Wat is vitamine K?

Weleens van vitamine K gehoord? Voordat ik deze blog schreef heb ik er weleens van gehoord, maar de inhoud ervan wist ik niet. Vitamine K kan jouw gezondheid een behoorlijke boost geven. Het blijkt echter geen echte vitamine te zijn. Hij is tegenwoordig ook als supplement te krijgen en dat is maar goed ook. Overweeg jij om je gezondheid een boost te geven? Bestel het dan hier. Vitamine K was de term die werd gebruikt voor een groep genezende plantensubstanties van de jaren dertig tot vijftig van de vorige eeuw. Tegenwoordig zijn deze stoffen beter bekend als flavonoïden (of soms bioflavonoïden) en komen ze voor in duizenden plantensoorten. Blijkbaar zijn flavonoïden in staat om ziektes, zoals kanker, te bestrijden. Nu vraag je je misschien af: wat zijn flavonoïden? Het zijn fytonutriënten en werden voor het eerst genoemd door de 17e-eeuwse wetenschapper Robert Boyle. Rond de jaren dertig van de vorige eeuw werd de term 'Vitamine P' bedacht door Nobelprijswinnend fysioloog Albert Szent-Gyorgyi, die ook vitamine C ontdekte. Er zijn tot nu toe tussen de 4.000 en 6.000 verschillende soorten flavonoïden geïdentificeerd. Voor planten zorgen flavonoïden niet alleen voor aantrekkelijke kleur, smaak en geur, ze beschermen ook tegen ziekteverwekkers zoals schimmels, ongedierte en bacteriën. Flavonoïden blijken heel erg geconcentreerd te zijn en essentieel voor het functioneren van vrijwel elke cel en elk orgaan. Flavonoïden zijn essentieel voor de opname van vitamine C, het onderhoud van botten en tanden en het zorgt voor weefselgroei en herstel. Daarnaast zijn flavonoïden ook krachtige antioxidanten. Naast de opname van vitamine C, die ook het immuunsysteem ondersteunt, is het voorkomen en omkeren van oxidatieve stress het belangrijkste element in hoe flavonoïden kanker helpen voorkomen en genezen. Flavonoïden vind je bijvoorbeeld in kruisbloemige groente zoals broccoli, maar ook in noten, zaden, pepers, cacao en groene thee. Hieronder wordt de genezende kracht van de drie flavonoïden: rutine, quercetine en curcumine in kaart gebracht.


Quercetine

Deze flavanoïde wordt vaak geassocieerd als een krachtpatser tegen kanker. Deze is te vinden in appels, uien, bessen en citrusvruchten. Wanneer je quercetine combineert met groene thee-extract, is het een extreem krachtige genezende cocktail. In een onderzoek gepubliceerd in Oncology Letters (2010), werden borsttumoren bij ratten behandeld met een mengsel van groene thee-extract en quercetine. Aan het einde van acht weken waren er nog maar zes carcinomen van "graad II" over, terwijl de controlegroep vierentwintig carcinomen van "graad III" hadden.

Rutine

Rutine zal je wel niet zoveel zeggen, maar het heeft een heel genezend opponent in zich. Het werkt hand in hand met quercetine en beschermt de sensorische neuronen. Het is een sterke antioxidant en werkt ontstekingsremmend. Het blijkt heel goed te werken tegen pijnlijke ontstekingen die gepaard gaan met reumatoïde artritis. Het blijkt een merkbaar effect te hebben op de pancreas, de eierstokken en de longen. Tot slot werkt het tegen huid-, prostaat-, hersen- en borsttumoren. Je kunt rutine zoal vinden in asperges.


Curcumine

Dit is absoluut een van mijn favorite flavonoïden. Iedereen kent curcumine, ofwel kurkuma, wel. Dit is een krachtige flavonoïde die het onderwerp is geweest van meer dan 3.500 gedocumenteerde onderzoeken door onderzoekers. Curcumine is de belangrijkste stof in het Indiase kruid kurkuma. Het is zeker een kankergenezend middel. Curcumine werkt het best in het lichaam door er zwarte peper aan toe te voegen, dan worden de stoffen het beste opgenomen. Tot slot kan het zelfs kankerstamcellen vernietigen! Dit kun je hier bestellen in verschillende verpakkingen en vormen.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square