Wat is vitamine P?

Over vitamines heb ik al wat vaker geschreven op deze website. Ken jij vitamine K al? Lees er hier meer over. Maar dan nu over naar vitamine P, heb jij daar weleens van gehoord? De echte kenner weet dat vitamine P een term is die ooit werd gebruikt voor een groep plantaardige stoffen, genaamd flavonoïden. Dit zijn echter niet echt vitamines maar bepaalde verbindingen. Flavonoïden heb je in verschillende soorten en maten en je vind ze onder andere in thee, cacao, wijn en fruit. De kleur van de plant en de bescherming die het heeft tegen UV straling en infecties heeft dit te danken aan vitamine P ofwel de flavonoïden. Deze verbindingen kunnen gezondheidsvoordelen bieden. In deze blog leer je meer over vitamine P en de gezondheidsvoordelen. Flavonoïden worden ook wel bioflavonoïden genoemd en er zijn er momenteel ongeveer zesduizend van bekend. Vitamine P werd voor het eerst aangetroffen in een sinaasappel in 1930. Ze vonden toen een nieuwe vitaminesoort, die ze vitamine P noemde. Je ziet deze term tegenwoordig niet veel meer aangezien flavonoïden geen vitamines zijn. Naast sinaasappels vind je vitamine P ook bijvoorbeeld in bessen, kersen en tomaten. Die felle kleuren worden gevormd door de flavonoïden. Maar ook voedingsmiddelen met minder felle kleuren hebben vitamine P in zich. Voorbeelden van deze voedingsmiddelen zijn olijfolie, uien en boerenkool. Maar ook in kruiden wordt het aangetroffen, je moet dan denken aan peterselie, tijm, munt, selderij en kamille.


De gezondheidsvoordelen van vitamine P

Flavonoïden zijn zeer krachtige stoffen die verschillende gezondheidseffecten met zich meebrengen. Zo zorgen deze stoffen (vitamine P) voor het helpen tegengaan van ziektes zoals hartaandoeningen, diabetes en andere ziekten. Flavonoïden hebben het vermogen om als antioxidant in het lichaam te werken. Het is aangetoond dat ze de vorming van reactieve moleculen, vrije radicalen genaamd, verminderen, wat kan leiden tot een vermindering van celschade en een kleinere kans op ziekte. Wanneer flavonoïden het lichaam binnentreden worden ze omgezet in metabolieten waardoor ze een positief effect hebben op de stofwisseling. Vitamine P is allereerst goed voor de hersenen. Het blijkt een krachtig middel te zijn om hersencellen te beschermen en de gezondheid van de hersenen bij mensen te verbeteren. Daarnaast is vitamine P gunstig voor mensen met suikerziekte. Wanneer men een hoge inname van specifieke flavonoïden via de voeding binnenkrijgt dan wordt dit geassocieerd met een lager risico op diabetes type 2. Als derde strijdt vitamine P tegen hartziekte. Bepaalde klassen flavonoïden worden geassocieerd met een significant lager risico op hartaandoeningen.


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square