Witlof | Wat is het gezondheidsverband?

Wat is witlof?

De plant die wij witlof noemen komt veel voor. Hij kent verschillende benamingen zoals grondwitloof, witloof of Brussels lof. Men teelt hem in het donker omdat de krop groen gaat kleuren in het licht. Dit komt door de aanwezigheid van chlorofyl, wat niks anders betekent dan bladgroen. Dit soort bladgroen kent geneeskrachtige effecten die je vindt in een bepaalde groep groenten en noten en zaden (kleine hoeveelheid). Witlof is lid van de familie van de zonnebloemen en de madeliefjes en heeft ook een connectie met sla en paardenbloemen. Witlof komt van nature voor in Azië en Europa, maar waar men witlof voor het allereerst tegenkwam is niet duidelijk. Het blijkt zo te zijn dan Egyptenaren deze plant al gebruikten voor geneeswijzen. Men zag dat als een multifunctionele plant, wat als ingrediënt werd gebruikt in kruidengeneesmiddelen. De witlofplant is veelzijdig want veel van dit gewas kan worden gebruikt, van de zaden tot de bloemen.


De kracht van witlof

Witlof kent verschillende bereidingswijzen. Zo maken mensen uit Zuid-Afrika en India koffie van de wortels en eten Europeanen de bladeren vers en voegen deze toe aan salades of koken de witlof voor bij een maaltijd. Witlof kent verschillende medicinale werkingen, zoals: als beschermer van de huid, als middel tegen bloedarmoede en spijsverteringsproblemen, als een traditioneel medicijn tegen hoge bloedsuikerspiegels en als verlichting van koorts, diarree en reuma. Witlof bevat bepaalde actieve stoffen die positieve effecten hebben op onze gezondheid. Deze stoffen werken ontstekingsremmend, pijnstillend, antioxiderend en hebben voordelen voor de cardiovasculaire gezondheid. Voor de kenners onder ons praat je dan over saponinen, flavonoïden, tannines en coumarines. Witlof bevat verschillende voedingstoffen. Je praat dan over kleine hoeveelheden van bepaalde vitamines en mineralen. De volgende vitamines en mineralen vind je in witlof: vitamine C en vitamine A, selenium, mangaan, ijzer, calcium, vezels, kalium en fosfor. Velen van ons krijgen dagelijks te weinig van deze en andere vitamines en mineralen binnen. Bepaalde mensen nemen hiervoor een supplement. Wil jij dit ook, dan kun je die hier goedkoop bestellen. Hieronder lees je waar witlof nog meer goed voor is.

De gezondheidsvoordelen van witlof

Witlof bevat een kleine hoeveelheid van bepaalde essentiële vitamines en mineralen. De twee belangrijkste zijn mangaan en selenium. Voor het reguleren van schildklierhormonen is selenium mede verantwoordelijk. Daarnaast is selenium goed voor het immuunsysteem. Mangaan ondersteunt de vorming van gezonde botten en reguleert het aminozuur- en koolhydraatmetabolisme. Vitamine B6 (pyridoxine) uit witlof zorgt voor de stabilisatie van normale glucosespiegels en bevordert de synthese van neurotransmitters. De nierfunctie heeft baat bij het kaliumgehalte uit witlof. Witlof bevat ook fosfor dat goed is voor het glucosemetabolisme. Het calciumgehalte strijdt voor gezonde botten en vitamine C geeft een boost aan het immuunsysteem. Witlof biedt ook voordelen voor de spijsvertering doordat de voedingstoffen uit dit gewas acteren op het darmmicrobioom en de metabolische functie te verbeteren. Dit komt door de stof: inuline, een prebioticum dat de groei en activiteit van probiotica stimuleert. De wortels van witlof zijn heel voedzaam, maar de bladeren bevatten ook veel vitamines en mineralen. Je praat dan over een grote hoeveelheid calcium, kalium, magnesium en ijzer, evenals galluszuur, dat eigenlijk een antioxidant is en ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Al bij al heeft witlof ons dus voldoende te bieden. Eet jij weleens witlof?


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square