Werkt koffie verzurend in het lichaam?

Koffie drink je niet enkel en alleen omdat het lekker is, het is ook nog eens hartstikke gezond. Het staat bekend om zijn hoge antioxidantniveau. Antioxidanten en vitamines krijg je natuurlijk via voeding binnen maar het kan ook met supplementen, zie hier de link naar de website waar je ze kan bestellen. Ben je ziek en twijfel je of je dan wel koffie moet drinken, check dan deze blog. Koffie staat bekend als een van de meest populaire dranken ter wereld en ze noemen het ook weleens ''het potje zwartgoud''. Koffie wordt het hele jaar door met hevige maten geconsumeerd en niet voor niks. Zelf geniet ik ook heel erg van koffie en dan met name in de ochtend. Ben jij, als wellicht zovelen, ook benieuwd of deze drank verzurend werkt in het lichaam en hoe de zuurtegraad de gezondheid kan beïnvloeden? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze blog lees je of koffie verzurend werkt en de effecten op gezondheidsproblemen. De zuurtegraad wordt bepaald op de pH-schaal, die aangeeft hoe basisch of zuur een oplossing op waterbasis is. Dit is een schaal van 0 tot 14. Van 0 tot 7 wordt als zuur gekenmerkt, alles daarboven is basisch. De meeste koffiesoorten hebben een schaal van tussen de 4,85 tot 5,10. Je kunt koffie dus zeker schalen als een zuur drankje.

Onder de talloze verbindingen in deze drank, komen tijdens het brouwproces negen belangrijke zuren vrij die bijdragen aan het unieke smaakprofiel. Je vindt dan chlorogeen, kininezuur, citroenzuur, azijnzuur, melkzuur, appelzuur, fosforzuur, linolzuur en palmitinezuur. Het zijn allemaal namen met ''zuur'' erin en dat zegt genoeg. De zuurgraad van koffie kan echter zeer variëren. Dit heeft verschillende redenen zoals het roosteren, brouwen en de fijnheid van de koffie. Wanneer je praat over het roosteren van de koffie dan speelt de brandduur en de temperatuur een rol t.a.v. de zuurgraad. Hoe langer en heter de koffiebonen worden gebrand, des te lager het zuurteniveau. Je zou kunnen zeggen dat hoe lichter de koffie is, des te zuurder die is. Wat betreft de brouwmethode zou koud gezette koffie een significant lagere zuurgraad hebben dan hete koffie. Daarbij is het ook nog van belang hoelang de koffie wordt gezet, hoe eerder die klaar is, hoe zuurder. Tot slot is het zo dat de fijnheid van de koffie een rol speelt. Hoe fijner de maling, des te zuurder die is. Jij kun online jouw voorraad bestellen, doe dat op deze website.


De effecten van zure koffie op de gezondheid

Hoewel de zuurgraad van koffie voor de meeste mensen prima te houden is, kan het bij anderen bepaalde gezondheidsproblemen verergeren. Deze aandoeningen omvatten zure reflux, maagzweren en het prikkelbare darmsyndroom. De effecten van koffie op deze aandoeningen worden voornamelijk toegeschreven aan de zuurgraad en het lichte laxerende effect bij bepaalde mensen. Uit onderzoek is echter niet aangetoond dat koffie deze ''ziektes'' veroorzaakt. Heb jij wel last van een van deze aandoeningen dan wordt het vaak aanbevolen om afstand te nemen het heerlijke zwarte drankje. Er kan echter wel altijd voor een minder zure variant worden gekozen. Voor diegene die dit graag willen let er dan op dat je: donker boven licht gebrand kiest, een koud brouwsel drinkt in plaats van hete koffie, een langere bereidingstijd verkiest (door middel van een Franse pers), je kiest voor grovere maling en het op een lage temperatuur zet. De conclusie van dit verhaal is dat koffie voor de meeste prima is en geen problemen veroorzaakt, ook al is het zuur. Koffie is tenslotte gezond, maar voor sommige mensen met zuur gerelateerde klachten kan het dus een afrader zijn om koffie te drinken.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square