Zijn hazelnoten de ideale noten voor een betere gezondheid?

Dat noten gezond zijn dat weet zowat iedereen wel. Tenzij je een notenallergie hebt, zijn noten een goede aanvulling op een gezond en caloriearm dieet. Let op: je dient wel altijd te kiezen voor de rauwe, ongezouten variant. Is onze kijk op rauwe en ongebrande noten de laatste tijd wat veranderd ten opzichte van vroeger? Hierover lees je meer in deze blog. Op deze website kun je meer lezen over de voedingswaarde en de gezondheidsvoordelen van bepaalde noten, zoals de pecannoot en de pistachenoot en uiteraard in deze blog alles over hazelnoten. Ook hazelnoten bieden voordelen voor de gezondheid. Dit komt door de goede voedingswaarde van deze noten. Je praat dan over vitamine E, gezonde vetten, eiwitten en voedingsvezels. Wil jij ervoor zorgen dat je voldoende vitamines, zoals vitamine E en andere voedingsstoffen binnenkrijgt, overweeg dan een supplement. Hier kun je ze voordelig bestellen. Twee voorbeelden van gezondheidsvoordelen zijn dat hazelnoten het cholesterolgehalte verlagen en de insulineresistentie verbeteren. Hieronder lees je meer over de gezondheidsvoordelen van hazelnoten.


Waar zijn hazelnoten goed voor?

Hazelnoten zijn goed voor de stoelgang

Als tussendoortje zijn hazelnoten ideaal. Het hoge aandeel aan voedingsvezels stimuleert een gezonde stoelgang en gaat constipatie tegen. 10% van een hazelnoot bestaat uit vezels.


Hazelnoten stimuleren gewichtsverlies

Sommige noten hebben de kracht om ervoor te zorgen dat een persoon minder snel aankomt. Volgens een onderzoek uit 2018 ondervonden onderzoekers een verband tussen de notenconsumptie en een verminderde toename in gewicht. Ook zou de kans op obesitas door het eten van noten worden verlaagd.


Hazelnoten bieden bescherming tegen celbeschadiging

Oxidatie van lichaamscellen is onwenselijk, wat wordt veroorzaakt door vrije radicalen. Antioxidanten uit voeding gaan deze schade tegen en in hazelnoten vind je een grote hoeveelheid antioxidanten. Zoals je hierboven al hebt gelezen heeft de hazelnoot de beschikking over vitamine E, wat tevens een antioxidant is. Volgens bepaalde geleerden zou vitamine E beschermen tegen soorten celschade die verband houden met kanker.


Hazelnoten verlagen het cholesterol

Hazelnoten hebben de kracht om het cholesterolniveau te helpen verlagen. Zo zou uit een onderzoek van 2013 blijken dat een hazelnootrijk dieet de niveaus van lipoproteïne-cholesterol met lage dichtheid van de deelnemers kan verlagen. Het lichaam kent het goede en het slechte cholesterol en welke ik net schetste is het slechte cholesterol. Deze variant kan hartproblemen veroorzaken. Waar de onderzoekers ook achter kwamen is dat dit hazelnootdieet niet ervoor zorgde dat men aankwam in gewicht. Terwijl sommige suggereren dat de vele calorieën in noten er juist voor zorgen dat je aankomt.

Hazelnoten verbeteren de insulinegevoeligheid

Er zijn bepaalde noten, waaronder hazelnoten, die op een positieve manier invloed kunnen uitoefenen op de insulinegevoeligheid. Een onderzoek uit 2011 heeft dit bevestigd. Het onderzoek duurde 12 weken en men at 30 gram noten, waaronder 7,5 gram hazelnoten. Zij zagen een verbetering van de insulinegevoeligheid. Er is een verband tussen het krijgen van diabetes type 2 en een verslechterde insulinegevoeligheid. Je zou dus kunnen stellen dat hazelnoten een steentje bijdragen in de preventie van deze ziekte.


Hazelnoten bieden bescherming voor een gezond hart

Er zijn verschillende voedingsmiddelen die goed zijn voor het hart (voorbeelden hiervan lees je in deze blog). Hazelnoten vallen hier ook onder. Voor de kenners onder ons zouden hazelnoten in staat zijn om de biomarkers voor de cardiovasculaire gezondheid te verbeteren. Hierdoor wordt de kans op hartproblemen verkleind.


Hazelnoten vechten tegen ontstekingen

Dat voeding vecht tegen ontstekingen is maar goed ook want veel (chronische ) ziektes beginnen bij een lang aanhoudende ontsteking in het lichaam. Een onderzoek uit 2013 bevestigde het gegeven dat hazelnoten ontstekingen verminderen. Dit zal voornamelijk te maken hebben met de uitstekende voedingswaarde van hazelnoten.


Hazelnoten zorgen voor een verbetering van de zaadcellen

Het eten van noten, waaronder hazelnoten, is niet alleen gezond, maar ook goed voor een verhoging van het aantal zaadcellen. Daarnaast zijn hazelnoten in staat om de kwaliteit van het sperma te verbeteren.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square