Wat mag ik eten tijdens een ketogeen dieet?

Over het ketogeen dieet tegen kanker heb ik al eens geschreven op deze website. Wil je een bepaald dieet gaan volgen, check dan deze blog met verschillende diëten. In deze blog lees je ook meer over het ketogeen dieet. Maar wat mag je eten tijdens een ketogeen dieet? Het ketogeen dieet is de afgelopen tijd steeds populairder geworden. Steeds meer onderzoeken wijzen uit dat deze manier van voeden, waarbij je zeer weinig koolhydraten en veel vet tot je neemt, effectief is voor het verliezen van kilo's. Ook zou dit dieet een wapen zijn tegen diabetes en epilepsie. Alsof dit niet genoeg is, zou het ketogeen dieet ook strijden tegen bepaalde vormen van kanker en de ziekte van Alzheimer. Tevens zouden bepaalde andere ziektes hier ook baat bij kunnen hebben. Bij het ketogeen dieet eet je maar 20 tot 50 gram koolhydraten per dag. Dit lijkt zeer weinig, maar er zijn genoeg voedingsmiddelen die je dan nog kan consumeren. In deze blog leer je meer over welke voedingsmiddelen je mag eten tijdens het ketogeen dieet.


Voedingsmiddelen die je mag eten tijdens het ketogeen dieet

Zeevruchten

Wanneer je van vis houdt, heb je geluk want er zijn verschillende zeevruchten die weinig tot geen koolhydraten bevatten. Hier praat je over kokkels, mosselen, octopussen en oesters. Daarnaast bevatten zeevruchten veel vitamines, mineralen en natuurlijk omega-vetzuren. Wist je dat omega-3-vetzuren uit vis je kunnen helpen gezonder oud te worden? Meer hierover lees je hier.


Groenten met weinig koolhydraten

Bij deze groenten praat je over soorten met weinig zetmeel en dus weinig calorieën. Echter bevatten deze groentesoorten wel veel voedingsstoffen, zoals vitamine C en een aantal mineralen. De vezels in groenten geven je een vol gevoel en zijn goed voor de stoelgang. Aardappelen en bieten horen hier bijvoorbeeld niet thuis, zij bevatten te veel zetmeel. Groenten zijn belangrijk in het ketogeen dieet want deze bevatten veel antioxidanten, welke beschermen tegen vrije radicalen en oxidatie. Kruisbloemige groenten, vaak groene groenten, zoals broccoli en boerenkool, zouden het risico op kanker en hartziektes kunnen verkleinen. De overige pluspunten van groene groenten lees je hier. Welke groentes mag ik tijdens het ketogeen dieet consumeren? Dit zijn asperges, broccoli, kool, bloemkool, komkommer, groene bonen, aubergines, boerenkool, sla, olijven, paprika's (vooral groene), spinazie, tomaten en courgettes.


Kaas

Kaas heb je in veel soorten en maten. De meeste bevatten echter maar weinig koolhydraten. Zoals velen van ons weten, is kaas een uitstekende bron van gezonde vetten. Maakt vet dan niet dik? Meer hierover lees je in deze blog. Kaas is meestal ook een goede bron van calcium, goed voor de botten dus. Er is discussie of kaas wel zo gezond is want het bevat veel verzadigd vet, echter is dit in mijn ogen totaal geen probleem. Meer over verzadigd vet zie je in onderstaande video. Welke kaas mag ik dan consumeren tijdens het ketogeen dieet? Hierbij een lijst: blauwe kaas, brie, Camembert, cheddar, chevre, Colby-Jack, roomkaas, feta, geitenkaas, halloumi, havarti, limburger, manchego, mascarpone, mozzarella, muenster, parmezaan, pepper Jack, provalone, romano, string kaas en Zwitserse kaas.


Avocado's

Deze vette vruchten passen uitstekend in het ketogeen dieet. Wist je dat de avocado eigenlijk een vrucht is? De avocado blijkt ontiegelijk gezond te zijn met zijn vele vitamines en mineralen, waaronder kalium. Het is een gezondheidsboost voor het cholesterol- en triglyceridengehalte. De avocado heeft het vermogen om de hartgezondheid te verbeteren.


Vlees en gevogelte

Wanneer je praat over basisvoedsel in dit dieet, dan heb je het over vlees en gevogelte. Ze bevatten totaal geen koolhydraten en zijn rijk aan B-vitamines en verschillende belangrijke mineralen. Vlees en gevogelte zijn rijk aan eiwitten die handig zijn om de spiermassa te behouden tijdens een koolhydraatarm dieet. Wanneer je kiest voor vlees, kies voor grasgevoerd biologisch vlees. Door het gras wat dieren eten, worden meer omega-3-vetten, geconjugeerd linolzuur en antioxidanten gevormd.


Eieren

Wat veel mensen niet weten, is dat eieren een van de meest gezonde veelzijdige soort brandstof van het lichaam zijn. Ze zijn ideaal voor in een ketogene leefstijl omdat ze veel eiwitten en weinig koolhydraten bevatten. Na het eten van een ei heb je al snel een vol en verzadigd gevoel. Het wordt aangeraden om het hele ei te consumeren, in de dooier zitten namelijk de meeste gezonde voedingsstoffen. Voor de gezondheid van de ogen tref je in eieren de antioxidanten luteïne en zeaxanthine aan. Sommige suggereren dat eidooiers het cholesterol verhogen, maar dit geldt niet voor het cholesterol in bloed na het eten ervan. Sterker nog, eieren verminderen juist de kans op hartaandoeningen.


