Welke voordelen biedt rode wijn?

Velen van ons drinken weleens een rood wijntje. Het is wel duidelijk dat dit eens in de zoveel tijd geen kwaad kan, maar zou dit op zijn tijd niet gezond kunnen zijn voor ons? Sommige mensen vragen zich af of je van wijn dik wordt. Hierover heb ik een tijdje geleden een blog over geschreven, welke je hier kunt lezen. Rode wijn staat bekend om zijn antioxidanten, wat het drankje zo krachtig maakt voor de gezondheid. Een bekende gezonde voedingsstof uit rode wijn is resveratrol, wat onder andere strijdt tegen kanker. Zo heeft rode wijn nog meer te bieden zoals voordelen voor het hart. Meer over voedingsmiddelen, inclusief rode wijn, die goed zijn voor het hart lees je hier. De wetenschap heeft zich gebogen over de voordelen van het drinken van rode wijn en hier zijn fantastische resultaten uitgekomen. Mocht jij twijfelen of je jouw rode wijntje moet laten staan, lees dan snel verder. Is jouw rode wijn op? Bestel het dan voordelig hier online. Al honderden jaren wordt rode wijn gebruikt tijdens sociale, religieuze en culturele evenementen. Het is zelfs zo dat middeleeuwse kloosters geloofden dat hun monniken die rode wijn dronken langer leefden. Dit had volgens hen te maken met de krachtige werking van het drankje die ze met mate dronken. De wetenschap zou zelfs bevestigen dat dit weleens waar zou kunnen zijn. Rode wijn blijkt een positieve werking op ziektes te hebben en dan praat je over de volgende ziektes: hart-en vaatziekte, atherosclerose, hypertensie, bepaalde vormen van kanker, type 2 diabetes, neurologische aandoeningen en het metaboolsyndroom.


Hoe kan rode wijn de gezondheid verbeteren?

De kracht van rode wijn zit het hem in de antioxidanten en ontstekingsremmende en lipidenregulerende eigenschappen. Oxidatieve stress in het lichaam kan worden tegengegaan door antioxidanten, de naam zegt het eigenlijk al. Bepaalde ziektes zijn het gevolg van oxidatieve stress zoals kanker en aandoeningen aan het hart. Je vind veel antioxidanten in groenten, fruit en noten. Zelf heb ik weleens de challenge gedaan om een week lang enkel en alleen groenten, fruit en noten te eten. Dit was een waanzinnige beleving en ik kan het je zeker aanbevelen. Meer over mijn ervaring lees je in deze blog. Zoals gezegd speelt de stof resveratrol een belangrijke rol in de gezondheid van wijn. Het is echter wel zo dat deze stof in een hogere concentratie te vinden is in hele druiven. Wanneer je kiest voor een alcoholische versnapering is het wel verstandig om voor rode wijn te kiezen want veel dranken met alcohol bieden niet zoveel gezondheidsvoordelen dan rode wijn.


De gezondheidsvoordelen van rode wijn

Rode wijn is goed voor de cardiovasculaire gezondheid

Zoals ik bovenaan de blog al heb beschreven is rode wijn goed voor het hart. Dit is in tal van studies naar voren gekomen. Rode wijn zou bijzonder goed werken tegen coronaire hartziekten, wat een van de meest belangrijke oorzaken van ziekte en overlijden is. Je kunt wel stellen dat rode wijn hartbeschermende effecten heeft. Er moet wel bij worden gezegd dat overtollig alcohol juist het hart kan beschadigen dus met mate is zeer belangrijk want anders doe je de voordelen teniet.


Rode wijn is goed voor de darmen

De darmmicrobiota kan worden verbeterd door de inname van polyfenolen (zoals resveratrol) die te vinden zijn in rode wijn en in druiven. Dit draagt bij aan gezonde darmen. Daarbij komt ook dat rode wijnverbindingen kunnen werken als prebiotica. Prebiotica zijn verbindingen die gezonde darmbacteriën stimuleren. hartaandoeningen hebben een verband met het darmmicrobioom en het drinken van rode wijn zorgt voor gezonde darmen, dus ook voor een gezond hart.


