Zink | Wat heeft deze voedingsstof ons te bieden?

Voedingsstoffen zijn erg belangrijk voor ons. Deze zorgen ervoor dat wij op de been blijven en een goede gezondheid blijven behouden. De ene voedingsstof biedt meer waarde dan de ander, maar ze hebben allemaal wel wat te bieden. Heb jij er weleens bij stilgestaan wat zink voor ons kan betekenen? Als je je verdiept achter de waarde van bepaalde voedingsstoffen dan kom je achter geweldige ontdekkingen. Tijdens de kindertijd heeft een kind zink nodig voor de groei en ontwikkeling. Daarnaast ondersteunt zink het immuunsysteem voor kind en volwassene. Bij een laag zinkgehalte moet je denken aan een verhoogde kans op ziekte. Voor de werking van bepaalde lichaamsfuncties draagt zink een steentje bij. Daarnaast is zink een koning op het gebied van het ondersteunen van lichaam om eiwitten en DNA aan te maken. Tevens genezen wonden sneller door een voldoende voorraad van zink in het lijf. Het heeft zelfs antioxiderende effecten. Je vind zink in bepaald voedsel, zoals: vlees, bonen, noten, zeevruchten, volkoren granen, zuivel en vis, maar je kunt het ook als supplement kopen. Steeds meer mensen kiezen ervoor om supplementen te slikken. Zeker zwangere vrouwen die borstvoeding geven of mensen de een op planten gebaseerd dieet volgen hebben extra zink nodig. Wil jij goedkope zinksupplementen kopen? Ga dan naar deze website. Hieronder lees je het verband tussen corona en zink en de gezondheidsvoordelen van zink.


Zink en corona

Uit bepaalde onderzoeken is naar voren gekomen dat zink beschermende effecten biedt tegen corona. Zoals ik hierboven ook al beschreven heb geeft zink het immuunsysteem een boost, maar daar komt bij dat het ook de slijmvliezen in stand houdt. De kans op een longontsteking en infecties is bij een zinktekort hoger, aldus een studie uit 2020. Zink verbetert simpelweg de algehele gezondheid van een mens. Daarnaast heb je dan ook een verminderde kans op ziektes en ongemakken zoals corona. Voor de behandeling of preventie corona is zink echter niet volledig bewezen, het zou enkel bijdragen aan een verbeterde weerstand tegen de ziekte.


De gezondheidsvoordelen van zink

Zink is goed voor de immuunfunctie

Het mogen onderhand wel duidelijk zijn dat er een positief verband bestaat tussen het immuunsysteem en zink. Het lichaam kan zijn functies optimaal vervullen mede door zink en deze voedingsstof is vereist voor een goede imuunfunctie. De kans op bepaalde infecties zoals een longontsteking wordt groter wanneer het zinkgehalte in het lichaam daalt.


Zink voorkomt diarree

Diarree is een vervelend ongemak en komt vaak voor wanneer je ziek bent, maar niet altijd. Aan zuigelingen met diarree wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie aanbevolen om zinksupplementen te slikken. Diarree aanvallen kunnen volgens bepaalde experts verkort worden door een hogere inname van zink. Dit geldt al helemaal wanneer je een onvoldoende voedzaam dieet naleeft.


Zink geneest wonden sneller

Dat zink wonden sneller geneest is bovenaan in mijn blog al ter sprake gekomen. Het is een feit dat zink betrokken is bij het behoud van een gezonde huid. Mensen met een laag zinkgehalte krijgen vaak te maken met langdurige wonden en zweren. Wanneer je hardnekkige wonden hebt is het aan te raden zinksupplementen te gebruiken, zodat deze wonden eerder genezen. Bij elk stadium van het genezen van wonden is zink betrokken. Je moet dan denken aan huidherstel en preventie van infecties.


Zink strijdt tegen chronische ziektes

Er is een verband tussen de inname van antioxidanten en chronische ziektes. Zowat elke chronische ziekte ontstaat door een aanhoudende ontsteking en antioxidanten vechten daar tegen. Zoals bekend heeft zink antioxiderende effecten. Hierdoor wordt oxidatieve stress tegengegaan. Dit heeft volgens wetenschappers als gevolg dat de kans op chronische ziektes kleiner wordt. Je moet bij deze chronische ziektes denken aan een te hoge bloeddruk, diabetes en bepaalde metabolische ziektes.


Zink vecht tegen leeftijdsgebonden maculageneratie

Voedingsstoffen hebben positieve effecten op het zicht en dat is fijn want als je ouder wordt verslechtert het zicht vaak. Volgens de National Institutes of Health kan zink leeftijdsgebonden maculageneratie en het verlies van het zicht vertragen. Celbeschadiging in het netvlies kan worden voorkomen door zink. Een zinktekort kan een rol spelen in degeneratie, aldus een onderzoek uit 2020. Wederom kan supplementie helpen, maar veel voeding eten met zink is uiteraard het advies.


Zink speelt een rol bij de seksuele gezondheid

Het wordt steeds meer duidelijk dat bepaalde voedingsstoffen een verband hebben met de seksuele gezondheid. Zo zou de seksuele ontwikkeling vertragen door een zinktekort. Ook zouden er dan vruchtbaarheidsproblemen optreden. En dan praat je nog niet eens over andere seksuele gezondheidsproblemen bij mannen. Het zou uit een onderzoek van 2018 zelfs als essentiële voedingsstof worden gezien voor de seksuele gezondheid bij mannen. Dit heeft ermee te maken dat zink antioxiderend werkt en een verband met de hormoonbalans heeft. Neem je te veel zink tot je dan bestaat de kans wel dat je een toxiciteit oploopt, wat slecht is voor het sperma.


Zink werkt tegen osteoporose

Botvorming wordt mede door zink in stand gehouden want zink speelt hierin een grote rol. Dit resulteert in het feit dat osteoporose kan worden voorkomen door voldoende inname van zink. Dit hebben onderzoekers ontdekt en gerapporteerd tijdens een onderzoek van 2020. Het is nog niet duidelijk of supplementen hetzelfde effect hebben als voeding.


Zink verbetert neurologische symptomen

Uit een studie van 2020 bleek dat lage zinkgehaltes een slecht effect hebben op neurologische symptomen. Ze gaven tijdens dat onderzoek mensen meer zink waardoor zij verbeteringen zagen in hun neurologische symptomen.


Zink werkt tegen verkoudheid

Aangezien zink het immuunsysteem versterkt is de link gauw gelegd naar een vermindering van verkoudheid. Zo zouden zinktabletten de duur van verkoudheid kunnen verkorten. Het is dan noodzakelijk om tabletten te nemen van meer dan 75 milligram. Het is nog niet duidelijk of zink verkoudheid voorkomt, het kan het in ieder geval verlichten. Zink zou wel het reukvermogen kunnen beïnvloeden.


Zink is goed voor het leervermogen en het geheugen

De cognitieve functie kan worden verbeterd, aldus een onderzoek onder knaagdieren. Ze kwamen erachter dat de ratten een beter denkvermogen kregen en het geheugen werd verbeterd.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square