Wat is sorbitol? | Het geheim achter deze stof

Wanneer je op Google zoekt naar sorbitol dan kom je al gauw op de Wikipediapagina terecht waarop staat dat het een suikervervanger is, maar waar komt deze stof vandaan? En wat is het geheim achter deze stof? Dit soort koolhydraat wordt ook wel aangeduid als E420 en D-glucitol. Het is een van de polyolen, oftewel een sukeralcohol. Je vind deze in water oplosbare verbinding in bepaalde soorten fruit zoals pruimen, vijgen, bessen, perziken, dadels, abrikozen en appels. In deze vruchten vind je natuurlijk veel vitamines en er zijn veel producten te koop waar sorbitol in zit, ga hiervoor naar deze website. Ook in glucosestroop vind je suikeralcohol, wat je tegenkomt in geraffineerde voedingsmiddelen, drankjes en medicijnen. Sorbitol wordt onder andere gebruikt om vocht in producten te behouden, zoetheid toe te voegen en textuur aan producten te geven. Het heeft daarnaast ook de kracht om de mondgezondheid en de spijsvertering te ondersteunen.

De gezondheidsvoordelen en het gebruik van sorbitol

Sorbitol is zoals gezegd een veelgebruikte suikeralcohol. In voedingsmiddelen en dranken worden vaak suikeralcoholen toegevoegd. Dit doen ze in plaats van tafelsuiker omdat tafelsuiker meer calorieën bevat. Sorbitol bevat namelijk ongeveer tweederde van de calorieën van tafelsuiker. Het wordt ook niet volledig verteerd in uw dunne darm. Wat er van de verbinding overblijft, gaat naar de dikke darm waar het in plaats daarvan wordt gefermenteerd of afgebroken door bacteriën, waardoor er minder calorieën worden opgenomen. Mensen met diabetes kunnen baat hebben bij sorbitol want fabrikanten brengen producten met deze stof op de markt om hen te bedienen. Blijkbaar heeft sorbitol weinig effect op de bloedsuikerspiegel, dit in tegenstelling tot het eten van producten met daarin verfijnde suiker. Voedsel waarin tafelsuiker wordt toegevoegd laat de bloedsuikerspiegel daarentegen wel stijgen. Sorbitol zorgt in tegenstelling tot tafelsuiker niet voor gaatjes in het gebit. Daarom wordt deze stof in vloeibare medicijnen en kauwgum toegevoegd. De mondgezondheid komt volgens de Food and Drug Administration zelfs ten goede door sorbitol. Tot slot wordt sorbitol als laxeermiddel gebruikt om constipatie tegen te gaan.


De bijwerkingen van sorbitol

Net zoals veel andere voedingsstoffen heeft sorbitol ook bijwerkingen. Omdat je nu weet dat het in kauwgum wordt toegevoegd heb je bij een hoge consumptie ervan een hogere kans op diarree en een opgeblazen gevoel. Dit is voornamelijk het geval wanneer je niet gewend bent veel sorbitol binnen te krijgen. Dit is uiteraard een ongunstig resultaat van de inname van deze stof. Het wordt gunstig wanneer je erachter komt dat dit de darmactiviteit bevorderd. Je zou dus kunnen stellen dat sorbitol uit fruit gezond is. Eet je veel fruit en heb je last van diarree dan kan dit te maken hebben met een detox, ofwel het resultaat van ontgiftingsverschijnselen. Sommige mensen hebben ook andere klachten gemeld na het gebruik van sorbitol zoals buikkrampen en misselijkheid. Sorbitol kan worden beschouwd als een minder risicovol, niet-stimulerend laxeermiddel. Het is dan ook erkend als erkend als veilig middel voor consumptie door veel wereldwijde gezondheidsautoriteiten.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square