Rode strijdt tegen diabetes type 2

Het kan voor sommige mensen gek in de oren klinken dat alcoholische versnaperingen aan te raden zijn aan diabetespatiënten, maar niks is minder waar. Matige inname van rode wijn is voor mensen met diabetes zelfs veilig, aldus bepaalde geleerden. Voor de kenners onder ons zou rode wijn het cardiometabolische risico op bescheiden schaal verminderen. Voor het metaboliseren van glucose zou ethanol uit rode wijn een cruciale rol spelen. De niet-alcoholische ingrediënten uit wijn zouden daar ook een steentje aan bijdragen. Het is voor diabetespatiënten echter wel aan te raden eerst zijn of haar arts te raadplegen voordat men rode wijn drinkt.


Rode wijn is goed voor de bloeddruk

Wanneer we praten over gezonde voedingsstoffen dan praten we weer over resveratrol. Dit kan volgens de American Heart Association een verlaging van de bloeddruk bewerkstelligen. Ook alcoholvrije rode wijn heeft dit effect. Daarnaast verhoogt dit het goede (HDL)cholesterol. Ook de bloedvaten zouden gezond blijven door rode wijn en de procyanidines (bepaalde samenstellingen in de wijn) zijn hier verantwoordelijk voor.


Rode wijn is goed na hersenschade van een beroerte

Zoals je weet bevat rode wijn resveratrol, wat kan helpen beschermen tegen hersenschade. We praten hier over secundaire hersenschade als gevolg van een beroerte en/of wanneer er letsel is aan het centrale zenuwstelsel. Resveratrol biedt namelijk positieve effecten op ontstekingen, oxidatieve stress en celdood.


Rode wijn gaat zichtverlies tegen

Alsof ik niet al genoeg heb benadrukt hoe krachtig resveratrol is, heeft deze voedingsstof nog meer te bieden. Het kan namelijk helpen bij het voorkomen van gezichtsverlies door ontstekingen. Dit komt omdat het oxidatieve stress verminderd. Rode wijn gaat daarmee leeftijdsgerelateerde oogaandoeningen die gezichtsverlies veroorzaken tegen.

Rode wijn strijdt tegen kanker

Bepaalde vormen van kanker kunnen mede worden voorkomen door een matige consumptie van rode wijn. Een overmaat van alcohol ligt natuurlijk altijd op de loer en dit veroorzaakt juist kanker. Een matige consumptie is echter wel veilig en biedt voordelen voor deze verschrikkelijke ziekte. Zo zou rode wijn strijden tegen borstkanker, longkanker en prostaatkanker. Resveratrol heeft de kracht om preventie te bieden van celproliferatie en tumorgroei. Daarnaast zorgt het mede voor kankerceldood en remt het metastase. Deze effecten zijn hoger wanneer je de stof resveratrol tot je neemt in plaats van wijn. Overweeg jij een supplement, kijk dan eens op deze website.


Rode wijn vecht tegen dementie

Bij mensen die geen rode wijn drinken is door onderzoekers blijkbaar gevonden dat deze mensen een verhoogd risico op dementie hebben. Dit blijkt uit een studie van 2018. Dit is volgens de onderzoekers toe te schrijven aan de neuroprotectieve effecten van polyfenolen en andere verbindingen in wijn. Deze verbindingen verminderen ontstekingen en veranderen het lipidenprofiel.


Rode wijn gaat depressies tegen

Het klinkt gek maar uit een heel groot onderzoek is naar voren gekomen dat de mensen die wekelijks tussen de twee en zeven glazen rode wijn dronken minder depressief waren dan de andere groep. Zwaar drinken zou volgens de onderzoekers meer depressiviteit opleveren.


Rode wijn is goed voor de levergezondheid

Wanneer we aan alcohol denken dan denken we meteen aan een belasting van de lever, maar matige consumptie biedt juist het tegenovergestelde. Zo zouden mensen met niet-alcoholische leververvetting lagere leverfibrose hebben. Het ligt echter wel wat complexer dan gedacht. Zoals bekend gaan antioxidanten oxidatieve stress tegen, maar het drinken van rode wijn kan ook urinezuur en triglyceriden verhogen, wat de lever beschadigt. Heb je een leveraandoening, vermijdt dan alcohol.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square