpen voorkomen. Het is wel zo dat je op lange termijn supplementen moet nemen om resultaat te boeken. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen de juiste voeding te eten om cognitieve achteruitgang tegen te gaan.


Bètacaroteen is goed voor de longen

Zoals ik hierboven al heb beschreven is bètacaroteen goed voor rokers, maar uiteraard ook voor niet-rokers. Vrije zuurstofradicalen veroorzaken schade aan de longen en hoge bètacaroteengehaltes in het bloed compenseren dat. Dit bleek allemaal uit een Amerikaans onderzoek, dat gepubliceerd is in de British Medical Journal, uit 2016 met 535 deelnemers.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square