Kokosolie

In Nederland is er discussie over of kokosolie wel of niet gezond is. In verschillende artikelen op deze website bewijs ik het tegendeel voor diegene die zeggen dat het ongezond is. Lees hiervoor dit artikel en dit artikel. Het is eigenlijk een heilzame olie. Kokosolie kan worden gebruikt als snelle energiebron, zo kun je bijvoorbeeld wat kokosolie in de koffie doen of er mee bakken, het bakt perfect! Kokosolie is een wapen tegen de ziekte van Alzheimer en andere aandoeningen van de hersenen en het zenuwstelsel. Kokosolie zorgt ervoor dat jij in ketose komt en blijft. Tevens zorgt het ervoor om buikvet vermindert en afvalt


Griekse yoghurt en kwark

Wil je veel eiwitten binnenkrijgen, dan moet je yoghurt en kwark nuttigen. Ze bevatten weliswaar koolhydraten, maar ze passen toch goed binnen het ketogeen dieet. Yoghurt en kwark zorgen ervoor dat na inname de eetlust daalt en je daarbij een vol gevoel krijgt. Een bakje yoghurt of kwark kun je goed combineren met wat voedingsmiddelen die in deze blog staan zoals noten of bramen. Kaneel of andere kruiden passen ook goed bij een lekkere traktatie in de vorm van kwark of yoghurt.


Olijfolie

Olijfolie heeft een goede invloed op de hartgezondheid. Het verlaagt de kans op hart- en vaatziekten door de oliezuur dat het bevat. Kies altijd voor extra vierge olijfolie want deze heeft veel antioxidanten of beter bekend als fenolen. Fenolen helpen ontstekingen te verminderen en de slagaderfunctie te verbeteren. Olijfolie bevat geen koolhydraten, maar uiteraard wel veel gezond vet. Het wordt vaak gebruikt bij sladressingen en mayonaise. Het is aan te raden olijfolie niet te hoog te verhitten, maar beter te bakken op laag vuur. Ook kun je het toevoegen op voedsel dat net gekookt is. De reden waarom je kokosolie wel hoog mag verhitten en olijfolie niet, is omdat kokosolie veel verzadigde vetten bevat, deze kunnen beter tegen een hoge temperatuur.


Noten en zaden

Noten en zaden zijn koolhydraatarm en vetrijk. Ze zijn zeer gezond en bevatten veel gezondheidsvoordelen voor het lichaam. Zo eet je de noot en het zaad tegen hartaandoeningen, bepaalde vormen van kanker, depressie en andere chronische ziekten. Ze bevatten ook veel vezels waardoor je eerder vol zit. Alhoewel noten veel calorieën bevatten, zorg je er wel voor, bij een niet al te hoge inname ervan, dat je niet dik wordt. Populaire noten en zaden voor in het ketogeen dieet zijn: amandelen, paranoten, cashewnoten, macadamia-noten, pecannoten, pistachenoten, walnoten, chiazaad, lijnzaad, pompoenpitten en sesamzaad.


Fruit

In het ketogeen dieet zijn heel veel fruitsoorten ''verboden''. Zelf sta ik hier niet achter, maar dit is wel het geval. Gelukkig zijn er altijd soorten die wel mogen worden gegeten. Bessen zijn hierop een uitzondering, deze bevatten weinig koolhydraten en veel vezels. Hierbij praat je over frambozen en bramen. Deze verrukkelijke soorten fruit zijn een bron van antioxidanten. Deze verminderen ontstekingen in het lichaam en beschermen tegen ziektes. Soorten fruit die mogen worden opgenomen in het ketogeen dieet zijn: bramen, bosbessen, frambozen en mijn torenhoge favoriet: aardbeien. Wist je dat de aardbei maar weinig suiker bevat terwijl die toch zo zoet smaakt? Lees er hier meer over.


Olijven

Net als olijfolie bieden olijven dezelfde gezondheidsvoordelen. De antioxidanten in olijven hebben een ontstekingsremmende werking en zijn in staat de lichaamscellen te beschermen tegen beschadiging. Zo heeft de olijf ook de kracht om botverlies te helpen voorkomen en de bloeddruk te verlagen.


Koffie en thee

Hier praat je over koffie en thee zonder melk en suiker. Zoals ik in deze blog heb beschreven, biedt koffie veel antioxidanten. Koffie en thee zijn geheel koolhydraat loos. Ze bevatten cafeïne, dat het metabolisme verhoogt en kan helpen bij het verbeteren van de fysieke prestaties, alertheid en stemming. Dit merken dan ook veel mensen bij het drinken van koffie in de ochtend. Blijkbaar wordt de kans op het krijgen van diabetes bij het drinken van koffie en thee ook lager. Suiker is uit den boze en pas op met het toevoegen van melk aan de koffie. Koffiemelksoorten bevatten vaak veel koolhydraten.


Pure chocolade en cacaopoeder

Cacaopoeder en pure chocolade zijn een verwenning voor de smaakpupillen en bevatten veel antioxidanten. In feite biedt cacao zowat evenveel antioxiderende effecten als in elk ander stuk fruit. Flavanolen vind je in pure chocolade, welke bescherming bieden van het hart, de bloeddruk helpen verlagen en de slagaders helpen gezond te houden. Kies altijd een chocoladesoort die minstens 70% (of meer) cacao bevat.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square