Werkt koffie ontstekingsremmend?

Eerder heb ik al wat geschreven over de kracht van koffie. Koffie drink je voor een betere gezondheid en de gezondheidsvoordelen van het drinken van koffie zijn zeker om naar huis te schrijven. Je leest er hier meer over. De vraag is alleen of koffie ontstekingen veroorzaakt of dat het ontstekingen tegengaat. Het ''zwarte goud'' wordt veel gedronken en is een van de meest geconsumeerde dranken ter wereld. Het bevat veel nuttige verbindingen die jou een gezondheidsboost geven. Geniet van koffie door het hier te bestellen. Ook heeft koffie het vermogen om bepaalde ziektes tegen te gaan. In deze blog lees je het verband tussen de effecten van koffie en ontstekingen in het lichaam. Koffie is eigenlijk een complex mengsel van actieve stoffen die acteren op lichaamsprocessen. Je praat dan over cafeïne, chlorogeenzuur, cafestol (terpeen molecuul), trigonelline (chemische verbinding uit planten) en kahweol (molecuul afkomstig uit de bonen van Coffea arabica). Cafeïnevrije koffie bevat dezelfde verbindingen, maar dan weinig tot geen cafeïne. Uit onderzoek blijkt dat de bovengenoemde voedingsstoffen antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen hebben die goed zijn voor de gezondheid. Specialisten op het gebied van voeding kunnen verklaren waarom het drinken van koffie verband houdt met een lager risico op ziektes, zoals hartaandoeningen, diabetes type 2 en waarschijnlijk bepaalde soorten kanker. Dit is bij cafeïnevrije koffie net zo.


Koffie en de effecten op ontstekingen

Per persoon zouden de ontstekingsremmende effecten van koffie anders kunnen zijn. Dit is goed nieuws voor het overgrote deel van de populatie want de meeste (chronische) ziektes beginnen bij een ontsteking. In één onderzoek hadden gewone koffiedrinkers lagere niveaus van inflammatoire markers dan niet-reguliere koffiedrinkers, wat wil zeggen dat ontstekingen kunnen worden tegengegaan door het drinken van koffie. Wanneer je elke dag koffie drinkt en daar een maand mee stopt dan zou de kans op inflammatoire markers groter worden, aldus een onderzoek. Bovendien bleek uit een overzicht van vijftien onderzoeken naar de effecten van koffie, cafeïne en andere koffiegerelateerde componenten op ontstekingsmarkers dat lage, gemiddelde en hoge koffie-inname overwegend ontstekingsremmende effecten heeft.

Individuele verschillen in genetica of andere factoren zouden het verschil kunnen maken waarbij ontstekingen kunnen worden versterkt bij bepaalde mensen na het drinken van koffie. Frequente infecties, vermoeidheid, pijn en spijsverteringsproblemen kunnen komen van ontstekingen. Mocht je hier last van hebben en je drinkt (veel) koffie dan is het aan te raden eens wat minder tot geen koffie meer te gaan drinken. Nogmaals: bij de meeste mensen werkt koffie juist positief in het lichaam. Helaas zijn er op het moment niet veel onderzoeken naar het verband tussen cafeïnevrije koffie en ontstekingen. Toch meldde een recensie dat koffie over het algemeen de neiging heeft om ontstekingen te verminderen, maar dat cafeïnesupplementen niet dezelfde effecten lijken te hebben. Daaruit kun je concluderen dat cafeïne niet de ''boosdoener'' of de ''held'' is voor het acteren op ontstekingen. Cafeïnevrije koffie zou de dezelfde ontstekingsremmende eigenschappen hebben als gewone koffie.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square